Πολιτική
Έως την άλλη εβδομάδα η τοποθέτηση των αναπληρωτών καθηγητών

Έως την άλλη εβδομάδα η τοποθέτηση των αναπληρωτών καθηγητών

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 17:33

Πέντε σχολεία επισκέφθηκε διαδοχικά σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για να ευχηθεί καλή χρονιά στους μαθητές. Ήταν ο μοναδικός πολιτικός που εκ της θέσεώς του παρακολούθησε φέτος την τελετή του αγιασμού.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος άρχισε το μαραθώνιο των αγιασμών από το Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας και πέρασε από το Γυμνάσιο Μάνδρας, τα δημόσια σχολεία που στεγάζονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς και την πτέρυγα του ογκολογικού τμήματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», το Εκκλησιαστικό Σχολείο του Πειραιά και το Γυμνάσιο Καμινίων.

«Καλή σχολική χρονιά σε όλους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς» ευχόταν ο κ. Αρβανιτόπουλος σε κάθε σχολείο, ενώ όπως δήλωσε αμέσως μετά με φανερή ικανοποίηση «σήμερα άνοιξαν τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές». Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αγιασμός τελέσθηκε και στην Τέλενδο, βιβλία έχουν φτάσει και στη Γαύδο.

Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και όλες οι βασικές ειδικότητες καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν σήμερα στις θέσεις τους. Την επόμενη εβδομάδα, με την οριστικοποίηση της δυναμικότητας κάθε τμήματος, θα τοποθετηθεί και ο τελευταίος αναγκαίος αναπληρωτής εκπαιδευτικός».

«Αποδεικνύεται ότι και σε αυτή την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης με σωστό σχεδιασμό, κεντρικό προγραμματισμό και με το μεράκι του εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο, δηλαδή να έχουμε ανοικτά, οι δάσκαλοι να είναι στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία», τόνισε ο υπουργός.

Κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ


Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι διοικήσεις των δασκάλων και καθηγητών μίλησαν για κενά σε διδάσκοντες στα σχολεια και χρέη. Οι δυο Ομοσπονδίες προχωρούν αύριο οι μεν δάσκαλοι σε 24ωρη απεργία οι δε καθηγητές σε τρίωρες εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δασκάλων δήλωσαν ότι υπολογίζουν σε 5.000 τα εκπαιδευτικά κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και δασκάλους ειδικής αγωγής. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, έκαναν λόγο για περίπου 3.500 κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τα ολοήμερα σχολεία επίσης έχουν ελλείψεις και συγκεκριμένα, όπως είπαν οι δάσκαλοι, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για 6.000 ειδικότητες.

Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν ακόμη για τεράστια χρέη σχολικών επιτροπών ολόκληρων περιφερειών, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη όπου οι οφειλές ανέρχονται σε 439.000 ευρώ, το Μαρούσι 230.000 ευρώ, την Πάτρα 200.000 ευρώ και την Καστοριά 199.000 ευρώ. Ζήτησαν μάλιστα να εξαιρεθούν τα σχολεία από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου.

Υποστηριξαν δε ότι υπάρχουν κονδύλια της τάξεως των 130 εκατομμυριων ευρώ που δεν έχουν διατεθεί και προορίζονται την βελτίωσης της σχολικής στέγης, ενώ υπάρχουν και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Σήμερα εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της χώρας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλοντας ότι στα σχολεία τους υπάρχουν τμήματα με 30 μαθητές. Σχετική διαμαρτυρία έγινε σε σχολεία στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron