Οικονομία
Μείωση χορηγήσεων στην ευρωζώνη

Μείωση χορηγήσεων στην ευρωζώνη

  • 27 Ιουλίου 2012, 07:38

Πτώση παρουσίασαν οι χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, εξέλιξη η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η οικονομία της περιοχής θα επιστρέψει σε ύφεση και θα εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει περαιτέρω μέτρα για να τονώσει την εξασθενημένη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκε 0,2% τον Ιούνιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα, μετά τη στασιμότητα που παρουσίασαν το Μάιο.

Αντίθετα, οι χορηγήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν 0,8%, όπως ακριβώς και το Μάιο, γεγονός το οποίο οικονομολόγοι το απέδωσαν κυρίως στην αυξημένη ζήτηση στη Γερμανία, η οποία γνωρίζει τον τελευταίο καιρό αύξηση των τιμών στέγης. Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Άρτσερ της IHS Global Insight, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι τελευταίες μαζικές χρηματοδοτήσεις για την τόνωση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά που πραγματοποίησε η ΕΚΤ δεν έχουν μέχρι στιγμής συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 της ΕΚΤ αυξήθηκε σε ετήσια βάση στο 3,2% τον Ιούνιο από το 3,1% του Μαΐου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποχώρηση κατέγραψαν και οι καταθέσεις στις τράπεζες της Πορτογαλίας κατά 3,5%, στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ σε ποσοστό 2% μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ιρλανδία και μόλις κατά 1% στην Ισπανία. Αύξηση κατέγραψαν, αντιθέτως, κατά 2% περίπου οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron