Κοινωνία
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής οφειλών θέτουν ως βάση συζήτησης οι φαρμακοποιοί

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής οφειλών θέτουν ως βάση συζήτησης οι φαρμακοποιοί

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 20:00

Βάση συζήτησης υπό προϋποθέσεις χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής οφειλών του ΕΟΠΥΥ που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας.

Ο ΠΦΣ, σε ανακοίνωσή του μετά από συνεδρίασή του, αφού σημειώνει οι φαρμακοποιοί επιμένουν στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του ασφαλιστικού οργανισμού, διότι χωρίς αυτή δεν μπορεί τίποτα να προχωρήσει, προσθέτει:

«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας , θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή βιομηχανία , φαρμακεμπόριο και φαρμακεία

- Να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Ο ΠΦΣ ζητά διάλογο με το υπουργείο στη βάση αυτού του πλαισίου και συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης για τη διακοπή της παροχής φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων από τους φαρμακοποιούς ενώ παράλληλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας εξαντλεί αυτή την ώρα κάθε δυνατότητα για να μην εκβιάζεται η Πολιτεία μέσω των ασθενών.

«Σε αυτούς τους καιρούς οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν και περιμένουμε ανταπόκριση στην έντιμη και ειλικρινή συμπεριφορά μας», σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ακόμα ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα στερηθούν τα φάρμακά τους. «Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε να ξέρετε ότι και δυνατότητες έχουμε να αντιδράσουμε και βεβαιώνουμε ότι δεν θα στερηθούν οι ασθενείς το φάρμακό τους, ειδικά οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακοποιών, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι «η αποδοχή του από τον ΠΦΣ και η άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους».

Οπως έγινε γνωστό, στις 12 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τον Ιούνιο. Στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου θα εξοφληθεί ο Σεπτέμβριος.

Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Το χρονοδιάγραμμα ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη του υπουργού Υγείας Θ. Λυκουρέντζου και κ. Σαλμά με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Την ίδια ώρα δυσαρέσκεια για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ , κάνοντας λόγο για «επιλεκτική πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ».

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβάλλεται να διασφαλίσει ότι όλοι οι πάροχοι υγείας θα πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δεν θα δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Επίσης, επαναλαμβάνει το αίτημά του για τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, η οποία θα εξετάζει τη διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών, και καλεί σε άμεση συνάντηση τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς.

Παράλληλα, επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας απέστειλαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), για το θέμα εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο φορείς τονίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 720 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να επιληφθούν προσωπικά του θέματος, ώστε να ανακοινωθεί άμεσα ένα πλάνο πληρωμών εντός του 2012.

Εν τω μεταξύ, στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου και κοινό συλλαλητήριο με καθηγητές και δασκάλους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, «θεωρώντας πως τα κοινά προβλήματα Υγείας-Παιδείας επιβάλλουν τη συμπόρευση για τη σωτηρία κρίσιμων δημόσιων αγαθών».

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί σε σύσκεψη φορέων με αντικείμενο «την κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας», την Τετάρτη, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ Την ίδια μέρα τα σωματεία Αττικής και Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron