Διεθνή
Η οικονομική κρίση εντείνει τις αυτονομιστικές τάσεις της Καταλονίας

Η οικονομική κρίση εντείνει τις αυτονομιστικές τάσεις της Καταλονίας

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 16:31

Με βασικό σύνθημα «Καταλονία: Ένα νέο κράτος στην Ευρώπη» περίπου 1,5 εκ. Καταλανοί κατέκλυσαν την Τρίτη  τους δρόμους τη Βαρκελώνης ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία ή και ανεξαρτησία της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Επρόκειτο για τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με αφορμή τη Diada, την εθνική εορτή της Καταλονίας, επιβεβαιώνοντας τις αποσχιστικές τάσεις που ενισχύονται στο μαστιζόμενο από την οικονομική κρίση κράτος της Ιβηρικής χερσονήσου.

Παρότι θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα τμήματα της Ισπανίας, η περιφέρεια της Καταλονίας αναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να ζητήσει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Μαδρίτη, το οποίο, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, θα χορηγηθεί μόνο με αυξημένο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι Καταλανοί όμως υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, που αγγίζει τα 42 δισ. ευρώ, και να διορθώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους - στο 3,9% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο - αν αναθεωρηθεί η φορολογική συμφωνία και αναπτύξουν το δικό τους σύστημα είσπραξης φόρων, όπως συμβαίνει στη χώρα των Βάσκων.

Για πρώτη φορά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειάς τους από την Ισπανία, διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάσταχτη φορολογία που τους επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση - την οποία, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν δυσανάλογη ως προς τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν - αλλά και για το υψηλό ποσοστό ανεργίας που έχει οδηγήσει έναν στους τέσσερις εκτός της αγοράς εργασίας.

«Φαίνεται ότι η αντίληψη μας ως προς τη θέση μας μέσα στην Ισπανία έχει αλλάξει» δήλωσε ο Γιόρντι Πουγιόλ, πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης από το 1980 έως το 2003, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Υποστηρίζοντας ότι η Καταλονία «δεν χωράει πια στην Ισπανία» ο Πουγιόλ τόνισε ότι η περιφέρεια, με μέγεθος οικονομίας ίσο με εκείνο της Πορτογαλίας, διοχετεύει περίπου το 9% του ΑΕΠ της στη Μαδρίτη κάθε χρόνο.

«Πέσαμε στην παγίδα της αλληλεγγύης και αυτό οδήγησε σε πλήρη κατάχρηση της δημοσιονομικής μας κατάστασης» συμπλήρωσε. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αν η Καταλονία τελικά αποσχισθεί από την Ισπανία, θα πρέπει να βγει από την ΕΕ και να ξαναγίνει μέλος όταν θα πληροί τα οικονομικά κριτήρια για ένταξη στην ένωση.

Την επόμενη εβδομάδα o καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριανό Ραχόι, με αίτημα τη δημοσιονομική αυτονομία της Καταλονίας.

Όπως εκτιμούν αναλυτές ο Ραχόι θα αρνηθεί να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην Καταλονία, γεγονός που θα πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια - ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Οι εκλογές, πιθανώς την ερχόμενη άνοιξη, θα ακολουθήσουν εκείνες της χώρας των Βάσκων τον επόμενο μήνα, στις οποίες ο αυτονομιστικός συνασπισμός Bildu ευελπιστεί να επικρατήσει, έχοντας αποσπάσει περισσότερες έδρες από το μετριοπαθές Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron