Οικονομία
Επιδείνωση και τον Ιούλιο στην ελληνική μεταποίηση

Επιδείνωση και τον Ιούλιο στην ελληνική μεταποίηση

  • 01 Αυγούστου 2012, 11:18

Μειωμένα για 50ό συνεχή μήνα τα επίπεδα απασχόλησης - πτώση στις παραγγελίες -

Επιδείνωση κατέγραψαν για ακόμη έναν μήνα, τον Ιούλιο, οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να εξακολουθούν να υποχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με βάση τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οπως αναφέρει το Reuters, o Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 41,9 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 40,1 μονάδες του Ιουνίου, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης παρέμεινε για 35ο μήνα χαμηλότερα κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Σημαντική ήταν η μείωση των νέων παραγγελιών, λόγω της αδύναμης ζήτησης. Οι δυσοίωνες λειτουργικές συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν για 11η συνεχή φορά και οι παραγγελίες εξαγωγών.

«Τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να υφίστανται σημαντική πίεση, καθώς το κόστος εισροών αυξήθηκε περαιτέρω, τη χρονική στιγμή κατά την οποία οι ανταγωνιστικές πιέσεις και η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησαν σε σημαντικές εκπτώσεις», σχολίασε ο Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το πρώτο τρίμηνο η ύφεση εκτιμάται ότι άγγιξε το 6,5%.

Λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών, υποχώρησε και η παραγωγή αν και με εξασθενημένο ρυθμό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειωμένα για 50ό συνεχή μήνα εμφανίζονται τα επίπεδα απασχόλησης.

Λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού μειώθηκε περαιτέρω η μέση τιμή χρέωσης, παρά την περαιτέρω αύξηση των μέσω τιμών εισροών. Παράλληλα, οι κατασκευαστές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους συνέχισαν να προσφέρουν εκπτώσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron