Υγεία
Είμαστε κοινωνία παραγωγής διαστροφικών χαρακτήρων;

Είμαστε κοινωνία παραγωγής διαστροφικών χαρακτήρων;

  • 19 Ιουλίου 2012, 19:41

Όλα ξεκίνησαν από τη διερεύνηση της ηθικής παρενόχλησης στην εργασία, στο ζευγάρι, στην οικογένεια. Ο επιτιθέμενος, ο θύτης, ο χειραγωγός θεωρείται σήμερα ότι πάσχει από μια λευκή ψύχωση, ψύχωση χωρίς συμπτώματα, που ονομάζεται διαστροφικός ναρκισσισμός. Διαστροφικός ναρκισσιστής είναι το άτομο που υπό την επίδραση του επιβλητικού του "εγώ" , δημιουργώντας σχέση με άλλο άτομο επιτίθεται στη ναρκισσιστική ακεραιότητα του άλλου για να τον αφοπλίσει. Επιτίθεται στην αγάπη του για τον εαυτό του, στην αυτοπεποίθηση του, στην αυτοεκτίμηση του. Δεν κάνουν κακό επίτηδες, κάνουν κακό γιατί μόνο έτσι ξέρουν να υπάρχουν.

Γιατί υπάρχουν όλο και πιο πολλοί διαστροφικοί ναρκισσιστές;

Ίσως και να αποτελούν το 3-15% του πληθυσμού σύμφωνα με έρευνες και τους ειδικούς. Κάποια αίτια της εμφάνισής τους είναι η άνοδος του ατομικισμού, η αποδόμηση και η εξαφάνιση της πατρικής αυθεντίας,  ο κανόνας των απολαύσεων που υπάρχει στην εμπορευματοποιημένη κοινωνία μας, ο οποίος τους μεταμορφώνει σε μεγάλα μωρά που αγαπούν να σαλιαρίζουν χωρίς όρια.  "Τα θέλω όλα, αμέσως και ο άλλος αποτελεί μια ενόχληση". Αυτοί οι χαρακτήρες δεν πηγαίνουν ποτέ στους ψυχιάτρους. Αλλά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα θύματα τους στα ιατρεία  των ψυχιάτρων, γυναίκες και άνδρες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός διαστροφικού νάρκισσου;

Η διαστροφικότητα προσδιορίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά αρκετών ατόμων που παρουσιάζουν κακεντρέχεια μαζί με έλλειψη ηθικής και αισθημάτων ενοχής. Ο νάρκισσος χαρακτηρίζεται από τη χωρίς όρια σπουδαιότητα που αποδίδει στο πρόσωπο του. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί άτομα ψυχρά και αναίσθητα.  Μέσα στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή καταστρώνουν σχέδια για να ικανοποιήσουν τις ανεξάντλητες ανάγκες τους. Θύματα τους είναι οι σύντροφοι, οι σύζυγοι και οι συνεργάτες τους, τους οποίους σκοπεύουν να αποπροσωποποιήσουν, αρχικά σαγηνεύοντας τους και έπειτα  χειραγωγώντας τα, υποτιμώντας τα και δεσμεύοντας τα ψυχολογικά.

Πού τους συναντάμε συχνότερα;


Συχνά τους συναντά κανείς σε υπεύθυνα πόστα, σε καταξιωμένα επαγγέλματα,  όπου τους επιτρέπεται να εγκλωβίσουν τον άλλον. Συχνά μέσα στα νοσοκομεία και βεβαίως στην πολιτική, όπου κανείς συναντά "κάθε καρυδιάς καρύδι" και η ατιμωρησία είναι ο κανόνας. Τα θύματά τους είναι τις περισσότερες φορές ευφυή άτομα, που παραδόξως είναι περισσότερο ευαίσθητα στις τεχνικές της γοητείας και της χειραγώγησης.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους διαστροφικούς ναρκισσιστές;

Με τη φυγή. Δεν κερδίζεις τίποτα από τη συναναστροφή με ένα διαστροφικό  ναρκισσιστή, αλλά πάντα χάνεις. Οι συνέπειες στην αντίθετη περίπτωση είναι δραματικές: κατάθλιψη, επαγγελματική καταστροφή, διαζύγιο και αγώνας για επαφή με τα παιδιά σου και σπάνια αυτοκτονία. Υπάρχουν νόμοι που προφυλάσσουν από την παρενόχληση στη δουλειά και στο ζευγάρι. Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι αρχίζουν να στοχοποιούν τους διαστροφικούς ναρκισσιστές στη Γαλλία και να προστατεύουν τα θύματα, κυρίως τα παιδιά, στις περιπτώσεις του συνδρόμου της γονικής αλλοτρίωσης, όπου ένα γονέας κατηγορεί τον άλλο στα παιδιά του.

 

sosiatroi.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron