Ρεπορτάζ
Το σάπιο βασίλειο της νεοελληνικής διαφθοράς

Το σάπιο βασίλειο της νεοελληνικής διαφθοράς

  • 01 Αυγούστου 2012, 14:20

Μπορεί η οικονομική κρίση να μείωσε το «φακελάκι», ωστόσο η διαφθορά στο Δημόσιο συνεχίζεται, με τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες να διατηρούν σταθερά την πρωτιά στη λίστα κακοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την όγδοη ετήσια έκθεση του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, την οποία παρουσίασε χθες, ο μεγαλύτερος αριθμός των υποθέσεων με επίορκους υπαλλήλους προέρχονται από υπηρεσίες με οικονομικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, στο γραφείο του κ. Ρακιντζή, το 2011 κοινοποιήθηκαν 1.900 πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων. Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν τον στενό δημόσιο τομέα, (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμοι και περιφέρειες) και οι 655 ΔΕΚΟ και οργανισμούς.

Συνολικά ο επιθεωρητής εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 608 υποθέσεις για διαφθορά σε εφορίες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες, 162 για κρούσματα στον τομέα της Υγείας, 122 υποθέσεις σε πολεοδομίες και 83 υποθέσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολούθως ο κ. Ρακιντζής άσκησε συνολικά 13 προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και 186 ενστάσεις (ποσοστό 9,8%) κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων, οι οποίες αφορούσαν στον στενό δημόσιο τομέα.

Η παρέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε, καθώς διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους υπαλλήλους ήταν υπερβολικά επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Αιχμές για νέο νόμο

Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, η οικονομική κρίση οδήγησε σε λιγότερα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία όμως ενδέχεται να αυξηθούν ξανά, καθώς πρόσφατος νόμος του περιορίζει το δικαίωμα της υποβολής ένστασης στις πειθαρχικές αποφάσεις των οργάνων ελέγχου του Δημοσίου.

Ο κ. Ρακιντζής έκανε και ειδική αναφορά σε επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης εκταμίευσης επιχορηγήσεων σε επιχειρηματίες για επενδυτικές δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι είχαν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά. Ο πειθαρχικός έλεγχος, όπως ανέφερε ο κ. Ρακιντζής, συνεχίζεται καθώς και ο έλεγχος «πόθεν έσχες» στελεχών του υπουργείου με στόχο την εκπόνηση και νέου πορίσματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίορκοι εφοριακοί: Έβαλε στην τσέπη του 174.000 ευρώ


Ο ένας εφοριακός «τσέπωσε» με πλαστά εντάλματα χρήματα που υποτίθεται προορίζονταν για δήμους. Η άλλη υπάλληλος, που... συμπτωματικά ήταν και προϊσταμένη σε ΔΟΥ, εξέδωσε φορολογική ενημερότητα στον αρραβωνιαστικό της και τον αδελφό της, παρά το γεγονός ότι χρωστούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δεν είχαν υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση ΦΠΑ.Και στις δύο περιπτώσεις, οι υπάλληλοι είχαν πέσει στα «μαλακά» από τις πειθαρχικές διώξεις που είχαν ασκηθεί από τις υπηρεσίες τους.

Η πρώτη χαρακτηριστική υπόθεση για την οποία ο Επιθεωρητής υπέβαλε ένσταση ήταν αυτή του εφοριακού, ο οποίος ως διαχειριστής του Γραφείου Παρακαταθηκών εισέπραξε με πλαστά εντάλματα 174 χιλιάδες ευρώ.

Το σώμα επιθεωρητών άσκησε ένσταση κατά της απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είχε... καταδικάσει τον συγκεκριμένο υπάλληλο με προσωρινή παύση έξι μηνών και με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος από 1-3-1995 έως 22-9-2006 προέβη στην έκδοση τριών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σε εξόφληση των χρηματικών εντολών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Τ.Π. & Δανείων, συνολικού ποσού 174.964,16€, χωρίς να είναι προσαρτημένα κανένα από τα νόμιμα δικαιολογητικά πληρωμής σε δήμους, στους οποίους ουδέποτε τα απέδωσε, αφού τα ιδιοποιήθηκε.

Για τον αρραβωνιαστικό

Η δεύτερη υπόθεση αφορά προϊσταμένη του τμήματος εσόδων σε ΔΟΥ, η οποία εξέδωσε φορολογική ενημερότητα (ΑΦΕ) στον μνηστήρα της, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εμφανιζόταν να μην έχει υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση ΦΠΑ ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ παράλληλα είχε και ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούσαν τις 178 χιλιάδες ευρώ!

Κάτι ανάλογο η συγκεκριμένη εφοριακός έπραξε και για τον αδελφό της, παρόλο που στο υποσύστημα ενημεροτήτων του TAXIS ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εμφανιζόταν να μην έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από το οικονομικό έτος 2004 και μετά καθώς και φορολογικές δηλώσεις ΦΠΑ (περιοδικές και εκκαθαριστικές) από το έτος 2000 και μετά. Επιπρόσθετα είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΟΥ πλέον προσαυξήσεων, συνολικά οφειλόμενο ποσό 5.460,45€.

Τη συγκεκριμένη φορολογική ενημερότητα -μηνιαίας ισχύος- την εξέδωσε, χρησιμοποιώντας πάλι τον κωδικό πρόσβασης άλλης υπαλλήλου.

Το υπέγραψε, θέτοντας επίσης επί του σώματος της ενημερότητας την υπηρεσιακή σφραγίδα της ίδιας υπαλλήλου, χωρίς για τις ενέργειές της αυτές να διαθέτει την κατά νόμο αρμοδιότητα.

Κι όμως η πειθαρχική ποινή που της είχε επιβάλει το υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών ήταν μόλις τρεις μήνες παύση από την εργασία της με πλήρη στέρηση αποδοχών.

ΔΕΗ - ΕΛΤΑ: Παθογένειες και κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός

Ειδικά πορίσματα για ατασθαλίες στη ΔΕΗ και στα ΕΛΤΑ διενήργησε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση γίνεται λόγος για «ανάγλυφη παθογένεια ενός κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού».

Επιπλέον στην έκθεση διαπιστώνεται πως «παραβιάζεται κατάφωρα το πνεύμα του νόμου για οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων» και αυτό γίνεται, όπως ερμηνεύει το πόρισμα «με την ανοχή-συμμετοχή των εκάστοτε διοικήσεων, οι οποίες, προκειμένου να διατηρήσουν την εργασιακή ειρήνη, ουσιαστικά επέτρεψαν και καλλιέργησαν μια συναλλακτική σχέση με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος».

Υπάλληλος ΟΑΕΔ «τακτοποίησε» την... οικογένεια με επιδόματα

Υπάλληλος του ΟΑΕΔ... επιδοτούσε την αδελφή της και τον γαμπρό της με οικογενειακά επιδόματα, καθώς και ανεργίας, χωρίς όμως αυτοί να το δικαιούνται.

Ειδικότερα, η αδελφή της υπαλλήλου έλαβε επίδομα, λόγω ανεργίας, μεγαλύτερης διάρκειας κατά 8 μήνες από εκείνο που θα δικαιούνταν βάσει των ημερών ασφάλισης. Ετσι, εισέπραξε αχρεωστήτως για επιδότηση ανεργίας το επιπλέον ποσό των 3.819,09€.

Επίσης, στην ίδια ασφαλισμένη χορηγήθηκε οικογενειακό επίδομα για τα έτη 2009 και 2010, χωρίς να είναι δικαιούχος, λαμβάνοντας έτσι το ποσό του σχετικού επιδόματος και για τα δύο αυτά έτη αθροιστικά, που ανέρχεται σε 1.665,84€. Στον σύζυγο της αδελφής της χορηγήθηκε επιδότηση ανεργίας για το διάστημα από 21-11-2009 έως 04-02-2010 και από 24-03-2010 έως 11-01-2011. Εισέπραξε αχρεωστήτως το ποσό των 5.711,60€, ενώ έλαβε την 21-12-2009 και «έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης» ποσού 200€ και οικογενειακό επίδομα ετών 2009 και 2010, που ανέρχεται αθροιστικά και για τα δύο έτη στο ποσό των 661,92 ευρώ.

Ο επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά απόφασης του Β' Πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΑΕΔ, καθώς είχε επιβάλει στην υπάλληλο την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης τεσσάρων μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών, για το πειθαρχικό παράπτωμα της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της θέσης του για εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων προσώπων.

Πολεοδομία: 456.288 ευρώ από... διευκολύνσεις

Ποσό 456.288,17 ευρώ βρέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό εργαζόμενου σε πολεοδομία Δήμου Αττικής, το οποίο, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προερχόταν από τις... διευκολύνσεις που παρείχε σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες ακινήτων για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Αρχικά, το Δ' Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Νομαρχίας Αθήνας είχε απαλλάξει τον υπάλληλο από τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Μάλιστα μεταξύ των κατηγοριών γινόταν λόγος για «εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ιδίου ή τρίτων προσώπων».

Καταθέσεις

Ωστόσο, ο υπάλληλος έπεσε στα «μαλακά», μέχρι που η κραυγαλέα περίπτωση τράβηξε το ενδιαφέρον των Επιθεωρητών. Κατά τον έλεγχο που διεξήγαγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ίδιου και της συζύγου του, προέκυψε πως από το 2000 και μετά είχαν κατατεθεί αρκετά ποσά, εκ των οποίων 456.288 ευρώ κρίθηκε ότι δεν προέρχονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα και αποτελούν προϊόν αδιαφανών συναλλαγών του με τρίτους.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν καταθέσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από πρόσωπα που συνδέονται με το αντικείμενο εργασίας της υπηρεσίας του. Επίσης εντοπίστηκαν επώνυμες καταθέσεις από επαγγελματίες ή ιδιώτες. Από την έρευνα στο αρχείο έκδοσης οικοδομικών αδειών της Δ/νσης Πολεοδομίας του δήμου προέκυψε ότι πρόσωπα με τα ίδια ονόματα σχετίζονται, ως μηχανικοί ή ιδιοκτήτες, με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την υπηρεσία του εγκαλουμένου.

Ξυλοκόπησε συνάδελφό του: Πέντε μήνες μόνο στον νταή αδιόρθωτο υπάλληλο

Από γραφική έως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων του χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά υπαλλήλου του Κέντρου Περιθάλψεως Παίδων (ΚΕΠΕΠ) στην Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν δίστασε να ξυλοφορτώσει γυναίκα συνάδελφό του εν ώρα εργασίας, στέλνοντάς την στο νοσοκομείο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν μόλις 5 μήνες παύση από την εργασία του. Έτσι, όταν επανήλθε στην υπηρεσία του, συνέχισε απτόητος τη δράση του, απευθύνοντας απειλές ακόμα και σε ανωτέρους του.

Χαρακτηριστικές είναι οι ατάκες -και μάλιστα με την προφορά που χαρακτηρίζει την περιοχή- οι οποίες καταγράφονται στην έκθεση και ανήκουν στον συγκεκριμένο υπάλληλο: «Χώνεψέ του, εγώ κάνω κουμάντο εδώ...», «σου το λέω για να μην κλαίτε, και εσένα θα σε κάνω αλοιφή...». Μάλιστα προς την Διοικητή του ΚΕΠΕΠ είχε πει: «Ποια είσαι εσύ που κάνεις ό,τι θέλεις εδώ μέσα;».

 

Το Έθνος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron