Πολιτισμός
Salus Patriae: Ομαδική έκθεση με αναφορές στην κρίση

Salus Patriae: Ομαδική έκθεση με αναφορές στην κρίση

  • 24 Ιουλίου 2012, 09:07

Γιατί ο τίτλος της νέας έκθεσης του Ιδρύματος Κυδωνιέως της Άνδρου «Salus Patriae», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιουλίου, είναι στα λατινικά; «Σκόπιμα γράφτηκε σ' αυτή τη νεκρή γλώσσα», απαντά η επιμελήτρια της έκθεσης, κριτικός και ιστορικός τέχνης, Αθηνά Σχινά. «Τα λατινικά και τα αρχαιοελληνικά λειτουργούν αρχετυπικά στο συλλογικό ασυνείδητο». Και γιατί «Σωτηρία Πατρίδας»; Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας, στη θέση της πατρίδας θα μπορούσε να ήταν ο εαυτός μας. «Και η σωτηρία μας σ' αυτή την περίοδο της κρίσης να εξαρτάται από πνευματικές αντιστάσεις του καθενός μας, το πόσο ζωντανοί ή το πόσο αλληλέγγυοι είμαστε...»

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και «εγκαταστάσεων» περιλαμβάνει η ομαδική έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού «Πλόες» ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί διανύοντας εφέτος την 18η του χρονιά στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως.

«Ένα Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργεί όπως ένα Μουσείο. Πρέπει να είναι ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και να σχολιάζει καταστάσεις που βιώνουμε», αναφέρει η Αθηνά Σχινά. «Φέτος επέλεξα να "ανοίξω" την έκθεση με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών λόγω της απουσίας του θεσμού της Art Athina».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των διοργανωτών της έκθεσης, οι καλλιτέχνες που εφέτος επελέγησαν, λόγω των συναφών προβληματισμών που περιλαμβάνουν τα έργα τους, ανταποκρίνονται στο θέμα «Salus Patriae» ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα, ανάλογα με την θέση που αυτά εκθεσιακά παρουσιάζονται, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και με τους θεατές προτείνοντας καίρια διερωτήματα για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον μιας «πατρίδας» αξιών, την οποία ο καθένας μας υποστασιώνει με τις πράξεις, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες, την αισθητική, τις ευθύνες και τις αποφάσεις που αναλαμβάνει στην καθημερινή του ζωή.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι αλφαβητικά, οι : Μανώλης Αναστασάκος, Δημήτρης Αναστασίου, Μιχάλης Κουντούρης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Δημήτρης Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος, Αντώνης Σμυρνιός, Δημήτρης Τάταρης, Κώστας Τσιρώνης, Νίκος Χουλιαράς. Έκτακτη συμμετοχή: Δημήτρης Κρέτσης.

Ορισμένα από τα εικαστικά έργα της «Salus Patriae» αντιμετωπίζουν το θέμα με ανατρεπτικότητα, με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό, με σπαρακτικότητα, με αναθεωρητική διάθεση, με κριτικό πνεύμα, με αλληγορικό και ποιητικό τρόπο. Άλλα πάλι έργα υποβάλουν την αίσθηση του πόνου, την πίκρα της ματαίωσης και της ελεγειακής οδύνης, συνδυασμένης ωστόσο με την εσωτερική δύναμη, την ελεγχόμενη οργή, τις πνευματικές αντιστάσεις και την τόλμη της διεκδίκησης για μια αποκατάσταση αρχών σε νέες βάσεις. Βάσεις, που προσβλέπουν σε ένα καινούριο ξεκίνημα, χωρίς ωστόσο εγγυήσεις αλλά και χωρίς χρεοκοπημένες ουτοπίες.

Η επιμελήτρια της έκθεσης αλλά και του καταλόγου της αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα έργα της παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ενώ η συγκομιδή τους έγινε από γνωστούς Έλληνες συλλέκτες όπως οι Σωτήρης Φέλιος, Θωμάς Λιακουνάκος, Στέλιος Χατζηϊωάννου κ.ά. Η ίδια υπογραμμίζει επίσης λεπτομέρειες στο στήσιμό της όπως οι αλληγορικές φράσεις που βλέπει κανείς γραμμένες στους τοίχους των δωματίων που τη φιλοξενούν: «Έχει κανείς παρατηρήσει τα βήματα του ραβδοσκόπου όταν ψάχνει για νερό;» Κάπως έτσι θα πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε και να «σώσουμε» τον άλλο εαυτό μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Για την έκθεση, για το σκεπτικό της και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, θα δοθεί συνέντευξη τύπου, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 (στις 11πμ.) στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, στην Άνδρο.

Ίδρυμα Κυδωνιέως
Χώρα Άνδρου
Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 28/07/2012 στις 8μμ.
Διάρκεια έκθεση : 28/07/2012 έως 30/09/2012
Ώρες λειτουργίας : 10:00-13:30 και 18:30-21:30
Τηλ: 22820 24598

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron