Απόψεις - Συνεντεύξεις
Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος της Νότιας Ευρώπης

Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος της Νότιας Ευρώπης

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 16:42

του Ηλία Καραβόλια

Το περίφημο μπαζούκα του Ντράγκι, το πρόγραμμα δυνητικών αγορών σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα χωρών που θα ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς, στοχεύει στο να μειώσει στις αγορές χρήματος, κυρίως τα υψηλά κόστη δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας, που μετακυλίονται στην καθημερινή  πραγματικότητα (ο Γερμανός έμπορος ή παραγωγός δανείζεται με 4 %, ενώ εμείς στην Μεσόγειο από 6,5% και πάνω). Ήδη, φαίνεται ότι η ΕΚΤ πετυχαίνει τον στόχο της, καθ' ότι οι αγορές κινούνται, μεταξύ άλλων, από την ψυχολογία και το κλίμα που δημιουργούν λέξεις, φράσεις, προθέσεις, που ανακοινώνονται από φορείς οικονομικής πολιτικής.

Αυτή η νίκη της ΕΚΤ έναντι της σκληρής Bundesbank χωράει όμως και μια εναλλακτική ερμηνεία: Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγινε προκειμένου όχι μόνο να ελεγχθούν οι αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων Οικονομιών του Νότου, αλλά και να σταθεροποιηθεί η Οικονομία έναντι του κινδύνου της περαιτέρω ύφεσης

Όλη η ΕΕ βρίσκεται στα όρια των πιέσεων που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Η Γερμανία νιώθει ήδη την ανάσα της ύφεσης και η Μέρκελ δεν επιθυμεί, εντός του 2013, χρονιά εκλογών, μια κοινωνική ανάφλεξη. Αλλά ας μην γελιόμαστε: Αυτό ακριβώς το μείγμα οικονομικής πολιτικής, σφιχτής δημοσιονομικά και χαλαρής νομισματικά, από ΕΚΤ και Eurogroup, αναμένεται να συνεχιστεί, χωρίς δραματικές αλλαγές, και το 2013.  Δυστυχώς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα προστεθούν ρυθμίσεις κεντρικοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, προς το τέλος του χρόνου, που θα καλύπτουν τις βασικές εθνικές τράπεζες και όχι και τις τοπικές (η Γερμανία δεν επιθυμεί να εμπλακούν, επειδή έχει μπόλικες τοξικές). Εννοείται ότι τα πλέον σοβαρά ζητούμενα για τις κοινωνίες πάνε στις καλένδες: Τα θέματα της ανάπτυξης, αφού μιλάνε ανοιχτά πλέον για περιορισμό των πόρων που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!

Και φυσικά όσοι νομίζουν ότι βγαίνουμε ωφελημένοι, εδώ στην Ελλάδα, έστω και μακροπρόθεσμα, από τις κινήσεις Ντράγκι, ας το ξανασκεφτούν για λίγο: Έχουμε πλέον διακρατικό χαρακτήρα στο Χρέος, γεγονός που από μόνο του θέτει την Ελλάδα εκτός των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων που αφορούν στην παρέμβαση της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές! Επίσης, ευνόητο είναι ότι Ισπανία και Ιταλία θα έχουν ελαφρύτερες ρήτρες στα προβλεπόμενα Μνημόνιά τους, αφού δεν θα χρειαστεί να πεταχτούν εκτός αγορών, προσωρινά, ενώ κάποια οφέλη θα δουν Πορτογαλία και Ιρλανδία, λόγω της διπλής φύσης στην κρίση (χρέους και τραπεζών) τους.

Θα το δούμε σύντομα μπροστά μας, να μας το λένε ξανά, έμμεσα και άμεσα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι ειδική περίπτωση. Και η πλάκα είναι ότι θα μας το ανακοινώσει η δική μας κυβέρνηση, η οποία έχει μάθει καλά το κόλπο: Πρώτα κυκλοφορεί στον Τύπο διάφορα σενάρια αντικοινωνικών περικοπών, για μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογίας, περικοπές επιδομάτων. Τα ντύνει με το γνωστό φόβητρο (έξοδος από το ευρώ σε περίπτωση που δεν παρθούν τα μέτρα) και με δηλώσεις αυτοθυσίας ( ας πάρω τα μέτρα και ας πέσω, δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, κ.ά.).  Στη συνέχεια , η καλή μας κυβέρνηση μάχεται με χαρτιά, μολύβια και κομπιουτεράκια να δώσει στην τρόικα τα δήθεν ισοδύναμα μέτρα, λιγότερο επώδυνα. Ξαφνικά, όμως, σκάει ένα δήθεν non paper της τρόικας, που εν τω μεταξύ το παίζουν 20 εφημερίδες και 100 sites, και περιέχει μέτρα χειρότερα από εκείνα που σκοπεύει να πάρει η καλή μας κυβέρνηση. Και, τελικά, ως σκληρά μαχόμενη, θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να μην περάσουν τα επώδυνα μέτρα!

Η συζήτηση εν τω μεταξύ από MEGA και ΣΚΑΪ, κάθε βράδυ, και από στήλες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, θα περιστρέφεται γύρω από το σπάταλο δημόσιο, τις συντεχνίες που πρέπει να χάσουν επιτέλους τα προνόμιά τους, τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και επιτέλους πρέπει να γίνουν. Και έτσι, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

Σαν Λευκοί Κινέζοι, σαν Μεσόγειοι Βούλγαροι, οι νέοι της χώρας θα υποστούν τον αναγκαίο νόμο της θεωρίας περί ακαμψίας των μισθών, για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Αστεία πράγματα: Μας κόβουν 50-100 ευρώ από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, σωρηδόν, μέσα στην μάζα των περικοπών εξόφθαλμων προνομίων που έπρεπε επί χρόνια να πατάξουμε. Φορολογούν τον μεροκαματιάρη μικρομαγαζάτορα και του στέλνουν χαράτσια και αυξημένες εισφορές, ενώ ανακοινώνουν ότι θα βάλουν 30% φόρο στους καταθέτες Ελβετίας, και φυσικά ξέρουν ότι οι Ελβετοί φύλακες του παγκόσμιου μαύρου χρήματος δεν έδωσαν στοιχεία εδώ και 3 χρόνια ούτε στον Ομπάμα και στις εφορίες των ΗΠΑ, για υποθέσεις Αμερικανών (σιγά μην έδιναν στον δικό μας υφυπουργό, τον… Μαυραγάνη!).

Όποιος δεν το κατανοεί, δυστυχώς αυταπατάται: Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εκ των πραγμάτων θα ξανασχεδιαστεί μέσα στο 2013! Τώρα θα μας δώσουν τα 31,5 δισ., που δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μην τα πάρουμε, αλλά εν τω μεταξύ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, παρά τα σκληρά μέτρα τριών διαδοχικών χρόνων, θα έχει μειωθεί από το 8% που ήταν το 2009, μετά δυσκολίας στο 3%, το 2012.  Και φυσικά, το ανέκδοτο για πλεόνασμα 11 δισ. ετησίως, από το 2014 και μετά, μπορεί να μεταφερθεί στο γενικά απροσδιόριστο μέλλον.

Οι Έλληνες δεν προσέρχονται στις εφορίες, διότι δεν έχουν ρευστότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αστείες και φέρνουν γελοία έσοδα, σε τιμές ξεπουλήματος και σκανδαλώδους εύνοιας ντόπιων συμφερόντων, και φυσικά οι ξένοι δεν έρχονται ούτε για ακίνητα, ούτε για ενέργεια, ούτε φυσικά για να χτίσουν εργοστάσια και να απασχολούν υπαλλήλους. H χώρα είναι η χαρά του χάρτινου κεφαλαίου: Dart Management, Adelande , Greylock, Marathon, Elliot Associates, και άλλων έξυπνων funds , που αγοράζουν στο -85% τα ελληνικά ομόλογα για να τα πουλήσουν κάπως ψηλότερα για να εξαιρεθούν και να χρυσοπληρωθούν για δεύτερη φορά (!) από τυχόν νέο κούρεμα, πολύ πιθανόν πλέον. Κέρδη, χωρίς εργάτες, αποσβέσεις, φόρους: Αυτή είναι η επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα, προς το παρόν…

Και επειδή συνεχώς καταγράφουμε χωρίς να προτείνουμε, προσωπικά δεν έχω να καταθέσω καμία πρόταση από αυτή που υποστήριξα, αρχές του 2010, και σήμερα είναι ανώφελη και επικίνδυνη: Στάση πληρωμών, τότε, με ταυτόχρονη απειλή εξόδου από το ευρώ.

Από 'δω και πέρα, για λόγους πολιτικής υποστήριξης, στο κομμουνιστικό σχέδιο διαχείρισης του ευρωπαϊκού προβλήματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως το ΔΝΤ θα προσκομίσουν μια κάποια αναπροσαρμογή του ελληνικού προγράμματος, που θα κρατά το πρόγραμμα (φαινομενικά) εντός στόχων.

Ειλικρινά, απορώ με κάποιους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και συγχέουν τις σπατάλες του κομματικού κράτους 35 χρόνια στην Ελλάδα, με τις σκόπιμες πολιτικές φθηνού δανεισμού  εδώ και 10 χρόνια, από τους δήθεν εταίρους, που τώρα εξαργυρώνουν με εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας μας, αλλά και των άλλων ωρών του Νότου. Το ισχυρό τραπεζικό και βιομηχανικό λόμπι των Γερμανών και των Σκανδιναβών που μας πούλησαν ότι χωρούσε ο νους μας από προϊόντα, βλέπουν τώρα τα ασιατικά αγαθά φθηνού κόστους να εισβάλλουν στα ράφια μας, και προκειμένου να μην ψωνίζουμε π.χ. Samsung και Hyundai, βάζουν τις μεσογειακές κυβερνήσεις να παρέμβουν, ώστε να εγκατασταθούν νέες συνθήκες εργασιακής και παραγωγικής οικονομικής πραγματικότητας. Ας αφήσουμε στην άκρη την προέλευση των θεωριών απασχόλησης, ας δούμε αυτή την πραγματικότητα, που τα δήθεν non papers της τρόικας ‘αναγκάζουν’ την κυβέρνηση να επιβάλλει: Κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και αύξηση έως 13 ώρες -από 8- ημερησίως, χωρίς να θεωρούνται ως υπερωριακή απασχόληση οι επιπλέον ώρες, πλήρη ελαστικοποίηση ωραρίων, περαιτέρω μείωση του κόστους απόλυσης για εργοδότες, ειδικές οικονομικές ζώνες...

Αυτός είναι ο θαυμαστός νέος κόσμος της νότιας Ευρωζώνης. Θέλουν να μας πείσουν ότι  η ανεργία σε Ισπανία , Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία έχει ρίζες στην ακαμψία των μισθών (!) αφού μας έπεισαν ότι δουλεύουμε λιγότερο! Αν λοιπόν οι μισθοί πέσουν, η ανεργία θα μειώνεται, καθ' ότι θα έχουμε επενδύσεις! Σε λίγο θα καταφέρουν  το εκπληκτικά μοναδικό: Να μαλώνει ο άνεργος με αυτόν που έχει δουλειά,  γιατί, αν αυτός που εργάζεται είχε… μισό μισθό, θα δούλευε και ο άνεργος επίσης!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron