Υγεία
Διαλέξτε: Εγκυμοσύνη ή τσιγαράκι;

Διαλέξτε: Εγκυμοσύνη ή τσιγαράκι;

  • 25 Ιουλίου 2012, 21:07

Επικίνδυνο αποδεικνύεται το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 30% των λιποβαρών νεογνών, το 14% των πρόωρων τοκετών και το 10% της νεογνικής θνησιμότητας. Επιπλέον ευθύνεται για το βρεφικό άσθμα και τη μεγάλη συχνότητα πνευμονίας και βρογχίτιδας.

Με το κάπνισμα εμποδίζεται η σωστή λειτουργία του πλακούντα και άρα η σωστή λήψη οξυγόνου. Όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε χώρο καπνιστών μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο νεογνό από τις ουσίες που περνούν στο γάλα της μητέρας και εν συνεχεία στο ίδιο το νεογνό μέσω του θηλασμού.

Οι έγκυες που καπνίζουν ή έστω εκθέτουν τον εαυτό τους στον καπνό άλλων καπνιστών έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν λιποβαρή παιδιά. Ένα λιποβαρές παιδί μπορεί να χρειαστεί ειδική φροντίδα αλλά και να έχει περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών ή ακόμη και θανάτου.

Ακόμη και σε παθητικές καπνίστριες αποδεικνύεται ότι το νεογνό παθαίνει ευκολότερα πνευμονία, βρογχίτιδα και άλλες παρόμοιες παθήσεις.

Η ελάττωση του καπνίσματος ή το κάπνισμα ελαφρύτερων τσιγάρων δεν ωφελεί το παιδί, καθώς, αν εισπνεύσει πιο βαθιά, λαμβάνει την ίδια ακριβώς ποσότητα νικοτίνης.
Το αλκοόλ, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει εξίσου σοβαρά, αν όχι σοβαρότερα προβλήματα.

Η κατάχρησή του οδηγεί σε Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο, που έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί σωστά το μωρό. Στο νεογνό μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσμορφίες στο πρόσωπο, καρδιοπάθεια ή ακόμη και νοητική υστέρηση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron