Επαφές Σαμαρά με Λαγκάρντ - Ντράγκι
«Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» είναι το βασικό σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου και σε αυτή τη γραμμή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Παρασκευής με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη αξιοπιστία της και να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για να τεθεί πιο ομαλά και με περισσότερες πιθανότητες σε δεύτερη φάση το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, με κυρίαρχο αίτημα την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνομίλησε με τους κεντρικούς εκπροσώπους των δυο σημαντικών πιστωτών της χώρας μας.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση των εκπρόσωπων της Τρόικα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε και συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στην ευρωζώνη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ισπανία.
Ιδιαίτερα σημαντικό για το πρωθυπουργικό σχέδιο περί αλλαγής του κλίματος στο διεθνές σύστημα, είναι και οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι τις προσεχείς εβδομάδες και συγκεκριμένα περί τα τέλη Αυγούστου και περιλαμβάνονται στην διπλωματική εκστρατεία που θα ξεκινήσει ο κ. Σαμαράς με βασικές επισκέψεις σε Παρίσι και Βερολίνο.
Η επαφή με τη Λαγκάρντ
Η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να πείσει ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να δείξει πως από τα λόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αρχίζουν και γίνονται πράξεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να πείσει την τρόικα ότι έχει τη διάθεση, τη θέληση, αλλά και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξάλλου, κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν πως εάν υπάρξει πρόοδος στους τομείς που ζητάει η τρόικα εντός των επόμενων δυο κρίσιμων μηνών, θα μπορέσει να διαμορφωθεί η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα κατά την επόμενη αξιολόγηση εκ μέρους των «τροϊκανών» του ΔΝΤ, της Επιτροπής και της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο.
Η συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, είτε θα γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος (πιθανότατα στις Βρυξέλλες) είτε στην Ουάσινγκτον, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό σημείο που θα γίνει η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Εάν ο Πρωθυπουργός στα μέσα Σεπτεμβρίου επισκεφθεί τελικά, όπως έχει αποκαλύψει το Βήμα, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει κατ’ ιδίαν επικοινωνία στην έδρα του ΔΝΤ με την κυρία Λαγκάρντ.
Στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με το ταξίδι στις ΗΠΑ ή εάν η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα γίνει στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γ.Σ. του ΟΗΕ, τότε εκτός απρόοπτου ο κ. Σαμαράς θα συνομιλήσει με την κυρία Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, εκτός εάν η ίδια θελήσει να επισκεφθεί την Αθήνα.
Η άγνωστη σχέση με τον Ντράγκι
Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία δίνει στη σχέση που έχει αναπτύξει με τον κ. Ντράγκι με τον οποίο είχε μια πρώτη συζήτηση για την κατάσταση στην Ευρώπη και το ελληνικό πρόβλημα.
Ο Πρωθυπουργός είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον κεντρικό τραπεζίτη εδώ και πάρα πολλούς μήνες, πριν ο κ. Ντράγκι αναλάβει την 1ης Νοεμβρίου 2011 τα κλειδιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η συμφωνία για συνάντησή τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του κεντρικού τραπεζίτη, συνδέεται πιθανότατα και με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα μετακινηθεί από το Βερολίνο στη Φρανκφούρτη στην έδρα της ΕΚΤ για να συζητήσει με τον κ. Ντράγκι, με τον οποίο έχει πολλές κοινές απόψεις, ειδικά για την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Προ ημερών ο κ. Ντράγκι πρότεινε και πέτυχε την «ομόφωνη απόφαση» του ΔΣ της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75% (ιστορικό χαμηλό) και εκτιμά ότι οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα. Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι λέγεται ότι υποστηρίζει και νέα μείωση στο 0,50%, και έχει δηλώσει ότι η ευρωτράπεζα είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
22 Νοεμβρίου 2012, 14:30
Μπρούντερλε: Η ελληνική διάσωση κοστίζει
22 Νοεμβρίου 2012, 14:21
Σπαράγγια εναντίον διαβήτη
22 Νοεμβρίου 2012, 14:17
Μηνυτήρια αναφορά κατά Μεϊμαράκη - Πετσάλνικου για παράβαση καθήκοντος
22 Νοεμβρίου 2012, 14:00
Σαμαράς: Δεν έχω άγχος για τη δόση
22 Νοεμβρίου 2012, 13:43
Στο ποσό των 15.000 ευρώ πωλήθηκε η ενότητα επιστολών του Καραϊσκάκη
22 Νοεμβρίου 2012, 13:33
"Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα;"
22 Νοεμβρίου 2012, 13:30
Στην Βουλή η δικογραφία για το Μνημόνιο
22 Νοεμβρίου 2012, 13:23
Εξηγήσεις δίνει το ΙΚΕΑ για τις μειώσεις μισθών που προανήγγειλε
22 Νοεμβρίου 2012, 13:16
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές άδειασμα της κυβέρνησης στο Eurogroup
22 Νοεμβρίου 2012, 13:08
ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά έχασαν 5,4 δισ. ευρώ σ' έναν χρόνο