Οικονομία
Χάσμα κορυφής για τον φόρο των πλουσίων

Χάσμα κορυφής για τον φόρο των πλουσίων

  • 30 Αυγούστου 2012, 07:26

Φόβους ακόμη και για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί στη Μεγάλη Βρετανία η δημόσια διαφωνία Συντηρητικών και Φιλελεύθερων, γύρω από την πρόταση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλουσίους της χώρας, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή εν μέσω άγριας λιτότητας για τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο κ. Κλεγκ, που βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις, αφού οι Βρετανοί τον θεωρούν ως συνυπεύθυνο, δήλωσε πως θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για φορολόγηση του πλούτου στη σύσκεψη του κόμματός του, τον Σεπτέμβριο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Guardian, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ετοιμάζει εκστρατεία για να πείσει τους συνεργάτες του στην Κυβέρνηση συνασπισμού για την ανάγκη να επιβαρυνθούν περισσότερο οι πλούσιοι φορολογούμενοι, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. «Εάν πρόκειται να ζητήσουμε από τον κόσμο να κάνει περισσότερες θυσίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διάστημα κατά το οποίο η χώρα παραμένει "σφιχτή", τότε πρέπει να φροντίσουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο δίκαια και προοδευτικά».

Τα πρώτα πυρά από την πλευρά των συντηρητικών εξαπέλυσε ο βουλευτής των «Τόρις» Μπέρναρντ Τζένκιν, που φυσικά καταδίκασε την πρόταση, κάνοντας λόγο για «πολιτική του φθόνου»: «Εάν η πολιτική του φθόνου έκανε πλούσιες της χώρες, τότε θα ήμασταν πολύ πλούσιοι… Οι περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι συνεισφέρουν κατά πολύ περισσότερο σε φόρους απ' ό,τι οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη στο BBC Radio 4 Today, o Τζένκιν προσέθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση ενδέχεται να μην αρέσει σε πολλούς, όμως εάν αυξήσουμε τη φορολόγηση των πλουσίων […] θα διώξουμε τον πλούτο στο εξωτερικό».

Το Εργατικό Κόμμα αποδοκίμασε επίσης την πρόταση Κλεγκ. Ο βουλευτής και σκιώδης υπουργός οικονομικών Κρις Λέζλι θέλησε να υπενθυμίσει στον Κλεγκ αλλά και τους Βρετανούς πολίτες ότι, κατά το παρελθόν, ο Κλεγκ είχε ψηφίσει υπέρ της περικοπής φόρων για τους εκατομμυριούχους, κατηγορώντας τον επίσης για αποτυχημένους οικονομικούς σχεδιασμούς, στους οποίους και αποδίδει την ύφεση που μαστίζει τη χώρα. «Για μία ακόμη φορά ο Νικ Κλεγκ περνά τους Βρετανούς για ηλίθιους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι πλούσιοι που επικροτούν τις προτάσεις. Η Βαρόνη Κράμερ, μέλος της Βουλής των Λόρδων, στηρίζει την πρόταση Κλεγκ, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια: «Για να υπάρχει κοινωνική συνοχή -απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία και την ευημερία μας- όλοι πρέπει να συνεισφέρουν».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron