Διεθνή
Αδειάζει... η Συρία

Αδειάζει... η Συρία

  • 17 Αυγούστου 2012, 17:41

Ανεξέλεγκτη η φυγή λόγω του εμφυλίου. Μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη 3.500 άνθρωποι πέρασαν τα βόρεια σύνορα προς την Τουρκία -

Διαστάσεις εξόδου παίρνει η φυγή των Σύρων από την πατρίδα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται ανεξέλεγκτος. Οι μάχες στο βορρά τις τελευταίες εβδομάδες, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χαλεπίου, έχουν αναγκάσει χιλιάδες άμαχους να περάσουν προς την Τουρκία όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων.

Τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν φύγει την τελευταία εβδομάδα από τη Συρία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που επισημαίνει ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν δραματικά, κυρίως στην Τουρκία, καθώς οι Σύροι φεύγουν για να σωθούν από το Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη 3.500 άνθρωποι πέρασαν τα βόρεια σύνορα προς την Τουρκία στην περιοχή του Χαλέπι και της Λατάκιας.

Συνολικά 170.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταμετρηθεί στις γειτονικές χώρες. Οι περισσότεροι (σχεδόν 65.000) βρίσκονται στην Τουρκία στην οποία έχουν καταφύγει και πολλοί αξιωματικοί του συριακού στρατού.

Μεγάλος είναι ο όγκος των προσφύγων στην Ιορδανία και το Λίβανο (από 47.000). Τέλος 15.000 έχει διαφύγει στο Ιράκ, να σημειωθεί πάντως ότι το τμήμα που συνορεύει με το Ιράκ είναι αραιοκατοικημένο.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι οι εσωτερικοί πρόσφυγες και αναγκάζονται να διαμένουν σε σχολεία ή άλλα δημόσια κτίρια.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πάνω από 100 κρούσματα e.coli (τα 60 σε παιδιά) σε προάστια της Δαμασκού λόγω της μόλυνσης του πόσιμου νερού από λύματα. Προσθέτει το ανησυχητικό στοιχείο ότι λόγω του εμφυλίου 38 νοσοκομεία και 149 κλινικές έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Την Πέμπτη η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τους πρόσφυγες, Βάλερι Έιμος, επισήμανε ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα και έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Τον Μάρτιο υπολογίζονταν σε ένα εκατομμύριο αλλά η ραγδαία επιδείνωση του εμφυλίου όξυνε την ανθρωπιστική κρίση υπέρμετρα.

Η κυβέρνηση της Συρίας, επισήμανε η Έιμος, αρνείται να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια επικαλούμενη τον φόβο ότι θα καταλήξει στα χέρια των ανταρτών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron