Οικονομία
Βερολίνο: Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της

Βερολίνο: Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της

  • 07 Σεπτεμβρίου 2012, 15:09

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της καγκελαρίας στις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε πάντως ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν την διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Χωρίς έγκριση από την Βουλή, δεν γίνεται τίποτα. Είναι στο χέρι της Βουλής», σημείωσε.

Διχάζει η προοπτική αγοράς δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ

Η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκάλεσε κραδασμούς στη Γερμανία.

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηρεί συγκρατημένη στάση, ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος. Παράλληλα, η αντιπολίτευση προχώρησε σε σφοδρή κριτική, κάνοντας λόγο για «ντοκουμέντο αποτυχίας» της πολιτικής Μέρκελ. Ως «προσπάθεια ακροβασίας» ερμηνεύεται η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου από αναλυτές και το γερμανικό Τύπο.

«Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολιτικές ενέργειες εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της».

Μερικές ώρες πριν και μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών η Μέρκελ είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ του Μάριο Ντράγκι ή υπέρ του προέδρου της Βundesbank Γενς Βάιντμαν που, ως γνωστόν, καταψήφισε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια ακροβασίας -η επιλογή της μάλιστα να περιορίζεται μόνο στην ανεξαρτησία τόσο της ΕΚΤ όσο και της Bundesbank στις αναφορές της υπονοείται ως η «εύκολη λύση».

«Από τη μια πλευρά προσπαθεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει ενδοιασμούς ως προς το κόστος της οικονομικής κρίσης χρέους για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά το εξωτερικό πιέζει την καγκελάριο να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στην κρίση χρέους», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθεί ότι απέτυχε η πολιτική της για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ» εκτιμά η Kölner Stadt Anzeiger.

Διχασμός και στον κυβερνητικό συνασπισμό

Η απόφαση της ΕΚΤ διχάζει πάντως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. O αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δήλωσε από την πλευρά του ότι «βλέπει θετικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΕΚΤ», καθώς όπως διευκρίνισε, «η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους και αυτό συνιστά ένα διπλό μήνυμα».

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιτιθέμενες φωνές που φτάνουν ακόμη και στο να αναζητηθούν δικαστικές αντδράσεις στην απόφαση της ΕΚΤ: «Στην πράξη μπορεί κανείς να εξετάσει εάν στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να εξεταστεί νομικά αν υπερέβη σημαντικά την εντολή της η ΕΚΤ» ανέφερε ο, επίσης Χριστιανοδημοκράτης, βουλευτής Κλάους-Πέτερ Βελς.

Ανάλογη θέση πήραν και άλλοι τρεις Γερμανοί πολιτικοί κομμάτων του κυβερνητικού συνασπιμού (ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Φιλελεύθερων (FDP), ο Πέτερ Γκάουβαϊλερ (CSU) και ο Γιοργκ Ούβε Χαν (FDP)).

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνοντας ότι η «η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να είναι ποτέ μια βιώσιμη λύση». «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Ρέσλερ.

Επικριτικά αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι «είναι άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση χρήματος. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μια τράπεζα σταθερότητας και δεν επιτρέπεται να γίνει τράπεζα πληθωρισμού».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ανγκελα Μέρκελ. «Ντοκουμέντο αποτυχίας της κας Μέρκελ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την κίνηση Ντράγκι. «Προτίμησε να αφήσει την ΕΚΤ να πάρει πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο στρατόπεδο της για περαιτέρω προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε.

«Με την πολιτική του μπλόκου στο ζήτημα ενός συμφώνου εξόφλησης χρέους, η Μέρκελ δεν άφησε άλλη επιλογή στον Ντράγκι από την κοινοτικοποίηση του χρέους», τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.

Την ίδια ώρα τα οικονομικά ινστιτούτα IFO και ΙW εκφράζουν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. «Η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και πλησιάζει έτσι τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», τόνισε το στέλεχος του IfO Κάι Κάρστενσεν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron