Προς τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων
Επιμένει η Τρόικα στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, αλλά συζητά πλέον το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης η λύση των απολύσεων στο Δημόσιο, εφόσον πειστεί ότι υπάρχει βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους.
Αυτό είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της Τετάρτης, μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και του οικονομικού επιτελείου, το περιεχόμενο του οποίου τέθηκε υπ' όψιν του πρωθυπουργού και των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη που είχαν δίωρη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.
Η ελληνική πλευρά οδεύει στο Eurogroup της Λευκωσίας έχοντας ανά χείρας μόνο το περίγραμμα της δημοσιονομικής παρέμβασης. Και από τις αρχές της επομένης εβδομάδας θα υπάρξει νέος γύρος επαφών της Τρόικα με τα τέσσερα υπουργεία (Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Άμυνας και Εργασίας) που θεωρούνται κρίσιμα για να «κλειδώσει» το πακέτο.
Ήδη το διεθνές πρακτορείο Dow Jones τοποθετεί χρονικά την εκταμίευση της δόσης στον Νοέμβριο (καλώς εχόντων των πραγμάτων), ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχρισε ως χαρακτήρισε για την ελληνική περίπτωση το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και την Σύνοδο Κορυφής του ίδιου μήνα.
Στουρνάρας: Υπήρξε κάποια πρόοδος
«Ήταν μια αρκετά καλή μέρα σήμερα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπήρξε κάποια πρόοδος. Πιστεύουμε ότι θα συγκλίνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν «για την πρόοδο που γίνεται» ενώ αναφερόμενος στο Eurogroup της Παρασκευής υπενθύμισε ότι αυτό είναι αφιερωμένο κυρίως στην Ισπανία και τόνισε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής του ίδιου μήνα.
Ερωτηθείς εάν η Τρόικα επιμένει στις απολύσεις, αρκέστηκε να πει: «Γίνονται συζητήσεις».
«Δύσκολο πακέτο. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Κόκκινες γραμμές» οι απολύσεις στο δημόσιο και τα εργασιακά
Πρώτος εξήλθε από το μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος προϊδέασε για τη συνέχιση των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης. Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε, ωστόσο, πως «είναι σαφές ότι η Τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται».
«Εμμένω σε όσα έχω πει», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και επανέλαβε την αντίθεσή του στις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, «πολύ περισσότερο όταν οι εισηγούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ περισσότερες απ' όσες έχουν ζητηθεί αρχικά» όπως ανέφερε.
Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν τα όσα φέρεται ότι ζητά η Τρόικα «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα».
«Για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, και τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άδικα, ισοπεδωτικά και οριζόντια μέτρα στο πακέτο που αφορά σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως πάρα πολύ δύσκολη τη συζήτηση με την Τρόικα, «γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλά και σημαντικά κονδύλια που αφορούν στις δαπάνες».
Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των απολύσεων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι που για λόγους νομιμότητας ή ιατρικούς δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας». «Αυτά προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογιστούν», πρόσθεσε.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» και πως «στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και ότι «τώρα πρέπει να δούμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο» και πως συνεπώς και η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι το όχημα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ακόμη, επανέλαβε ότι στο εσωτερικό του συνολικού πακέτου που αφορά σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα «πρέπει να είμαστε όσο πιο δίκαιοι, χωρίς να υπάρχουν ισοπεδωτικά και άδικα οριζόντια μέτρα», παραπέμποντας στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και που περιμένει «να ευδοκιμήσουν».
Σχετικά με το άλλο μισό πακέτο, που αφορά στη λειτουργία του κράτους, δημόσια διοίκηση, δαπάνες για το φάρμακο και Άμυνα, είπε ότι «εκεί είναι τα υπουργεία που πρέπει να τεκμηριώσουν και να υποστηρίξουν με νομοθετικά μέτρα το στόχο, που είναι εφικτός».
Υποστήριξε δε ότι από τη στιγμή που συμφωνήσουμε και πάμε στην εκταμίευση της δόσης, μετά η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η συζήτηση για την μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους θα ανοίξει αυτομάτως.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
17 Νοεμβρίου 2012, 09:07
Παγκόσμια διάκριση για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ
17 Νοεμβρίου 2012, 09:00
Εγκαινιάστηκε το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο
17 Νοεμβρίου 2012, 08:40
Μια βόλτα στα σύννεφα
17 Νοεμβρίου 2012, 08:37
Lapis lazuli ‐ η πέτρα που λείπει
17 Νοεμβρίου 2012, 08:04
Πώς φορολογούνται οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
15 Νοεμβρίου 2012, 20:15
Επίθεση με ρουκέτα στο Τελ Αβίβ
15 Νοεμβρίου 2012, 20:10
Στην "φάκα" ειδικός φρουρός που λήστευε αλλοδαπούς
15 Νοεμβρίου 2012, 19:53
Η Barclays υπολογίζει στα 40 δισ. ευρώ το κόστος της επιμήκυνσης
15 Νοεμβρίου 2012, 19:39
Στο νοσοκομείο η Αθηνά Ωνάση
15 Νοεμβρίου 2012, 19:24
Κλειστό το κέντρο λόγω πορείας μοτοσικλετιστών