Οικονομία
Μάχη με τον χρόνο για τα ισοδύναμα

Μάχη με τον χρόνο για τα ισοδύναμα

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 07:04

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η Κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια για να «κλειδώσουν» τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ στενεύουν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα. Τα «αγκάθια» είναι, αυτή την ώρα, το αίτημα για απολύσεις στο Δημόσιο, που έχουν επαναφέρει οι δανειστές μας, και οι περικοπές στους ΟΤΑ και τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας.

Ο στόχος που είχαν θέσει με την έναρξη αυτής της νέας διαδικασίας η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλα (μέτρα, εκταμίευση δόσης, απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής) να έχουν τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο, παραμένει μεν, αλλά υπάρχουν από χθες και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που δεν αποκλείουν πλέον να υπάρξει παράταση -μίας έως και δύο εβδομάδων- στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την Τρόικα, δεν αποκλείει την πιθανότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης για ορισμένα μόνο θέματα του συνολικού πακέτου. Απορρίπτει όμως τις απολύσεις, καθώς -όπως τονίζουν συνεργάτες του- κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την αρχική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, και αναζητά μαζί με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου ισοδύναμα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές μας.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς σήμερα, καθώς τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε στην αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα μπορέσουν να «κλειδώσουν» τα μέτρα κι έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει όλο το «πακέτο» στο πλαίσιο του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία την Παρασκευή.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρουσιάσει στους ομολόγους του το περίγραμμα των μέτρων, αφήνοντας πίσω του εκκρεμότητες οι οποίες θα προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας παραμένει αισιόδοξος ότι θα γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ότι τα 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν το ταχύτερο δυνατόν και ένα σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα αυτό στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον οποίο θα δει το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Σαμαράς θα σημειώσει την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και στήριξης των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα διοχετεύσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Συστάσεις Σαμαρά προς υπουργούς

Έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς που έχουν την ευθύνη για τα μέτρα που δεν έγιναν δεκτά από την Τρόικα είχε, χθες νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν συναντηθεί ο ίδιος με την Τρόικα, τους κ.κ. Λυκουρέντζο, Παναγιωτόπουλο, Μανιτάκη και Στυλιανίδη, και τους ζήτησε να αναζητήσουν -εδώ και τώρα- μέτρα ικανά να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και για το αίτημα των δανειστών μας περί απολύσεων, και επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζήτησε να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος περικοπών που είχε καταθέσει στο οικονομικό επιτελείο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron