Διεθνή
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στηρίζει την εξέγερση στην Συρία

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος στηρίζει την εξέγερση στην Συρία

  • 31 Αυγούστου 2012, 09:05

Τη στήριξή του στους εξεγερμένους της Συρίας εξέφρασε χθες ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, σε ιστορική επίσκεψή του στην Τεχεράνη, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες της Δύσης ότι η παρουσία του στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων στην ιρανική πρωτεύουσα ίσως σηματοδοτήσει μεταστροφή της πολιτικής του.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, κατήγγειλε «το καταπιεστικό συριακό καθεστώς, το οποίο έχει απολέσει τη νομιμότητά του» και τόνισε ότι «όλοι πρέπει να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα εκείνων που ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη στη Συρία και να μεταφράσουμε τη συμπόνια μας σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό όραμα που στηρίζει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό σύστημα».

Στην πρώτη επίσκεψη Αιγυπτίου προέδρου στο Ιράν μετά τη διακοπή των διμερών σχέσεων το 1980, λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση στη χώρα, ο Μοχάμεντ Μόρσι προκάλεσε με την ομιλία του από το βήμα της Συνόδου των Αδεσμεύτων στη συριακή πρωτεύουσα την οργισμένη αντίδραση της συριακής αντιπροσωπείας, που αποχώρησε από την αίθουσα.

Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ δήλωσε ότι η ομιλία του Μόρσι αποτελεί επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και «υποκινεί τη συνέχιση της αιματοχυσίας».

Ο Μόρσι αναχώρησε από την Τεχεράνη λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στον οποίον παρέδωσε τη σκυτάλη της εκ περιτροπής προεδρίας της Συνόδου των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες «στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να διευθετηθεί η συριακή κρίση και να αποτραπεί κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία», σύμφωνα με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει μία πρόταση για τη λύση της διαμάχης στη Συρία που βασίζεται στον τερματισμό της βίας και στον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ενότητας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron