Διεθνή
Περιτομή... φερμπότεν σε αυστριακά και ελβετικά νοσοκομεία!

Περιτομή... φερμπότεν σε αυστριακά και ελβετικά νοσοκομεία!

  • 26 Ιουλίου 2012, 20:32

Διχασμένες οι κοινωνίες για τον αντισημιτικό η όχι χαρακτήρα του νόμου -

Είναι ή όχι αντισημιτική και αντιισλαμική πράξη η απαγόρευση της θρησκευτικής περιτομής, στο όνομα της υγείας; Σε ζήτημα των ημερών φαίνεται να αναδεικνύεται για Εβραίους και Μουσουλμάνους η απόφαση νοσοκομείων σε Αυστρία και Ελβετία να αναστείλουν προσωρινά την πρακτική της περιτομής ύστερα από απόφαση δικαστηρίου της Κολωνίας, στη δυτική Γερμανία, που έκρινε ότι θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία ενός μικρού αγοριού. Εκφράζονται, παράλληλα, και φόβοι από ραβίνους ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν νοσοκομεία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ωστόσο, δεν αφορούσε την κατάργηση της περιτομής ενώ, προέκυψε ύστερα από την υπόθεση ενός αγοριού που υπέστη επιπλοκές λόγω της περιτομής στην οποία υποβλήθηκε. Ύστερα και από την ανακοίνωση, όμως, που εξέδωσε ο γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος με την οποία συμβούλευε τους γιατρούς να μην προχωρούν σε περιτομές που δεν είναι αναγκαίες έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα, ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από ομάδες Εβραίων και Μουσουλμάνων.

Συνέχεια στο θέμα δόθηκε όταν και το Νοσοκομείο Παίδων της Ζυρίχης, μεταξύ άλλων νοσοκομείων, ανέστειλε πριν δύο εβδομάδες την πρακτική της περιτομής. Εκπρόσωπος, ωστόσο, του νοσοκομείου δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάστηκε άμεσα από την απόφαση που έλαβε το γερμανικό δικαστήριο αλλά περισσότερο από τη συζήτηση που έχει ανακύψει στην Ελβετία γύρω από ιατρικά και ηθικά ζητήματα όπως αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μεταξύ ομάδων που είναι ενάντιες στην περιτομή και θρησκευτικών ομάδων, με τις πρώτες να θεωρούν ότι η πρακτική της περιτομής, κατά την οποία αφαιρείται η ακροποσθία του ανδρικού μορίου, στερεί από το αγόρι τη σωματική του ακεραιότητα και με τις τελευταίες να επιμένουν ότι πρόκειται για κομμάτι της θρησκευτικής τους παράδοσης και ελευθερίας.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία σε παρόμοια ανακοίνωση με εκείνη του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου προχώρησε ο κυβερνήτης της επαρχίας Βόραλμπεργκ, ο οποίος μίλησε μάλιστα και για απόφαση η οποία δημιουργεί δεδικασμένο, προκαλώντας και εκεί αντιδράσεις.

Τόσο στην ιουδαϊκή όσο και στη μουσουλμανική θρησκεία, η τελετουργία της περιτομής έχει πολύ μεγάλη σημασία για το ανήλικο αγόρι, το οποίο υποβάλλεται σε αυτήν κατά την όγδοη ημέρα της γέννησής του για τους Εβραίους και κατά την ηλικία των 7-8 ετών για τους Μουσουλμάνους.

Το θέμα έφτασε και μέχρι την γερμανική κυβέρνηση η οποία σκοπεύει να προτείνει σχετικό νόμο που θα νομιμοποιήσει την περιτομή στη χώρα, ενώ η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μέσω εκπροσώπου της, μίλησε για το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron