Οικονομία
Κρας τεστ για τις Βρυξέλλες η τραπεζική ένωση

Κρας τεστ για τις Βρυξέλλες η τραπεζική ένωση

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 07:47

Ο Ζοζέ Μπαρόζο παρουσιάζει την Τετάρτη τις προτάσεις της Επιτροπής -

Κρας τεστ με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία θα αποτελέσει η παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τραπεζική ένωση από τον Ζοζέ Μπαρόζο την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ήδη, το προσχέδιο που συνέταξαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν υπό τον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ είναι τόσο προωθημένο που οι γνωρίζοντες αναμένουν έντονη συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τρίτη.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο θα εκφωνήσει ενώπιον των ευρωβουλευτών την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων για τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ανάγκη για αλλαγή των Συνθηκών.

Το προσχέδιο, το οποίο διέρρευσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», προβλέπει πολύ μεγάλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), «χτίζοντας» πάνω στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου. Τότε, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός κοινού επόπτη του τραπεζικού τομέα ως κομμάτι μίας ευρύτερης συμφωνίας βάσει της οποίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να δανείζει απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή λοιπόν, η ΕΚΤ θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2013, ενώ θα μπορεί να τα ασκήσει με απόλυτη ευχέρεια από τις αρχές του 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να δημιουργηθεί εντός της δομής της ΕΚΤ μία υπηρεσία που θα ασκεί τον εποπτικό έλεγχο ώστε να μην συγχέεται με τις αρμοδιότητες της τράπεζας στον νομισματικό τομέα.

Η ευρωτράπεζα θα μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους (spot checks) και να ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας τραπεζικών ιδρυμάτων, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Τα αγκάθια όμως, στα οποία αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση και από το Βερολίνο αφορά την έκταση των νέων εξουσιών της ΕΚΤ. Το αρχικό προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα έχει δικαίωμα «να ασκεί εποπτικό ρόλο σε όλες τις τράπεζες» της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι το «μάτι της ευρωτράπεζας» θα ελέγχει περίπου 6.000 πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων περίπου 2.000 έχουν έδρα τη Γερμανία. Σημειώνεται ότι το 90% των αξιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συγκεντρώνεται σε περίπου 200 τράπεζες.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου στην ιδέα αυτή, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ θα ήθελε να γλιτώσουν από τις δαγκάνες της ΕΚΤ οι περιφερειακές γερμανικές τράπεζες (Landenbanks).

Επιπλέον, το προσχέδιο του κ. Μπαρνιέ προβλέπει ότι ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ θα αφορά και σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βρετανίας. Οι τράπεζες των χωρών αυτών θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με την ΕΚΤ ώστε να μπορεί εκείνη να διενεργεί ελέγχους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron