Ρεπορτάζ
Αμετακίνητος στην "σκληρή γραμμή" ο Σαμαράς

Αμετακίνητος στην "σκληρή γραμμή" ο Σαμαράς

  • 06 Σεπτεμβρίου 2012, 09:47

Με προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις αρκετών κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στο πακέτο των μέτρων, αλλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, ότι τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία και θα περάσουν, ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών.

Πίσω από αυτή τη γραμμή, συντάσσεται η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να διαχειριστεί πολιτικά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς είναι η πρώτη φορά, μετά την εκλογή της, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις, στις οποίες θα πρωταγωνιστούν και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, αλλά αισιοδοξεί, ότι παρά το γεγονός πως το πακέτο των μέτρων είναι επώδυνο, οι πολίτες θα κατανοήσουν, με την κατάλληλη επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση, ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί και δεν φοβάται διαρροές στο Κοινοβούλιο.

Παρά την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά, την οποία διακρίνουν όσοι συνομιλούν μαζί του, υπάρχουν και υπουργοί, αλλά και βουλευτές που αναφέρουν ότι «το πολιτικό κόστος θα είναι σοβαρό για την κυβέρνηση, δεδομένης της λαϊκής δυσφορίας που προκαλούν τα μέτρα που αναμένονται».

Κυβερνητικοί παράγοντες προβάλλουν την άποψη, ότι χρειάζεται υπομονή γιατί «οι λύσεις δεν δίνονται από τη μια μέρα στην άλλη» και επιμένουν ότι «για να σωθούμε, θα πρέπει να ματώσουμε».

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για μετωπική αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση (η αρχή αναμένεται να γίνει με τις πορείες στη ΔΕΘ μεθαύριο το απόγευμα), καθώς εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που ευλόγως θα προκαλέσει η ανακοίνωση των μέτρων θα ευνοήσει τη σκληρή κριτική.

Η αντιπολίτευση θα εναρμονίσει αυτομάτως την κριτική της με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένουν και τις επόμενες επαφές του κ. Σαμαρά, αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την προσεχή Δευτέρα με τους εκπροσώπους της Τρόικα, και την Τρίτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, για να ξεκινήσει η πολιτική αντεπίθεση προς πάσα κατεύθυνση.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο άκουσαν με ικανοποίηση, λίγο πριν επισκεφθεί την Αθήνα η Τρόικα, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε να δηλώνει πως ασφαλώς και η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ.

Και εάν η κατάσταση που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλυτερεύει για την κυβέρνηση, το κλίμα εντός της ελληνικής επικράτειας γίνει καθημερινά όλο και πιο βαρύ με τις αντιδράσεις των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στα μέτρα.

Υπουργοί διαπιστώνουν ότι η Κυβέρνηση και ειδικά η κεντροδεξιά παράταξη έρχεται, για πρώτη φορά επί της ουσίας, αντιμέτωπη με πυλώνες που τη στηρίζουν δεκαετίες, όπως π.χ. μεγάλος αριθμός δικαστικών και ενστόλων, που κινούνται σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Η εικόνα να είναι ένστολοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγινε το βράδυ της Τετάρτης, με πανό και να προβαίνουν σε ακτιβιστικές μορφές διαμαρτυρίας, όπως αυτή με τον αποκλεισμό της σχολής των ΜΑΤ, ξάφνιασε το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά ήταν ενδεικτική για το τι θα επακολουθήσει, εάν δεν υπάρξει αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης.

Και δεν είναι οι μόνες δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού την Τετάρτη μπήκαν στο χορό και οι δικαστές και οι εισαγγελείς, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την επόμενη εβδομάδα, αλλά και οι πανεπιστημιακοί που ξεκινούν απεργία εν μέσω της εξεταστικής.

Αναμενόμενες θεωρούν τις αντιδράσεις οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, από τη στιγμή που πρέπει να γίνουν, όπως λένε, «θυσίες που πονάνε», αλλά θεωρούνται αναγκαίες για να διασωθεί η χώρα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron