Απόψεις - Συνεντεύξεις
Ανάπτυξη και καρτελοποίηση

Ανάπτυξη και καρτελοποίηση

  • 04 Σεπτεμβρίου 2012, 09:09

του Ηρακλή Ρούπα

Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τις πραγματικά προγραμματισμένες και επί της ουσίας μεθοδικές κινήσεις της Κυβέρνησης, ειδικά τώρα που οι ενέργειές της αποτυπώνουν την ουσιαστική φάση εξαγγελιών και υλοποίησης. Αναμφισβήτητα, ο τομέας ανάπτυξης καθίσταται ο σημαντικότερος παράγοντας που θα οριοθετήσει την επιτυχία των προσπαθειών της χώρας και τον καθορισμό μίας μελλοντικής πορείας ανάταξης της οικονομίας. Εν μέσω όμως των ουσιαστικών εξαγγελιών ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι «ανακαλύφθηκε» καρτέλ που δρούσε επί δεκαπέντε συναπτά έτη στον κλάδο των πουλερικών. Αναμφισβήτητα, σημαντική επιτυχία… 

Η παραπάνω «αποκάλυψη» του «κοινού μυστικού» όμως επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, πως η στρεβλή ανάπτυξη των τελευταίων είκοσι ετών δεν προέκυψε μόνον από μία μαλθακότητα για παραγωγική επενδυτική διάθεση και στροφή προς την εύκολη -την εποχή εκείνη- λύση της προώθησης καταναλωτικών προϊόντων, αλλά από ουσιαστική αδυναμία ή ικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλλουν και να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία της αγοράς. Η αδυναμία αυτή δημιούργησε συνθήκες «καρτελοποίησης» σε αρκετούς κλάδους. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας ήταν να διατηρούνται τιμές σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα -ακόμα και σε σύγκριση με άλλες ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες- και να αποτρέπεται η είσοδος σε επιχειρηματίες με διάθεση να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού. Πέραν της αναφοράς όμως του Υπουργού στην πάταξη του παρεμπορίου, δεν διέκρινα καμία ουσιαστική αναφορά στην «επιβολή διαδικασιών» υγιούς ανταγωνισμού.

Αν όμως το κράτος μέχρι σήμερα (για διάφορους λόγους, που θα έχει ενδιαφέρον να αναζητηθούν) απέτυχε στον ρόλο του αυτόν, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, μετά τις εξαγγελίες του κυρίου Χατζηδάκη για σχέδιο ανάπτυξης και ενίσχυσης επενδύσεων, να διαμορφωθεί επιτέλους μία «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» που στην ουσία θα κατευθύνει τις επενδύσεις σε στοχευμένους κλάδους και δραστηριότητες. Είναι καιρός να παραδεχθούμε πως η μέχρι σήμερα κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη παροχή επιδοτήσεων βάσει των αναπτυξιακών νόμων έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει ως στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης, για λόγους που έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται ευρέως γνωστοί. 

Η ουσία  όμως είναι μία. Η ανάταξη από την κρίση απαιτεί - πέραν των εξαγγελιών εκσυγχρονισμού των διαδικασιών και της ανασυγκρότησης Υπουργείου και Φορέων - ουσιαστική απόκλιση από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ελπίζω δε στον κρατικό μηχανισμό να υπάρχουν σήμερα τα στελέχη εκείνα που μπορούν να προωθήσουν μία εθνικά στοχευμένη δυναμική. Όμως και για την παράμετρο αυτή δεν έγινε επί της ουσίας αναφορά στις δέκα εξαγγελίες του Υπουργού. Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι έτοιμο το κράτος να χαράξει μία νέα πρακτική λειτουργίας σε αυτόν τον τομέα.

Προφανώς από κάποια βάση πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη και σίγουρα τα οδικά έργα είναι ο πλέον άμεσος τομέας. Ο δε λόγος, για τον οποίο  ακόμα τα έργα αυτά βρίσκονται σε τέλμα, δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν παράγοντα καθαρά. Ίσως να οφείλεται στην αδυναμία σεβασμού των πολιτών. Ίσως στην αδυναμία συγκρότησης πραγματικού οράματος.

Ενός οράματος που πρέπει να έχει υγιείς αναπτυξιακούς μηχανισμούς που να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα ή την στοχευμένη μικροεπιχειρηματικότητα που θα πρέπει να αποτελέσει την εφαλτήριο δύναμη της Οικονομίας.

Ενός οράματος που πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των επενδυτών και του θεσμού του χρηματιστηρίου και όχι να τους καταστρατηγεί με «νυκτερινές» ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, ή με στρεβλές διαδικασίες που απαξίωσαν τον θεσμό του Χρηματιστηρίου, όπως στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τουλάχιστον ας σηματοδοτηθεί την περίοδο αυτή της κρίσης μία νέα τάση «ευθιξίας» των παραγόντων, μέσα από μία παραίτηση ίσως του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΤ.

Έτσι, για να λέμε ότι κάτι αλλάζει, και ότι η ανάπτυξη θα έχει νόημα από εδώ και πέρα...

 

εφημερίδα Κέρδος (2/9/2012)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron