Κοινωνία
"Ασφυξία" για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

"Ασφυξία" για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

  • 04 Σεπτεμβρίου 2012, 07:29

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η περίθαλψή τους κοστίζει πλέον πολύ ακριβά, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν κόψει την πίστωση στον μεγαλύτερο φορέα παροχής περίθαλψης. Για εξέταση και φάρμακα, πληρώνουν από την τσέπη τους, περιμένοντας να τους επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ το ποσό που δικαιούνται έπειτα από ενάμιση και πλέον μήνα.

Οι χρονίως πάσχοντες έχουν «στοκάρει» μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, ελπίζοντας να καλύψουν με αυτά τις ανάγκες τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «πήρε φωτιά» την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση των φαρμακοποιών, περνούσαν στο σύστημα πάνω από 1.200 συνταγές το λεπτό!

Η ταλαιπωρία δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα, καθώς η χθεσινή προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάριος Σαλμάς συναντήθηκε αρχικά με τους φαρμακοποιούς. Τους ανέφερε ότι υπάρχουν στην Αγροτική Τράπεζα 67 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα εξοφληθούν οι οφειλές Μαΐου του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα εξοφληθούν έως τα μέσα του μήνα οι οφειλές Ιουνίου, θέτοντας ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Για τα παλαιά χρέη (2011), είπε ότι θα πληρωθούν αμέσως μόλις λάβει η χώρα μας την πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης. Οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν και αναρωτήθηκαν τι θα γίνει με τις οφειλές Ιουλίου, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με τους φαρμακοποιούς να τονίζουν στον υπουργό ότι έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. Επέμειναν για το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα ποσά που οφείλουν οι ίδιοι για φόρους. Ζήτησαν, επίσης, να αυξηθεί ο χρόνος πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να «ανασάνουν».

Ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε ότι θα φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα του «Τειρεσία» για τα φαρμακεία και τον συμψηφισμό των χρεών. Στο σημείο αυτό, κλήθηκε στη συνάντηση και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υπό την πρόεδρό του Κωνσταντίνο Φρουζή. Ο κ. Σαλμάς ζήτησε από τις εταιρείες να αυξήσουν σε 90 μέρες την πίστωση προς τους φαρμακοποιούς, από 45 μέρες που ορίζει ο νόμος.

Ο κ. Φρουζής αντέτεινε στον αναπληρωτή υπουργό ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί, εφόσον υπάρξει έγγραφη δέσμευση εξόφλησής τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Με αυτή, σημείωσε, θα ενημερώσουμε τις μητρικές εταιρείες προκειμένου να πάρουμε έγκριση χορήγησης μεγαλύτερης πίστωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε σαφής δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου και η συνάντηση δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας να επιλυθεί το πρόβλημα. Σημείωσε, όμως, ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση για εξόφληση των φαρμακοποιών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Όλες οι πλευρές τόνισαν την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε όλους τους παρόχους. Ο κ. Σαλμάς απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν για το θέμα επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ένταση επικράτησε στη χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Το απόγευμα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του Συλλόγου του Πειραιά (ΦΣΠ), ενώ αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Απαραίτητο και αναντικατάστατο σκεύασμα - Σε κίνδυνο καρδιοπαθείς λόγω έλλειψης αντιπηκτικού φαρμάκου

Έλλειψη του αντιπηκτικού σκευάσματος sintrom 4mg, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει ενημερώσει σχετικά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την εταιρεία που το διαθέτει στην ελληνική αγορά. Το προεδρείο του ΙΣΑ ενημερώθηκε για την έλλειψη από ιατρούς, σημειώνοντας ότι το σκεύασμα είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος. Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη του μοναδικού στην ελληνική αγορά αυτού φαρμάκου, και γι' αυτό άμεση πρέπει να είναι και η παρέμβαση του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, παρατηρείται μικρή μείωση της προμήθειας του φαρμάκου από την εταιρεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011, ενώ οι «παράλληλες» εξαγωγές για τους πρώτους επτά μήνες του έτους είναι πολύ περιορισμένες. Η διοίκηση του ΕΟΦ ζήτησε από την εταιρεία να αυξήσει άμεσα την προμήθεια του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. Παράλληλα, διερευνά τα στοιχεία των «παράλληλων» εξαγωγών του σκευάσματος για τον μήνα Αύγουστο 2012, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται μέτρα περιορισμού.

Επίσχεση εργασίας από το 93% των γιατρών

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών στη χθεσινή, πρώτη μέρα, επίσχεσης εργασίας κατά του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, πάνω από το 93% των γιατρών συμμετείχαν, ζητώντας ποσό 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Η επίσχεση θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή, με αίτημα την εξόφληση των οφειλόμενων. Εάν δεν υπάρξει εξόφληση ή δέσμευση για εξόφληση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε κυλιόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ. Ζητούν να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους για τα παλαιότερα χρέη και να υπάρξει τακτική εξόφλησή τους για τα νεότερα.Στο μεταξύ, με απόφασή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης τονίζει ότι καλύπτεται από τον Οργανισμό η δαπάνη που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για παρακλινικές εξετάσεις σε περιοχές όπου οι γιατροί έχουν αναστείλει την παροχή υπηρεσιών.

Η απόδοση δαπάνης αφορά σε κοστολογημένες παρακλινικές εξετάσεις και προβλέπει συμμετοχή 15% για τους ασφαλισμένους.

Προϋπόθεση για την πληρωμή είναι ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος εργαστηριακών ιατρών να έχει προβεί σε έγγραφη ενημέρωση της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ ή των κατά τόπους περιφερειακών του υπηρεσιών, σχετικά με την αναστολή εκτέλεσης παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Η πληρωμή θα γίνεται με υποβολή από τον ασφαλισμένο του παραπεμπτικού του θεράποντος γιατρού, με το είδος των αναγκαίων εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών του εργαστηρίου ή του εργαστηριακού ιατρού με τη συνολική αξία των εξετάσεων αυτών.

Για χειρόγραφα παραπεμπτικά, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού. Δεν θα αποδίδεται κανένα ποσό για μη κοστολογημένες εξετάσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron