Media
Κατηγορηματική διάψευση της Independent

Κατηγορηματική διάψευση της Independent

  • 09 Αυγούστου 2012, 15:46

Σχετικά με το ανυπόστατο, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, για το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Λονδίνο [βλ. σχετικά εδώ], ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος μάς απέστειλε την παρακάτω απαντητική επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

«Το πρόγραµµα εκδηλώσεων µε την ονοµασία «το Σπίτι των Ελλήνων» αποτελεί µία αποκλειστικά ιδιωτική συνεργατική δράση µε πρωτοβουλία του Ελληνοβρετανικού Εµπορικού επιµελητηρίου, σε συνεργασία µε τη Συµµαχία για την Ελλάδα και το ∆ιεθνές Κέντρο Ολυµπιακής Εκεχειρίας µε στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της επιχειρηµατικής καινοτοµίας, του πολιτισµού και του αθλητισµού, την τόνωση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών µε παράγοντες της διεθνούς επιχειρηµατικής κοινότητας προς όφελος της ανασυγκρότησης της ελληνικής Οικονοµίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως µέσα από το πρόγραµµα κατέστη δυνατή η δικτύωση των καινοτόµων ελληνικών επιχειρήσεων µέσα από στοχευµένες εκδηλώσεις που πραγµατοποιούνται αυτές τις µέρες στο «Σπίτι των Ελλήνων» όπως η προώθηση και η δικτύωση δικτύου ελληνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Corallia Clusters, η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσµο Εξαγωγέων, εκδηλώσεις προσέλκυσης επενδύσεων κ.ά.

Το πρόγραµµα εκδηλώσεων «το Σπίτι των Ελλήνων» χρηµατοδοτείται αποκλειστικά από τη συγκέντρωση ιδιωτικών πόρων από χορηγούς και συνεπώς ουδεµία οικονοµική ανάµειξη έχει το ελληνικό Κράτος.

∆ηλώνω κατηγορηµατικά πως ούτε η Ελληνική Ολυµπιακή Επιτροπή, ούτε η ∆ιεθνής Ολυµπιακή Ακαδηµία, ούτε το Ελληνικό ∆ηµόσιο αλλά και κανένας Έλληνας αξιωµατούχος, έχουν δαπανήσει ένα ευρώ για το Σπίτι των Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά την υποτιθέµενη «σπατάλη» θα ήθελα να σας ενηµερώσω πως ο προϋπολογισµός της εκδήλωσης καλύπτει µια σειρά αναγκών όπως την ενοικίαση του χώρου, την παραγωγή και την επικοινωνία για το πρόγραµµα µιας εβδοµάδας καθηµερινών εκδηλώσεων, την φιλοξενία επίσηµων προσκεκληµένων από την Ελλάδα κ.α. Συνεπώς διαψεύδω κατηγορηµατικά πως η ενοικίαση του χώρου κόστισε 150.000 λίρες όπως ανυπόστατα δηµοσίευσε η Independent.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι η μοναδική καθώς ανάλογες δράσεις πραγµατοποιούνται για ευνόητους λόγους αυτές τις µέρες στο Ολυµπιακό Λονδίνο, όπως το Σπίτι της Ισπανίας και το Σπίτι της Βραζιλίας, και µάλιστα µε υψηλότερο προϋπολογισµό από το Σπίτι των Ελλήνων. Στο σηµείο αυτό θα ήθελα επίσης να τονίσω πως το πρόγραµµα αν και χρηµατοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους υλοποιείται βάσει ενός αυστηρού συστήµατος αρχών διαφάνειας και η παρουσίαση των εσόδων και των εξόδων θα αναρτηθούν αµέσως µετά την ολοκλήρωση του προγράµµατος στην επίσηµη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Το Σπίτι των Ελλήνων αν και πραγµατοποιείται κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων του Λονδίνου αποτελεί ωστόσο µία εξω-αθλητική εκδήλωση στην οποία δεν συµµετέχει οικονοµικά ή οργανωτικά οποιοσδήποτε φορέας ή υπεύθυνος σχετιζόµενος µε οποιοδήποτε επίσηµο Ολυµπιακό Αξίωµα ή Οργανισµό (π.χ. την Ελληνική Ολυµπιακή Επιτροπή) όπως ψευδώς αναφέρεται στο δηµοσίευµα της Independent, παρά µόνο φιλοξενείται αδάπανα.

Το συγκεκριµένο πρόγραµµα αποτελεί εξ αντικειµένου µία εκ των συνήθων δραστηριοτήτων δικτύωσης και προώθησης που αναλαµβάνει το Ελληνοβρετανικό Εµπορικό Επιµελητήριο προς όφελος των ελληνικών συµφερόντων στο πλαίσιο των καταστατικών του καθηκόντων, πολλώ δε µάλλον σήµερα που εξελίσσεται η δυσµενέστερη οικονοµική κρίση των τελευταίων ετών.

Καθηµερινά δεκάδες φορείς και προσωπικότητες της ελληνικής οµογένειας απ’ όλο τον κόσµο ενώνουν τις δυνάµεις τους στην προσπάθειά τους να µεταστρέψουν το ιδιαίτερα αρνητικό κλίµα για την χώρα µας, χαρακτηριστικό δείγµα του οποίου γευτήκαµε για µία ακόµη δυστυχώς φορά, από το ανυπόστατο δηµοσίευµα της εφηµερίδας Independent.

Προσωπικά και υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ελληνοβρετανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου νοιώθω ιδιαίτερη τιµή που συµµετέχουµε ως φορέας ενεργά στην συλλογική και ιδιωτική αυτή προσπάθεια για την αναγέννηση της Ελλάδας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόµενους φορείς και τους χορηγούς που στηρίζουν ανάλογες πρωτοβουλίες όπως το «Σπίτι των Ελλήνων».

Ο δηµοσιογράφος της Independent έχει λάβει, όπως είχε ζητήσει από τις 27 Ιουλίου, γραπτή ενηµέρωση την οποία διαστρέβλωσε είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Από την πρώτη στιγµή στάλθηκε στην εφηµερίδα Independent και µάλιστα µε τον πλέον σαφή και κατηγορηµατικό τρόπο πλήρης απάντηση – διάψευση στα όσα ψευδώς δηµοσιεύτηκαν. Ο τίτλος της εφηµερίδας Independent ήταν προαποφασισµένος και είναι ανυπόστατος. Ο συντάκτης του άρθρου απεγνωσµένα προσπάθησε να δηµιουργήσει µια ιστορία και επέλεξε ένα τίτλο ο οποίος διαψεύδεται ακόµη και από στοιχεία που παραθέτει µέσα στο κείµενό του. Ζήτησα ήδη από την εφηµερίδα Independent να προβεί σε άµεση διόρθωση του ανυπόστατου και κακοήθους άρθρου. Αν δεν το κάνει, θα βρεθώ στην ευχάριστη θέση να την ευχαριστήσω για την οικονοµική συνδροµή που θα προσφέρει στην προσπάθεια που κάνουµε. Μια προσπάθεια για την οποία είµαστε περήφανοι και την οποία στηρίζουν πολλοί άνθρωποι µε προσωπικές θυσίες και είµαι σίγουρος πως θα συνεχίζουν να την στηρίζουν.

Επειδή όπως δυστυχώς διαπιστώνω το συγκεκριµένο δηµοσίευµα αναπαράγεται αυτούσιο από ελληνικά µέσα ενηµέρωσης και µάλιστα δίχως προηγούµενη επιβεβαίωση των όσων καταµαρτυρούνται, παρακαλώ όπως δηµοσιεύσετε την συγκεκριµένη επίσηµη ανακοίνωση - απάντηση προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Σας ευχαριστώ,

Με εκτίµηση

Χάρης Οικονοµόπουλος
Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron