Έτοιμοι για ανακωχή δηλώνουν οι Ταλιμπάν
Ανοιχτοί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν και όχι με την κυβέρνηση Καρζάι, φέρονται να είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού «think tank» Royal United Services Institute (RUSI).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, κάποια ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν είναι έτοιμα να διαπραγματευτούν μια διαρκή εκεχειρία και είναι πιθανό στα πλαίσια αυτά να δεχτούν ακόμη και μια μακροπρόθεσμη παρουσία αμερικάνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
Η έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως σήμερα από το βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών και βασίζεται σε συνεντεύξεις αξιωματούχων και διαπραγματευτών των Ταλιμπάν, αποκαλύπτει ότι οι Ταλιμπαν είναι αποφασισμένοι να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, και ότι είναι ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την σχολική εκπαίδευση των κοριτσιών: είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην ψήφιση συντάγματος, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, τον οποίον αντιμετωπίζουν με άσβεστο μίσος.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ή με την κυβέρνησή του την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και αδύναμη, επισημαίνει η έκθεση. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την Καμπούλ για την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών: αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν οι «μετριοπαθείς» απόψεις που αποκαλύπτει η έκθεση κυριαρχούν στους κύκλους των Ταλιμπάν, τα εμπόδια για μια ειρηνική συμφωνία παραμένουν.
Η έκθεση υπό τον τίτλο: «Ταλιμπάν: Προοπτικές συμφιλίωσης» παρουσιάζει συνεντεύξεις τεσσάρων μελών των Ταλιμπάν που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δύο εκ των οποίων ήταν υπουργοί της πρώην κυβέρνησης των Ταλιμπάν και παραμένουν ηγετικά μέλη. Ένας από τους ερωτηθέντες φέρεται να είναι στενά συνδεδεμένος με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και ένας άλλος αναφέρεται ως πρώην διοικητής των μουτζαχεντίν ( των αντί-σοβιετικών «πολεμιστών του θεού» της δεκαετίας του 1980) και σήμερα μεσολαβητής των Ταλιμπάν.
Η έκθεση καταλήγει: «Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί σε μια εκεχειρία ως μέρος ενός γενικότερου διακανονισμού, με σκοπό να γεφυρώσουν τα απαραίτητα μέτρα για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και τα ουσιαστικό ζήτημα της κατανομής της πολιτικής εξουσίας στο Αφγανιστάν».
Το σημείο της έκθεσης που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη, είναι η πιθανή πολιτική συμφωνία που θα επέτρεπε μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη θέση των Ταλιμπάν που παρουσιάζουν τη δράση τους ως αγώνα κατά των ξένων εισβολέων.
Σύμφωνα με έναν εκ των ερωτηθέντων, που φέρεται ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ταλιμπάν, ένας διακανονισμός που θα επέτρεπε την παρουσία των αμερικάνικών στρατευμάτων σε πέντε στρατιωτικές βάσεις θα ήταν πιθανός, εφόσον δεν θίγεται η ανεξαρτησία και η θρησκεία των Αφγανών πολιτών. Με άλλα λόγια, οι Ταλιμπάν θα επέτρεπαν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενάντια στην αλ Κάιντα, εφόσον οι Αμερικάνοι δεν χρησιμοποιήσουν τις αφγανικες βάσεις για επιθέσεις προς άλλα κράτη, παρεμβαίνοντας έτσι στην εξωτερική πολιτική του Αφγανιστάν.
Η έκθεση υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν θα βοηθούσαν στον εντοπισμό μελών της αλ Κάιντα, σημειώνοντας ότι τα ηγετικά μέλη τους έχουν μετανιώσει ειλικρινά την πρότερη συμμαχία τους με την τρομοκρατική οργάνωση της Τζιχάντ.
Ο Μάικλ Σέμπλε, μέλος της συγγραφικής ομάδας της έκθεσης και πρώην απεσταλμένος της ΕΕ στο Αφγανιστάν δήλωσε: « Δεν υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για κάποια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία, τρεις στους τέσσερις Ταλιμπάν είναι υπέρ της εκεχειρίας. Αλλά πως ένα κομμάτι του κινήματος δεν βλέπει προοπτικές στρατιωτικής νίκης και θεωρεί λογική την προοπτική μιας εκεχειρίας. Δεν πρόκειται όμως για την επίσημη γραμμή των Ταλιμπάν».
Οι αναμενόμενες συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη των Ταλιμπάν και αξιωματούχους των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει λόγω της αδυναμίας συμφωνίας για ανταλλαγή πέντε αιχμάλωτων Ταλιμπάν στον Κόλπο του Γκουαντάναμο με έναν Αμερικανό στρατιώτη που κρατείται από τους αντάρτες. Ανώτατός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι: «Η συμφιλίωση αποτελεί βασικό παράγοντα στην στρατηγική μας».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Οκτωβρίου 2012, 21:16
Συνελήφθη στην Καλλιθέα ο Γεωργιανός δραπέτης
15 Οκτωβρίου 2012, 21:03
Σαμαράς: Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη μας
15 Οκτωβρίου 2012, 20:40
Μειώθηκαν τα "φέσια" στην Αγορά
15 Οκτωβρίου 2012, 20:32
Η Γιασμίν Ρεζά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:26
Πλανήτης με τέσσερις Ήλιους!
15 Οκτωβρίου 2012, 20:18
Σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό των Ανωτάτων Σχολών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:15
Υπέρ νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους ο Πισσαρίδης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:11
Χατζηδάκης: Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:06
Σύροι αντικαθεστωτικοί απήγαγαν Ουκρανή δημοσιογράφο
15 Οκτωβρίου 2012, 20:00
Ανοίγει ο δρόμος για θεραπεία Πάρκινσον και σκλήρυνσης κατά πλάκας