"Ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση"
Την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά σχολιάζει σε άρθρο της η Der Tagesspiegel του Βερολίνου, ενόψει της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στις 24 Αυγούστου.
«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του τον Ιούνιο, ανέλαβε τα καθήκοντά του με την αξίωση να τηρήσει τους όρους των διεθνών πιστωτών αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας του. Τώρα όμως γίνεται σαφές ότι ούτε ο Σαμαράς μπορεί να κάνει θαύματα» γράφει η εφημερίδα.
«(…) Μπορεί κανείς να δείξει κατανόηση για το γεγονός ότι κυρίως οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα ήταν αυτοί που έπρεπε να υποστούν δραστικές περικοπές. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου κατανόηση για το ό,τι ο Σαμαράς δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο μεταρρυθμιστικό ζήλο σε κάποια πεδία. Έτσι, θέλει να μειώσει το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων πολύ πιο αργά από ό,τι είχε σχεδιάσει. Σε αυτό θα πρέπει όμως να επιμείνει η καγκελάριος, όταν συναντήσει τον Α. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα» καταλήγει.
Υπάρχουν δυνατότητες στις χώρες της κρίσης
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει μία σελίδα σε ανθρώπους από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι διαψεύδουν με το παράδειγμά τους την άποψη ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει τίποτα εκεί εξαιτίας της κρίσης. Από την Ελλάδα μιλά ο Ιωάννης Μπρας, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «αυτή είναι μία θέση για την οποία, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, το πιο σημαντικό προσόν είναι η ταύτιση της κομματικής ταυτότητας με αυτήν της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο Μπρας διαβεβαιώνει όμως ότι διεκδίκησε τη θέση ανεξάρτητα από πολιτικές σχέσεις». Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Ιωάννης Μπρας πριν από 15 χρόνια είχε προσβληθεί από μία ασθένεια που του είχε προκαλέσει παράλυση. Σήμερα βρίσκεται σε θέση ευθύνης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για το λιμάνι του Ηρακλείου.
«Τώρα πιστεύει ότι και οι συμπατριώτες του θα μπορούσαν να προσπαθήσουν περισσότερο και να κάνουν το νησί τους ακόμη πιο ελκυστικό. Ο Μπρας προσπαθεί γι' αυτό κάθε μέρα» επισημαίνει το δημοσίευμα αναφέροντας ότι κατασκεύασε ένα στέγαστρο στον χώρο αναμονής των επιβατών για να τους προστατέψει από τον ήλιο και ξαναέφερε με προσωπικές ενέργειες στο λιμάνι του Ηρακλείου μία ναυτιλιακή εταιρία που είχε στο μεταξύ σταματήσει να κάνει δρομολόγια προς το λιμάνι της Κρήτης. Επίσης εξετάζει τρόπους απασχόλησης πολλών άνεργων νέων στη ναυσιπλοΐα. «Ο Ιωάννης Μπρας είναι γεμάτος ιδέες» προσθέτει το δημοσίευμα, « 'τουρισμός για αποθεραπεία' και 'ηλιοθεραπεία για βορειοευρωπαίους που πάσχουν από κατάθλιψη'. (…) Θα πρέπει μόνο κάποιος να επενδύσει, αλλά οι ελληνικές τράπεζες δεν δανείζουν πια και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κρίση και αν θα επιδείξουν οι πολιτικοί στην Αθήνα αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις».
Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πατρίδα...
Το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων από τη νότια Ευρώπη σε χώρες του Βορρά και κυρίως στη Γερμανία σχολιάζει σε πρωτοσέλιδό σχόλιό της η Franfkurter Allgemeine Zeitung. «Αποσκευές τους είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική εξαθλίωση στη νότια Ευρώπη, ολοένα περισσότεροι νέοι από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία γυρνούν την πλάτη τους στην πατρίδα». Σύμφωνα με την FAZ, αυτό το φαινόμενο φέρνει μεν σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς των προαναφερθέντων χωρών αλλά, όπως επισημαίνει «αν και δεν θα το παραδέχονταν ποτέ ανοιχτά, οι πολιτικοί είναι ευγνώμονες όταν η μετανάστευση συμβάλλει στη μείωση της εσωπολιτικής πίεσης».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «στη Γερμανία από την άλλη, ό,τι λάμπει στην στατιστική δεν είναι χρυσός», καθώς πολλοί νέοι Γερμανοί δεν εμφανίζονται στις λίστες των ανέργων και αυτών που αναζητούν εργασία κατά το διάστημα της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Και η ανταγωνιστικότητα, συν τοις άλλοις, εμφανίζει σημάδια κάμψης, κάτι που κάνει πιο επιφυλακτικές τις επιχειρήσεις έναντι νέων προσλήψεων. «Ωστόσο οι επαγγελματικές προοπτικές στη Γερμανία είναι καλύτερες από κάθε χώρα της ευρωζώνης».
Η FAZ κλείνει το σχόλιό της υπογραμμίζοντας: «Πλάι σε μία οικονομική και φορολογική πολιτική προσανατολισμένη στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η νότια Ευρώπη χρειάζεται τώρα δυναμικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ότι κατά την επόμενη περίοδο ανάπτυξης δεν θα προσελκύσουν μόνο τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν, αλλά ότι θα γίνουν ίσως πόλος έλξης για εργαζόμενους από όλο τον κόσμο».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
20 Νοεμβρίου 2012, 07:01
Φωτιά εν πλω στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο Κρήτη ΙΙ
19 Νοεμβρίου 2012, 21:06
Κουβέλης: Πρώτο μέλημα η εκταμίευση της δόσης
19 Νοεμβρίου 2012, 21:00
Αβραμόπουλος: Ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
19 Νοεμβρίου 2012, 20:52
Νέα δίκη για 18 κατηγορούμενους των Πυρήνων της Φωτιάς
19 Νοεμβρίου 2012, 20:44
Τις συνέλαβαν για σχόλιο στο facebook!
19 Νοεμβρίου 2012, 20:39
Νέο κύμα φυγής υπαλλήλων της Βουλής
19 Νοεμβρίου 2012, 20:33
Βενιζέλος: Ώρα για τις αποφάσεις των εταίρων μας
19 Νοεμβρίου 2012, 20:25
HOL: Αύξηση εσόδων - λειτουργικών κερδών
19 Νοεμβρίου 2012, 20:20
Στα 8,5 δισ. ευρώ το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
19 Νοεμβρίου 2012, 20:06
Προσφυγή του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΠΑΠ στο ΣτΕ