Ρεπορτάζ
Δύσκολα ξημερώνει η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Δύσκολα ξημερώνει η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

  • 05 Αυγούστου 2012, 18:05

Σε κατάσταση έντονων διεργασιών για την «επόμενη μέρα», με σημείο αναφοράς τις εξελίξεις στο άλλοτε παντοδύναμο και τώρα σε τροχιά συρρίκνωσης ΠΑΣΟΚ, ζουν και κινούνται κορυφαία στελέχη και πρώην υπουργοί.

Έχοντας πια σαφή απόσταση από την ηγεσία, κορυφαία στελέχη, εντός ή εκτός Βουλής, δηλώνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αποφασισμένα να βρουν την άκρη του νέου νήματος, βάζοντας ως στόχο να παρέμβουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσα στο φθινόπωρο.

Η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, που όπως φιλοδοξεί η Ιπποκράτους θα αποκτήσει δυναμικά χαρακτηριστικά την ίδια περίοδο, αμφισβητείται ως διαδικασία από τους περισσότερους. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και αποστέλλονται διαδοχικά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού δεν έκρυψαν την άρνησή τους -το αντίθετο- να αναλάβουν σημαίνοντα κομματικό ρόλο υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο νόμος για τα ΑΕΙ έφτανε στη Βουλή έσπευσαν με ηχηρές παρεμβάσεις τους να διαφοροποιηθούν. Η πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τις αλλαγές στον νόμο που ουδέποτε εφαρμόστηκε «ύβριν στη Δημοκρατία», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μίλησε για αντιμεταρρύθμιση και με σκληρά λόγια για τις ηγεσίες των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησε την απόσυρση του νόμου και προέτρεψε τους βουλευτές σε καταψήφιση εάν δεν εισακουστεί η πρότασή του. «Κεραυνούς» κατά του νέου νόμου Αρβανιτόπουλου με σοβαρές αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου εκτόξευσαν και άλλοι πρώην υπουργοί.

Oμαδικά πυρά


Ο Γιάννης Ραγκούσης «χτύπησε» μέσω Διαδικτύου, ο Ηλίας Μόσιαλος και ως επικεφαλής της κίνησης «Δυναμική Ελλάδα» εισηγήθηκε με επιχειρήματα την απόσυρση του σχεδίου νόμου - κάτι που έκανε και ο Γιώργος Φλωρίδης ως επικεφαλής του «Κοινωνικού Συνδέσμου».

Πρώην βουλευτές, π.χ. οι κ.κ. Θ. Οικονόμου, Φρ. Παρασύρης κ.ά., «πυροβόλησαν» μέσω άρθρου τους για το «ξήλωμα» του νόμου, ενώ και άλλες πασοκογενείς πρωτοβουλίες πολιτών θεωρούν ήδη ότι υπάρχει πεδίο δράσης και αντιπαράθεσης, λόγω του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που χρονικά (και αρχικά) προσδιορίστηκε περί τα τέλη του Νοέμβρη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει στην Ιπποκράτους ότι διαφωνεί με τη στρατηγική που ακολουθεί κι ότι κατά συνέπεια δεν πρόκειται να αναλάβει ρόλο ευθύνης. Αλλωστε οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι τουλάχιστον «παγωμένες». Είναι -υπογραμμίζουν συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ- απολύτως στοχοποιημένος, αφού το μόνο που ήθελε ήταν να είναι υπουργός!

Ετοιμάζεται αντάρτικο; Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστεί τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησής του. Το ερώτημα είναι αν οι κ.κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης και Διαμαντοπούλου, που ξαναβρέθηκαν με αφορμή τον νόμο για τα ΑΕΙ, σκοπεύουν να αντιδράσουν εντός ΠΑΣΟΚ ή να ιδρύσουν νέο κόμμα. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει προς το παρόν.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να ιδρύσει Ομιλο Προβληματισμού και ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει «ΠΑΣΟΚ κι ότι θα παραμείνει». Δεν προτίθεται να παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μετά το πρωτοφανές επεισόδιο με τον Ευ. Βενιζέλο, θεωρώντας ότι ο ίδιος λειτούργησε θεσμικά και δεν ξεπέρασε τα θεσμικά όρια - «ο Βενιζέλος μίλησε προσβλητικά και οφείλει να διορθώσει...», τονίζει συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη.

Κάποιοι εκτιμούν ότι οι αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν τον δρόμο της οριστικής ρήξης κι ότι μόνο ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα αποκαλύψει τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με τη συμμετοχή (ποιων;) πολιτικών στελεχών.

Αναμέτρηση

Μπορεί να αποτελέσει την τελευταία αφορμή πριν από το οριστικό «διαζύγιο», αφού από την πρώτη στιγμή οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης τον είχαν κατηγορήσει ανοιχτά για την απόφασή του να κρατήσει εκτός του κυβερνητικού σχήματος έμπειρα στελέχη του.

Εν κατακλείδι, το «ραντεβού» της εσωκομματικής αναμέτρησης έχει κλειστεί για τον Σεπτέμβρη, την περίοδο που εν πολλοίς θα ξεκαθαρίσει το ευρύτερο πολιτικοοικονομικό τοπίο στη χώρα...

Εκτός... νόμου βρέθηκε η Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει κόψει κάθε επικοινωνία με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, παρότι πρώην πολιτικοί φίλοι της, όπως οι κ.κ. Πρωτόπαπας, Μανιάτης και Χριστοφιλοπούλου, έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Βενιζέλου (η κυρία Χριστοφιλοπούλου ορίστηκε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, ο Γ. Μανιάτης γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας πρόκειται να οριστεί επισήμως επικεφαλής της Επιτροπής για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου).

Αιτία πολέμου για την κυρία Διαμαντοπούλου ήταν ως γνωστόν η «αποκαθήλωση» του νόμου της, που ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία. Εγκυρες πληροφορίες, δε, επισημαίνουν ότι προ δεκαημέρου γευμάτισε σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον νυν υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος της παρουσίασε τις αλλαγές στον νόμο, που την έβρισκαν σύμφωνη (εκτός από την παράγραφο για τον κοσμήτορα).

Τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντηση ότι θα στηρίξει τον νόμο δημοσίως και λίγα εικοσιτετράωρα μετά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με συνεργάτες της- έλαβε το νέο κείμενο, που είχε τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών, άρα και του Ευ. Βενιζέλου.

Τα πανεπιστήμια αποδείχτηκαν, άλλωστε, η αφορμή για την πρώτη εσωκομματική σύγκρουση. Εκτός από τους κ.κ. Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη και άλλους βουλευτές (σύνολο έξι), τον νόμο καταψήφισε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με την ομιλία του στη Βουλή εξαπέλυσε πυρά για «αντιμεταρρυθμιστική λογική», που στόχευαν πασιφανώς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κινητικότητα: Κεντροαριστερές αναζητήσεις

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι σε «ανοιχτή γραμμή», προσπαθώντας να ψηλαφίσουν τις προοπτικές μέχρι και μετά το Συνέδριο. Καταγράφεται έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με στελέχη όπως ο Γιώργος Φλωρίδης να πρωτοστατούν.

Η Ιπποκράτους αφήνει προς το παρόν μετέωρο το βήμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά, αν και στελέχη εμπιστοσύνης του Ευ. Βενιζέλου (όπως οι κ. Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Ευθυμίου) έχουν επιφορτιστεί με τη βολιδοσκόπηση προσώπων της ΔΗΜΑΡ και άλλων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron