Ανάλυση
Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών

  • 07 Αυγούστου 2012, 13:00

Τι γίνεται με τις δόσεις και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών -

Η ρύθμιση των δανείων που έχουν εκταμιεύσει τα νοικοκυριά επανέρχεται στο προσκήνιο. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να κλείσει «μέτωπα» τα οποία θα επανέλθουν πιεστικά στο προσκήνιο από ρο φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο η λήψη μέτρων ώστε η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Απαιτούνται άμεσες αλλαγές στον νόμο «Κατσέλη» αλλά και λήψη αποφάσεων προκειμένου να διευκρινιστεί το τι θα γίνει μετά το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών.

Τα προωθούμενα μέτρα, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες

1. Το πρώτο μέτρο αφορά στη θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα επιβάλλει, η μηνιαία δόση κάθε δανείου (καταναλωτικού, στεγαστικού κλπ) να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Σε αυτό το μέτρο φαίνεται να συμφωνούν όλα τα κόμματα. Το έχει προαναγγείλει η Νέα Δημοκρατία, το έχει δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ για τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει συμπεριλάβει στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το ζήτημα βέβαια, είναι με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί το μέτρο. Για να μειωθεί η δόση, θα πρέπει να υπάρξει παράταση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ή «κούρεμα» της οφειλής. Για «κούρεμα» ουδείς κάνει λόγο προς το παρόν, οπότε το μόνο που απομένει είναι η παράταση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και παρατεταμένες περίοδοι χάριτος με τις οποίες οι δανειολήπτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη νομοθετική ρύθμιση που θα υιοθετηθεί, θα θεσπιστούν κριτήρια κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν όλοι να υπαχθούν στη ρύθμιση. Τα κριτήρια θα είναι πρωτίστως οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

2. Οι τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη

Το δεύτερο μέτρο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες. Με την προηγούμενη κυβέρνηση, η τροπολογία με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη είχαν φτάσει μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, η τροπολογία ουδέποτε ψηφίστηκε με αποτέλεσμα να ξεχαστεί. Πλέον το θέμα επεξεργάζεται ο νέος Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασιστεί:

• Αν θα ενταχθούν στον νόμο και οι μικροεπιτηδευματίες οι οποίοι ασφυκτιούν υπό την πίεση των χρεών

• Αν ο χρόνος για την καταβολή των δόσεων που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη (με τελικό στόχο την διαγραφή του υπόλοιπου χρέους) θα αρχίσει να τρέχει από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο και όχι από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Το θέμα είναι μείζον καθώς τα δικαστήρια έχουν κυριολεκτικά «μπουκώσει» από τον όγκο των αιτήσεων και οι υποθέσεις εκδικάζονται με χρονική διαφορά 2-3 ετών.

• Η θέσπιση μέτρων ώστε να προστατεύεται από κατάσχεση ο μισθός μέχρι ένα όριο. Το υπουργείο Εργασίας, προωθεί, πιθανότατα από τον Νοέμβριο, ρύθμιση η οποία θα επιβάλλει στους εργοδότες να πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω τράπεζας τους μισθούς, τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τον φόρο εισοδήματος. Αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει προηγουμένως θεσπιστεί ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει στις τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις μισθών. Ακατάσχετος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένας μισθός.

• Η λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετά το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών. Το «πάγωμα» ισχύει έως το τέλος του 2012. Πρέπει να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην δοθεί νέα παράταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron