Οικονομία
Ρεν: Ανάλογο με τις ελληνικές ανάγκες των δόσεων του EFSF

Ρεν: Ανάλογο με τις ελληνικές ανάγκες των δόσεων του EFSF

  • 27 Αυγούστου 2012, 14:10

Ο Επίτροπος απαντά σε επερώτηση του Νίκου Χουντή για την «κουρεμένη» δόση του Μαΐου -

«Ο μηχανισμός ευρωστήριξης EFSF (ΕΤΧΣ) αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα και έχει τη διακριτική ευχέρεια να μοιράσει σε μικρότερες, επιμέρους δόσεις, οποιαδήποτε εγκεκριμένη δόση στο πλαίσιο της συμφωνίας διευκόλυνσης οικονομικής ενίσχυσης με την Ελλάδα».

Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για την «κουρεμένη» κατά 1 δισ. ευρώ δόση των 5,2 δισ. ευρώ που δόθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και εν όψει των νέων εκλογών που έγιναν στις 17 Ιουνίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του τόνιζε ότι «στο κεφάλαιο 3 της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει όρος που να δικαιολογεί την ανωτέρω ενέργεια» και ρωτούσε την Επιτροπή:

«Σε ποια άρθρα της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης βασίστηκε η απόφαση του ΕΤΧΣ να εκταμιεύσει μέρος μόνο του συνολικού ποσού της δόσης προς την Ελλάδα και όχι το σύνολο του ποσού;» και αν «Μπορεί μονομερώς το ΕΤΧΣ, χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου;»

Στη γραπτή απάντησή του, ο κ. Ρεν, δικαιολογεί την αυθαίρετη και εκβιαστική πρακτική που ακολούθησε ο EFSF και αναφέρει:

«Το ΕΤΧΣ αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα την οποία δεν είναι σε θέση να σχολιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΤΧΣ έχει τη διακριτική ευχέρεια να μοιράσει σε μερίδες τυχόν εγκεκριμένη δόση στο πλαίσιο της συμφωνίας διευκόλυνσης οικονομικής ενίσχυσης με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, στις 9 Μαΐου 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ επιβεβαίωσε την αποδέσμευση, έως τα τέλη Ιουνίου, ποσού 5,2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση ύψους 39,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 10 Μαΐου 2012. Καθώς το εναπομένον χρηματικό ποσό του 1 δισ. ευρώ θεωρήθηκε ότι δεν χρειαζόταν πριν τα τέλη Ιουνίου, θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron