Media
Financial Times: Οι Γερμανοί ξεγράφουν την Ελλάδα

Financial Times: Οι Γερμανοί ξεγράφουν την Ελλάδα

  • 03 Σεπτεμβρίου 2012, 13:12

Ενδεικτική του κλίματος που θα αντιμετωπίσει η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, όσον αφορά τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει για την Ελλάδα, είναι δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times: μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να λάβει επιπλέον βοήθεια.

Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία διεξήχθη από τους FT και την εταιρεία Harris Poll κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου σε δείγμα 1000 ενηλίκων από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία, εμφανίζει για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση διχασμένη σε «Βορρά και Νότο» με το «ελληνικό ζήτημα» στο επίκεντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αρνητική στάση των Γερμανών πολιτών -προϊόν σε μεγάλο βαθμό των λαϊκιστικών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου- δεν συμμερίζονται οι πολίτες άλλων χωρών όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ενώ μόλις το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της, το αντίστοιχο ποσοστό των Ιταλών εκτοξεύεται στο 77% και των Ισπανών στο 57%.

Ομοίως, σχεδόν το 50% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να προχωρήσει σε εκείνες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα την αποδεσμεύσουν από τη διεθνή βοήθεια, σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς, όπου σε ποσοστό 88% και 70% αντίστοιχα δηλώνουν «κάπως βέβαιοι» ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ανάμεικτα φαίνεται ότι είναι το αίσθημα της κοινής γνώμης στη Γαλλία, όπου παρά το γεγονός ότι μόλις το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη- σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 54%- δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των Γάλλων, όπως και το 26% των Γερμανών, πιστεύει ότι «τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κρατήσουν την Ελλάδα» στο κοινό νόμισμα.

Οι πολίτες και των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης ωστόσο (Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Γερμανίας) εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα αντιμετωπίσουν την κρίση που πλήττει το κοινό νόμισμα, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ιταλία του Μάριο Μόντι (83%) και το χαμηλότερο στην Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι (63%). Αντίθετα, οι Βρετανοί, εκτός κοινού νομίσματος οι ίδιοι, θεωρούν σε ποσοστό 44% ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ευρώ.

Και ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το τέλος: κοινή είναι η πεποίθηση σε όλες τις χώρες - με εξαίρεση τη Βρετανία- ότι τα μέτρα λιτότητας «έχουν αρνητική επίδραση» στην κρίση της ευρωζώνης. Ενώ, μόλις το 29% των Βρετανών φαίνεται να συμμερίζεται την παραπάνω άποψη, ισχυρές πλειοψηφίες τόσο σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία θεωρούν ότι τα μέτρα λιτότητας μάλλον επιδεινώνουν παρά επιλύουν την κρίση που πλήττει τη ζώνη του ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης: Κατά μιας νέας βοήθειας προς Ελλάδα η πλειονότητα των Αυστριακών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron