Οικονομία
Στήριξη της Ισπανίας προτείνει στην ΕΚΤ ο ΟΟΣΑ

Στήριξη της Ισπανίας προτείνει στην ΕΚΤ ο ΟΟΣΑ

  • 05 Σεπτεμβρίου 2012, 10:00

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να στηρίξει χώρες όπως η Ισπανία, οι οποίες υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Άνχελ Γκουρία εκτίμησε επίσης ότι η πλήρης ευρωπαϊκή διάσωση αποτελεί μία επιλογή για τη Μαδρίτη.

Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει ποσό έως 100 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της, ενώ παράλληλα προχωρά σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Γαλλία έχει παροτρύνει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει το «πράσινο φως» και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία υποδέχεται αύριο στη Μαδρίτη.

Τα βλέμματα, όμως, είναι στραμμένα κυρίως στον Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του την Πέμπτη. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να προχωρεί, παρά τις γερμανικές ενστάσεις, σε νέες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, ενώ μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει και μία νέα μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο νέο ιστορικό ναδίρ του 0,5%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron