Διεθνή
Σαρώνει στην Κίνα η "διαδικτυακή" φιλανθρωπία

Σαρώνει στην Κίνα η "διαδικτυακή" φιλανθρωπία

  • 24 Αυγούστου 2012, 14:34

Νέα τάση που κερδίζει έδαφος μεταξύ ολοένα και περισσότερων Κινέζων πολιτών φαίνεται ότι αποτελούν οι φιλανθρωπικές δωρεές μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ή «γουέιμπο» όπως αποκαλούνται στη μακρινή χώρα, και όχι μέσω της κυβέρνησης ή επίσημων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως συνηθιζόταν ως τώρα.

Είναι ένας τρόπος που προτιμούν πολλοί κάτοικοι της Κίνας για να αποφύγουν την πανταχού παρούσα κινεζική διαφθορά και να βοηθήσουν συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη: ορφανά παιδιά, αρρώστους, άπορους μαθητές ή θύματα φυσικών καταστροφών.

Η νέα αυτή τάση των μπλόγκς προέκυψε από την αυξανόμενη καχυποψία και αγανάκτηση των πολιτών για την αποκλειστική αρμοδιότητα που έχει το κομμουνιστικό καθεστώς σε θέματα φιλανθρωπίας και κοινωνικής πρόνοιας.

Εν όψει, ωστόσο, της προγραμματισμένης για φέτος το φθινόπωρο αλλαγής ηγεσίας στη χώρα η συγκεκριμένη τάση προβληματίζει το καθεστώς του Πεκίνου. Το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι πολίτες που προτιμούν να δωρίσουν τα χρήματά τους σε αγνώστους στο ίντερνετ από το να τα δώσουν για φιλανθρωπίες που διαχειρίζεται το κράτος δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κρατικά ιδρύματα.

Οι Κινέζοι αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των δωρεών στην χώρα και θέτουν ζήτημα διαφάνειας, καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να υποχρεώνουν τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους.

Άλλωστε, η νομοθεσία επιτρέπει την ίδρυση μη κερδοσκοπικής οργάνωσης μόνο σε συνεργασία με κάποιο κρατικό οργανισμό. Ακόμη και τότε, ωστόσο, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν μπορούν να συγκεντρώνουν δωρεές - προνόμιο το οποίο κατέχει μόνο μικρός αριθμός οργανώσεων που τελούν υπό κρατικό έλεγχο.

Παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το κοινό, τα «γουέϊμπο» είναι πολύ πρόσφατο φαινόμενο που περιλαμβάνει δωρεές οι οποίες γίνονται ελεύθερα από τον ένα πολίτη στον άλλο, γεγονός που δυσκολεύει τον έλεγχό τους από τους ειδικούς.

Κάποιοι θεωρούν μη βιώσιμα τα συγκεκριμένα μπλόγκς κυρίως λόγω της έλλειψης κανονισμών και της μεγάλης πιθανότητας απάτης που εμπεριέχουν ενώ για τους ίδιους αυτό είναι, ίσως, και το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζουν. Για άλλους όμως κάνουν την διαφορά, κάποτε ακόμη και ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron