Οικονομία
Σκληρό παζάρι με τους "τροϊκανούς" για τα εργασιακά

Σκληρό παζάρι με τους "τροϊκανούς" για τα εργασιακά

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 07:12

Με την Τρόικα να επιμένει σε σκληρά μέτρα και νέες παρεμβάσεις, ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής των δανειστών μας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι διαβουλεύσεις, ως εκ τούτου, θα επαναληφθούν κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες (με δίωρη καθυστέρηση, λόγω αποκλεισμού του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ) δεν υπήρξε. Ο κ. Βρούτσης, με μια ολιγόλογη δήλωση, ανέφερε ότι έγινε συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, στην οποία συζητήθηκαν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργείου, και ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης, λέγοντας ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Το μόνο που ανέφερε, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, είναι ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι θα συνεχισθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στα εργασιακά και τις νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που ζητάει επίμονα η Τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας έθεσαν όλα τα μέτρα «φωτιά» που έχουν ήδη αποσταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα. Αναφορά έγινε και σε θέματα σχετικά με το συνταξιοδοτικό και το πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, για την εξασφάλιση του οποίου η Τρόικα ζητά νέες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, τόσο για νέους όσο και παλαιούς ασφαλισμένους.

Στα εργασιακά, πέρα από το θέμα του επαναπροσδιορισμού των κατώτατων ορίων, για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση εντός του φθινοπώρου, η Τρόικα εμφανίζεται να πιέζει και για άλλες μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα «στη μείωση του κόστους εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας», όπως περιγράφεται στο e-mail του τεχνικού κλιμακίου, το οποίο εστάλη προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό με βάση τις πληροφορίες και τα διάφορα σενάρια «μεταφράζεται» σε νέες παρεμβάσεις στα θέματα των αποζημιώσεων και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με μεγαλύτερη ευελιξία και ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στον καθορισμό των ωρών εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου.

Για τις αποζημιώσεις, τα σενάρια αναφέρονται στον χρόνο προειδοποίησης (που σήμερα φτάνει μέχρι τους έξι μήνες για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης), για τον οποίο η Τρόικα ζητά ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα με νέες μειώσεις στο ύψος των αποζημιώσεων και μικρότερα περιθώρια προειδοποίησης.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε πως θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων στις εργασιακές σχέσεις, έως ότου αποτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοσθεί, με τις παρεμβάσεις στα εργασιακά και ειδικότερα στις συλλογικές συμβάσεις, την κατάργηση της μετενέργειας, τις μειώσεις μισθών, τις αλλαγές στις αποζημιώσεις κ.ά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνυπολογισθούν η ανεργία και οι μειώσεις εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την πτώση της απασχόλησης.

Στα μέτρα που ζητά η Τρόικα περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67. (900 εκατ.).

- Μειώσεις στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ (640 εκατ. ευρώ).

- Δραστικές μειώσεις στο εφάπαξ (613 εκατ. ευρώ).

- Περικοπές σε συντάξεις λόγω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων (400 εκατ. ευρώ).

- Περικοπή δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (2,2 δισ. ευρώ).

- Μειώσεις στις συντάξεις ενστόλων λόγω κατάργησης αυτόματης μισθολογικής προαγωγής (300 εκατ. ευρώ).

- Ανώτατο όριο τα 720 για τις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων (39 εκατ. ευρώ)

- Αύξηση των ελαχίστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης (30 εκατ. ευρώ).

- Μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια (360 εκατ. ευρώ.

- Ενιαίο μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ (75 εκατ. ευρώ).

- Μειώσεις 272 εκατ. στα αναπηρικά επιδόματα και 352 εκατ. ευρώ στα οικογενειακά επιδόματα.

- Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων (94 εκατ. ευρώ).

- Το ΕΚΑΣ να χορηγείται μόνο στους άνω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ).

- Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας και εποχικών επιδομάτων (80 εκατ. ευρώ).

- Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων (26 εκατ. ευρώ).

«Όχι» των ελεγκτών σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Την αντίθεση της τρόικας στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στη χώρα μας εισέπραξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική τάσσονται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι κρίνουν ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτές (ΕΟΖ) αποκτούν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επιχειρήσεων.

Αντίθετα, ο κ. Χατζηδάκης επιχειρηματολόγησε ότι η δημιουργία των ΕΟΖ θα αποτελέσει αναπτυξιακό πρόκριμα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτή την προσπάθεια. Πέραν των ΕΟΖ, τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση των τιμών, την απελευθέρωση των αγορών και την άρση των ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων στο λιανεμπόριο, τα καύσιμα και τα φάρμακα, προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Όπως αναφέρθηκε από τους επικεφαλής της τρόικας, το κόστος ζωής είναι πολύ ακριβό για τα δεδομένα της χώρας, κάτι με το οποίο συντάχθηκε και η πλευρά του υπουργείου. Συνολική συζήτηση επίσης έγινε για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στις ΔΕΚΟ αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, με επίκεντρο τον ΟΣΕ αλλά και σε μια σειρά από διευκολύνσεις που πρέπει να γίνουν, όπως καθολικές υπηρεσίες στις ταχυδρομικές μεταφορές, ρυθμιστικές αρχές αεροδρομίων κ.λπ.

Στο θέμα του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε στην τρόικα το έργο που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα. Ανέφερε επίσης ότι θα επιχειρήσει να υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο με τους τέσσερις μεγάλους παραχωρησιούχους έως το τέλος του μήνα, για να προχωρήσουν τα μεγάλο οδικά έργα.

Ενημέρωση για τις τραπεζικές εξελίξεις

Τα επόμενα βήματα στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος, απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπήρξε γενική συζήτηση σχετικά με τους όρους που θα ισχύσουν, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις -κάτι που αναμένεται να γίνει σε επόμενες συναντήσεις και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκκρεμεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον Μηχανισμό Στήριξης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 23,8 δισ. ευρώ θα διατεθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη που επιχειρείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία ξεκίνησε με την Αγροτική Τράπεζα, η Τρόικα ζήτησε ενημέρωση σχετικά με ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται από τις τράπεζες. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος της Αγροτικής Τράπεζας που εθεωρείτο από την Τρόικα ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, ενώ οι ξένοι τεχνοκράτες σχολίασαν πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό κλάδο είναι θετική, καθώς ισχυροποιείται και αναδομείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τονίστηκε ότι οι αποφάσεις για την τύχη του είναι υπόθεση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ προς τη θετική κατεύθυνση αξιολογήθηκαν και τα σενάρια για την Εμπορική Τράπεζα, όπου εκκρεμεί η τελική απόφαση της Credit Agricole, όπως επίσης και για την Γενική Τράπεζα που ενδιαφέρει την Πειραιώς.

Συζήτηση έγινε επίσης για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron