Οικονομία
Συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για προώθηση αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για προώθηση αγροτικών προϊόντων

  • 06 Αυγούστου 2012, 18:14

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε με την ισραηλινή υπουργό Γεωργίας Ορίτ Νοκέντ -

Tο ενδιαφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ για συνεργασία σε θέματα που αφορούν διεθνή δίκτυα διανομής αγροτικών προϊόντων εξέφρασαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης και η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ κυρία Ορίτ Νοκέντ.

Κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Δευτέρας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα ψηλά στην ατζέντα ήταν ζητήματα που αφορούσαν την προώθηση φρέσκων προϊόντων όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και μέσω των διεθνών δικτύων διανομής του Ισραήλ σε τρίτες χώρες όπως π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, αντάλλαξαν πληροφορίες για θέματα που έχουν σχέση με την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την καινοτομία, τη βιολογική γεωργία και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Η παροχή τεχνογνωσίας από το Ισραήλ επικεντρώθηκε στην εξοικονόμηση υδάτων για άρδευση αλλά και τους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας.

Το Ισραήλ, μια χώρα με ελάχιστη αγροτική γη και λειψυδρία, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αντιξοότητες και να διαθέτει σήμερα όχι μόνο επάρκεια αγροτικών προϊόντων αλλά να εξάγει σημαντικές ποσότητες από αυτά. «Το Ισραήλ είναι μια χώρα με λίγη αγροτική γη, ελάχιστο νερό και ελάχιστους αγρότες. Επρεπε λοιπόν να δώσουμε βάση στην τεχνολογία, την οποία έχουμε τη χαρά να μοιρασθούμε μαζί σας», τόνισε η ισραηλινή υπουργός η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά (είχε προηγηθεί συνάντηση τον περασμένο Μάρτιο με τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη).

«Η χώρα μας έχει πολλά να κερδίσει απ΄ αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Νοκέντ. Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε η διοργάνωση έκθεσης στο Ισραήλ για την προβολή και προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε πρόσκληση της κυρίας Νοκέντ να επισκεφθεί το Ισραήλ ενώ εκείνη εκδήλωσε την επιθυμία στην επόμενη επίσκεψή της στη χώρα μας να μεταβεί στις δύο σημαντικές αγροτικές περιοχές της χώρας, τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron