Οικονομία
Σε τελική ευθεία το "προξενιό" της Εμπορικής

Σε τελική ευθεία το "προξενιό" της Εμπορικής

  • 14 Σεπτεμβρίου 2012, 07:30

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole, και οι τρεις «μνηστήρες» έχουν κληθεί να δώσουν νέες προσφορές, που θα περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σήμερα το απόγευμα.

Γι' αυτόν τον λόγο, μέσα στη μέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα ΔΣ των τριών τραπεζών που διεκδικούν την Εμπορική, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank, ώστε να περιληφθούν στις προσφορές τους (που έχουν κατατεθεί από τις αρχές Αυγούστου) και οι εγγυήσεις που θα παράσχουν στην Credit Agricole.

Και οι τρεις τράπεζες επιδιώκουν τη «συμμαχία» με τον γαλλικό όμιλο, αφού αυτό θα τις ενδυναμώσει στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται στη χώρα, με λιγότερες και σαφώς δυνατότερες τράπεζες, και θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή 10% των ιδιωτών που απαιτείται, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και οι διοικήσεις να μείνουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Credit Agricole ζήτησε νέες επικαιροποιημένες προσφορές από τους τρεις ενδιαφερομένους, που θα περιλαμβάνουν εγγυήσεις ύψους 1,8 με 2 δισ. ευρώ και οι οποίες εγγυήσεις θα πρέπει να προέρχονται από θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Πώς θα καλυφθούν

Οι εγγυήσεις που θα δώσουν οι τρεις τράπεζες θα είναι ακίνητα, τιτλοποιημένα δάνεια εξωτερικού αλλά και ποσοστά συμμετοχής σε θυγατρικές τους, επίσης του εξωτερικού. Για παράδειγμα, η Εθνική μπορεί να καλύψει την εγγύηση μέσω της θυγατρικής της Finansbank, η Alpha προσφέροντας ως εγγύηση ακίνητα και δάνεια, ενώ η Eurobank επίσης μπορεί να καλύψει τις εγγυήσεις μέσω των θυγατρικών της τραπεζών σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Οι Γάλλοι καταβάλλουν 3 δισ. ευρώ κεφάλαια και 1,8 με 2 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, για την οποία ζητούν ως εγγύηση assets του εξωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι στις προσφορές τους οι τρεις τράπεζες έχουν παραθέσει και το business plan για το σχήμα που θα δημιουργηθεί και τις συνέργειες που θα αποφέρει, όπως είναι η απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Credit Agricole θα πρέπει να επιλέξει τον «μνηστήρα» της Εμπορικής εντός των προσεχών ημερών, ενώ -όπως είναι γνωστό- το deal τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς θα αξιολογήσει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών και θα ελέγξει αν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που έθεσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ.

Η τελική έγκριση του deal θα δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα ξεκινήσει τον απαραίτητο έλεγχο (due diligence) της Εμπορικής Τράπεζας, θα εκτιμήσει εάν επιτυγχάνονται οι απαραίτητες συνέργειες που ενδυναμώνουν το νέο τραπεζικό σχήμα και διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος και θα δώσει ή θα αρνηθεί την έγκριση της εξαγοράς από τον ελληνικό όμιλο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron