Οικονομία
Σενάριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη

Σενάριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 10:04

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 67ο έτος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς αναζητούνται νέα μέτρα για να κλείσει το πακέτο με την Τρόικα. Η ρύθμιση, που αν και είχε συζητηθεί τελικά δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό πακέτο, εκτιμάται πως θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και υπολογίζεται πως θα αποδώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.

Το πακέτο μέτρων για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που ενδέχεται να βρεθεί στο τραπέζι, περιλαμβάνει τα εξής:

- Την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014. Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

- Την επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία). Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

- Την αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο η αύξηση αυτή θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2013 ή θα υλοποιηθεί σε δύο δόσεις (δηλαδή να πάμε στα 18 έτη ασφάλισης το 2013 και στα 21 έτη το 2014). Το μέτρο θα επηρεάσει κυρίως εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα στο να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (π.χ. εποχικά απασχολούμενοι). Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αποχωρεί με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης.

«Παίζεται» η κατώτατη του ΟΓΑ


Η μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ παραμένει σενάριο προς συζήτηση σε περίπτωση που δεν βρεθούν τα μέτρα για να κλειδώσει το πακέτο. Η αρχική πρόταση που είχε εξεταστεί προέβλεπε η σύνταξη αυτή -που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ- να μειωθεί κατά 30 ευρώ.

Ωστόσο η πρόταση δεν συμπεριελήφθη στο πακέτο μέτρων που δόθηκε στην τρόικα. Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και μένει σε εκκρεμότητα. Ουσιαστικά η «τύχη» της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ συνδέεται άμεσα με μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μεγαλύτερη περικοπή των μεσαίων και υψηλών συντάξεων.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το σε ποιες συντάξεις θα επιβληθεί η λεγόμενη ειδική εισφορά. Η αρχική πρόταση προβλέπει η εισφορά να ξεκινά από το 2% για ποσά συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν περάσουν κάποια μέτρα, τότε το ποσό θα μειωθεί. Δηλαδή οι περικοπές θα ξεκινούν από συντάξεις 600 ή 700 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά που μπορεί να κυμαίνεται από 2% έως 20%.

Απολύσεις για να μην πάνε στα 67 οι συντάξεις

Εμμένει στο ζήτημα των απολύσεων η τρόικα προτάσσοντας μάλιστα τις αποχωρήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» άνω των 2,5 δισ. που εντόπισε στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να είναι «χειροπιαστή» και μεταξύ των άλλων διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε απολύσεις ή να βάλει στο πακέτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Είναι ενδεικτικό πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε χθες το μεσημέρι για ζόρικη κατάσταση.

Οι επικεφαλής της Τρόικα από το συνολικό πακέτο ενέκριναν περικοπές ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για μέτρα 3,5 δισ. ευρώ ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και για 2,5 δισ. ευρώ εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους.

Στην Κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το οικονομικό επιτελείο τούς παρουσιάσει ισοδύναμα που καλύπτουν με επάρκεια το κενό, οι απολύσεις θα βγουν από την ατζέντα. Επί του παρόντος όμως η Τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις εξοικονόμησης που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη νέου τύπου εφεδρεία.

Έτσι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ακόμη και αυτό της εφεδρείας όπως προτάθηκε προεκλογικά από τη ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα που έχουν προτείνει και απορρίφθηκαν από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλύσει τρία σενάρια, στα οποία θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση από το Δημόσιο επιπλέον 40.000 υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

- Πρόωρη συνταξιοδότηση: Θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη διετία 2013-2014, στο οποίο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 ή το 2017 θα συνταξιοδοτούνται άμεσα.

- Διαθεσιμότητα: Με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2012, όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία και δεν υπάρχει οργανική θέση να τους «υποδεχτεί» λόγω των νέων οργανογραμμάτων, θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας σε τρία χρόνια.

- Εφεδρεία: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει ξανά η προεκλογική πρόταση της ΝΔ για τριετή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν μέχρι και τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν ή για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα.

 

Διαβάστε επίσης: Μάχη με τον χρόνο για τα ισοδύναμα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron