Διεθνή
Ιράν: Το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου

Ιράν: Το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου

  • 13 Αυγούστου 2012, 07:00

Χάος, ερείπια, πάνω από 300 νεκρούς, 2.600 τραυματίες, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και χιλιάδες αστέγους, άφησε πίσω του το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά του Ιράν.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός έντασης 6,4 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταμπρίζ και εστιακό βάθος 9,9 χιλιόμετρα, ενώ η δεύτερη σεισμική δόνηση που χτύπησε την περιοχή 11 λεπτά μετά την πρώτη είχε ένταση 6,3 Ρίχτερ, επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταμπρίζ και περίπου το ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο δεύτερος σεισμός έκανε τη γη να τρέμει για πάνω από 45 δευτερόλεπτα! Τους δύο σεισμούς ακολούθησαν τουλάχιστον 40 μετασεισμοί που βρήκαν τους περισσότερους κατοίκους στους δρόμους, όπου είχαν στήσει σκηνές και πρόχειρους καταυλισμούς για να γλιτώσουν από τη μανία της φύσης και για να στεγαστούν προσωρινά.

Από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές, συνολικά 12 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, 60 καταστράφηκαν κατά 50%, ενώ 110 χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τα σωστικά συνεργεία, που εργάζονταν ασταμάτητα ένα ολόκληρο 24ωρο σε δυσμενείς συνθήκες, καθώς εξαιτίας των σεισμών έχουν πληγεί οι τηλεπικοινωνίες και αναγκάζονταν να συνεννοούνται με ασυρμάτους, έφτασαν στην περιοχή λίγο μετά τον δεύτερο σεισμό, και όπως αναφέρει το αγγλόφωνο πρακτορείο του Ιράν, Press TV, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν απεγκλωβίσει όλους όσοι είχαν παγιδευτεί κάτω από τους τόνους ερειπίων.

Όπως τόνισαν οι Αρχές της περιοχής, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, αφού τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν πρόσβαση σε τουλάχιστον 20 χωριά που έχουν υποστεί ζημιές και οι τραυματίες στα νοσοκομεία είναι πάρα πολλοί για τον αριθμό του προσωπικού που τα στελεχώνει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο Merh, το ιατρικό κέντρο της παρακείμενης, στο επίκεντρο του δεύτερου σεισμού, πόλης Βαρζαχάν στελεχώνεται μόλις από δύο γιατρούς, ενώ τα επείγοντα περιστατικά ξεπερνούσαν τα 500.

Τεράστια ρήγματα διατρέχουν τη χώρα - Χιλιάδες τα θύματα από τους σεισμούς τα τελευταία χρόνια

Μνήμες από τον μεγάλο σεισμό της πόλης Μπαμ ξύπνησαν οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ταμπρίζ στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράν διατρέχουν τεράστια σεισμικά ρήγματα και η χώρα έχει θρηνήσει χιλιάδες θύματα από τους σεισμούς τα τελευταία χρόνια. Τα δύο τελευταία καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου πριν από αυτό του Σαββάτου ήταν το 2003 στην πόλη Μπαμ, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τα 6,6 Ρίχτερ, ενώ 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το 2005 στην επαρχία Ζαράντ όπου 612 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Οι Αρχές της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και η ιρανική κυβέρνηση έχουν κάνει έκκληση για άμεση αποστολή στην περιοχή βασικών αγαθών όπως ψωμιού, σκηνών και πόσιμου νερού, ενώ ο Ιρανός υπουργός Υγείας Μαρζιέχ Βαχίντ Νταστετζερντί γνωστοποίησε ότι στην περιοχή έχουν σταλεί 48 ασθενοφόρα από άλλες περιοχές της χώρας και 500 σακούλες αίματος.

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου Μαχμούντ Μοζαφάρ δήλωσε ότι σε 16.000 ανθρώπους έχουν παρασχεθεί σκηνές. Παράλληλα η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ήδη έχει στείλει στα σύνορα με το Ιράν ένα φορτηγό γεμάτο με προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την ιρανική Κυβέρνηση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron