Ρεπορτάζ
Η γραμμή Βενιζέλου και οι συνήθεις απουσίες πρωτοκλασάτων

Η γραμμή Βενιζέλου και οι συνήθεις απουσίες πρωτοκλασάτων

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 07:36

Τη βασική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, περί της ανάγκης επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αναδείξει και πάλι στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Απαραίτητος όρος για τη βιωσιμότητα της χώρας είναι η επιμήκυνση», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομικών του κόμματος, ενώ εκτίμησε επίσης ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη «ρήτρα ισοδυνάμων» και του ΠΑΣΟΚ για την παράταση έχουν κοινό παρονομαστή. Μόνο έτσι -κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- η χώρα θα κερδίσει χρόνο, ώστε είτε τα μέτρα να είναι ηπιότερα, είτε μέρος τους να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί, αν ταυτόχρονα προωθηθεί αναπτυξιακό σχέδιο.

Είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιχειρούν να διατηρήσουν ανοιχτή γραμμή συνεννόησης (έστω ανταλλαγής απόψεων) για την εξαιρετικά δύσβατη συγκυρία και ως κυβερνητικοί εταίροι να ψηλαφίσουν τα περιθώρια για τον συντονισμό του βηματισμού τους. Άλλωστε και τα δύο κόμματα φαίνεται να θεωρούν ότι η τρόικα πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η εξειδίκευση των μέτρων. Τους απασχολεί επίσης η στάση των βουλευτών τους σχετικά με την ψήφιση των μέτρων. Η μεν ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να εισηγηθεί ψήφο κατά συνείδηση, το δε ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντεύεται, καθώς η Ιπποκράτους ανησυχεί για το ενδεχόμενο φυγόκεντρων τάσεων.

Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι και ως κυβέρνηση και τώρα κινείται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Δεν ήταν τυχαία κατά την άποψη «πράσινων» βουλευτών η αναφορά του κ. Βενιζέλου (στον ΚΤΕ Οικονομικών) σε έναν διάλογο που του μεταφέρθηκε από συνάντηση υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας. Σε κάποια στιγμή, υπουργός απευθυνόμενος στους τροϊκανούς ρώτησε «γιατί και το 2011 είχαμε ύφεση;», για να ακολουθήσει απάντηση του Π. Τόμσεν.

«Δεν ξέρετε γιατί; Γιατί τότε και η αξιωματική αντιπολίτευση και γενικά η αντιπολίτευση δεν στήριζε την κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος», σημείωσε ο κ. Τόμσεν.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σχολίαζε αργότερα ότι και ο κ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι επεσήμανε την πρόοδο της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο τα τελευταία χρόνια.

Απόντες Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης

Παρ' ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει εστιάσει την προσοχή της στην έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι εσωκομματικές διεργασίες εξελίσσονται παράλληλα.

Για παράδειγμα χθες σχολιάστηκε εντόνως από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (έστω και με διαφορετική προσέγγιση) ότι στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών απουσίαζαν δύο κορυφαία στελέχη όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απουσίαζε επίσης και ο Κ. Σκανδαλίδης, που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οριζόντιες περικοπές για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο οποίος ωστόσο νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Για τον κ. Λοβέρδο η ρήξη είναι πια πασιφανής με την ηγεσία, ενώ για τον κ. Χρυσοχοΐδη η εξέλιξη της σχέσης του με την Ιπποκράτους διαγράφεται θολή. Τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (τυπικά παραμένει ο κ. Χρυσοχοΐδης) «κατέλαβε» χθες ο Φίλιππος Σαχινίδης ως υπεύθυνος για τα Οικονομικά (στη Βουλή συζητούσαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron