Περιβάλλον
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

  • 04 Σεπτεμβρίου 2012, 07:51

Ένας πυροσβέστης τραυματίας, ζημιές σε αυλές και αγροικίες και εκατοντάδες στρέμματα καμμένα σε ολόκληρη τη χώρα, είναι ο απολογισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα.

Περισσότερες από 42 φωτιές αναφέρθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα μέχρι τις 7 το απόγευμα, με κυριότερες αυτές στο Μαρμάρι και Φαράκλα Ευβοίας, την Ανατολική Μάνη Λακωνίας και την Πρέβεζα.

Ο πυροσβέστης τραυματίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Κότρωνα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Τον κτύπησε στο στήθος και στο χέρι μεγάλη πέτρα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Η φωτιά στη Μάνη εκδηλώθηκε στις δύο το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση και για την κατάσβεσή της πήραν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, είκοσι πυροσβέστες με οκτώ υδροφόρα οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρου τμήματος του ΠΣ.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν δύο ακόμη πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες, στην περιοχή Μαρμάρι του Δήμου Καρύστου και στην περιοχή Φαράκλα Εύβοιας. Οι φλόγες από τη φωτιά στο Μαρμάρι έφτασαν έως τον οικισμό Λυκόρεμα, οι κάτοικοι του οποίου τον εγκατέλειψαν από μόνοι τους για προληπτικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καεί μια αγροικία.

Οι επιχειρήσεις

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών έλαβαν μέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, αφού τα πληρώματα των αεροπλάνων, λόγω των ισχυρών ανέμων (8 μποφόρ) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις ρίψεις ύδατος. Χθες το απόγευμα, ωστόσο, η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη.

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χθες, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Πρέβεζας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον οικισμό των τσιγγάνων και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις, απειλώντας δεκάδες επιχειρήσεις, που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, η φωτιά βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη, ενώ κινδύνευαν εκτός από τις επιχειρήσεις και κατοικίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν την ίδια ώρα φωτιές εκδηλώθηκαν σε άλλα δύο σημεία του δήμου, σε Φλάμπουρα και Μιχαλίτσι, και χρειάστηκε συνδρομή εθελοντικών ομάδων για την κατάσβεσή τους.

Στάχτη 50.000 στρέμματα στο Άγιον Όρος

Περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους, δασικής και αγροτικής έκτασης έκαψε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιον Όρος και στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, η καμένη έκταση εντός του Αγίου Όρους υπολογίστηκε στα 46.000 στρέμματα. Το 20% αυτής ήταν πευκοδάσος και το υπόλοιπο δασικές εκτάσεις με πουρνάρια και περιοχές με αμπέλια. Εξω από το Αγιον Όρος, στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, κάηκαν άλλα 5.000 στρέμματα, από τα οποία τα 1.000 ήταν αμπέλια και ελαιώνες.

Αποζημιώσεις

Για τα τελευταία, υποβλήθηκαν συνολικά 88 αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Από αυτές, οι 84 αφορούν σε καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και οι 4 σε ζωικό κεφάλαιο και μελίσσια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, οι τελευταίοι θα αποζημιωθούν άμεσα, ενώ οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο θα δρομολογηθούν μέσα από προγράμματα ΠΣΕΑ. Άμεση μέριμνα των αρμοδίων Αρχών είναι τώρα η «θωράκιση» της περιοχής εν όψει χειμώνα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron