Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Σε τεντωμένο σκοινί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης

Ρέγκλινγκ: Σε τεντωμένο σκοινί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης

  • 03 Σεπτεμβρίου 2012, 06:10

Καταστροφικές οι συνέπειες τυχόν απόρριψής του από το δικαστήριο της Καρλσρούης -

Ο μέλλων πρόεδρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιεί μέσα από το περιοδικό «Der Spiegel» ότι η ευρωδιάσωση θα καταστεί αδύνατη, αν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απαγορεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου τη συμμετοχή της Γερμανίας στον μηχανισμό.

«Χωρίς τη Γερμανία ο ΕΜΣ δεν έχει νόημα» λέει. Κι όμως, επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, ο προκάτοχος του μηχανισμού αυτού, ο EFSF, έδειξε ότι η ευρωδιάσωση έχει επιτυχία. «Αν δεν υπήρχαμε εμείς, πιθανόν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να μην ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη», προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται στον μηχανισμό 57 άτομα και μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα αυξηθούν σε 100. Μετά το τέλος της κρίσης ο Ρέγκλινγκ σκοπεύει να εμβάλει τον ΕΜΣ σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Τότε θα μειωθούν τα απασχολούμενα άτομα και το αποθεματικό του και ο ΕΜΣ θα τελεί απλώς σε ετοιμότητα: «Αν όλα τα κράτη της ευρωζώνης τηρούν αυστηρά τους όρους δημοσιονομικής εξυγίανσής τους και συνεχώς βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, τότε η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί σε ένα με δύο χρόνια», τονίζει ο ίδιος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron