Ρεπορτάζ
Τα τρία "σίγουρα βήματα" του Βενιζέλου

Τα τρία "σίγουρα βήματα" του Βενιζέλου

  • 03 Σεπτεμβρίου 2012, 11:15

Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν δημόσια κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ., δεν αναμένεται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στόχος της Ιπποκράτους παραμένει το να μην πληγούν ξανά οι ασθενέστεροι.

Την αισιόδοξη πρόβλεψη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υποστεί σημαντικές απώλειες από τυχόν διαρροές κατά την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή, κάνει η Ιπποκράτους. Παρότι κορυφαία στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις ή δηλώνουν (όπως ο Κ. Σκανδαλίδης) ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέες οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η 33μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα αντιμετωπίζει ως «εθνικό καθήκον» την ψήφιση των μέτρων για την παραμονή στο ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει ότι δεν «προκύπτει» λόγος για να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, έχοντας και ο ίδιος βασικές ενστάσεις, τις οποίες και έχει περιγράψει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προετοιμάζει συνολική εισήγηση για την προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει καλά ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και συμφωνούν με την απόφαση στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας, ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου με την τρόικα, ώστε να μην πληγούν εκ νέου οι ασθενέστερες ομάδες.

«Σε ό,τι μας αφορά αυτό ακριβώς θα γίνει», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου. Τι εννοεί; Οτι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος και θα επιμείνει στο να καταγραφεί ο εθνικός σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας, πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων.

Κοινή γραμμή

«Δεχόμαστε να ψηφίσουμε τα μέτρα, να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να αποδεχθούμε το πολιτικό κόστος, να μπούμε στη συζήτηση για τα μέτρα, αλλά όταν πάμε να ζητήσουμε κάτι, πρέπει να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος», είχε επισημάνει ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, «προκαλώντας» συζήτηση στρατηγικού προσανατολισμού.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του κόμματος διαπίστωσε ότι το σύνολο των βουλευτών έχει ήδη «απαντήσει» στο δίλημμα περί της ψήφισης των μέτρων, γεγονός που θα αποτινάξει κάθε πιθανότητα «κρίσης» στην τρικομματική κυβέρνηση - «αντιθέτως στη ΔΗΜΑΡ έχουν ιδιαίτερα προβλήματα», θυμίζει με νόημα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένοι βουλευτές δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν ορισμένα άρθρα (π.χ. για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ).

Η πιθανή όμως συμμετοχή πολιτικών στελεχών σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δημιουργεί ένα νέο «πλαίσιο» που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τους «πράσινους» βουλευτές...

Τα τρία «σίγουρα βήματα»

«Χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους, το πρόγραμμα δεν βγαίνει», είναι η φράση που επαναλαμβάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε κάθε συζήτηση με αφορμή τη λήψη νέων μέτρων. Η εκτίμηση αυτή «κουμπώνει» με την εξήγηση που δίνει ο κ. Βενιζέλος ότι «το πρόγραμμα βασιζόταν στα πρωτογενή πλεονάσματα και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν υπάρχουν, όπως εκ των πραγμάτων και ένα πλήρες σύστημα αριθμών».

Προτάσεις

Γι' αυτό προτείνει τρεις «ασφαλείς τρόπους που δεν θίγουν τους φορολογούμενους, ούτε χρειάζονται έγκριση από τα κοινοβούλια» και είναι οι εξής:

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF (όχι για το σύνολο των 50 δισ. ευρώ, αλλά για όσα χρήματα αφορούν πραγματικά ανακεφαλαιοποίηση).

Η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας.

Η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, επειδή τα αγόρασε πολύ φθηνά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron