Οικονομία
Τήρηση των δεσμεύσεων ζητά το Βερολίνο

Τήρηση των δεσμεύσεων ζητά το Βερολίνο

  • 04 Σεπτεμβρίου 2012, 15:54

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα μέτρα περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τα αδύναμα σημεία του, για τα οποία έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις από την τρόικα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Γερμανός ομόλογός του ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως «το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της». «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επεσήμανε αυτό για άλλη μια φορά στον ομόλογό του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το γερμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει πως η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και πως στη βάση αυτής της έκθεσης θα αποφασισθεί η χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στη χώρα.

Κύκλοι του Βερολίνου, τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας. «Βαθμιαία αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρξει οπωσδήποτε νέα διμερής συνάντηση μετά την έκθεση της Τρόικα.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο συζήτησε για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron