Περιβάλλον
Βρετανία: Πρατήρια της Shell στο στόχαστρο της Greenpeace

Βρετανία: Πρατήρια της Shell στο στόχαστρο της Greenpeace

  • 17 Ιουλίου 2012, 19:00

74 πρατήρια καυσίμων με το λογότυπο της Shell έβαλαν στο στόχαστρο ακτιβιστές της Greenpeace, σε Λονδίνο και Εδιμβούργο. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του πετρελαϊκού ομίλου για γεωτρήσεις στην Αρκτική. Η ενέργεια, που έληξε με τη σύλληψη δεκάδων μελών της οργάνωσης, είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των οχημάτων.

Στόχος της Greenpeace ήταν να κλείσει 100 πρατήρια στο Λονδίνο και πάνω από 10 στη σκοτσέζικη πρωτεύουσα. Η αμφιλεγόμενη διαμαρτυρία άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας από πρατήριο κοντά στο Πάρκο Μπάτερσι του Λονδίνου και αυτό επί της οδού Ντάλρι, στο Εδιμβούργο. Στο πρώτο, ξετύλιξαν πανό που έγραφε «Σώστε την Αρκτική» και τοποθέτησαν στη στέγη μια ψεύτικη πολική αρκούδα σε φυσικό μέγεθος. Σε άλλα πρατήρια, διέκοψαν την παροχή πετρελαίου και βενζίνης στις αντλίες και αφαίρεσαν τους διακόπτες ασφαλείας, ώστε να μην μπορούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα. Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης δήλωσε ότι οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 25 ακτιβιστών.

Οι ενέργειες εντάσσονται στην εκστρατεία της Greenpeace «Σώστε την Αρκτική». Η Shell σχεδιάζει, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, να αρχίσει γεωτρήσεις σε δύο τοποθεσίες στην Αρκτική, στην Αλάσκα. Η οργάνωση εκφράζει φόβους ότι εάν ο ενεργειακός κολοσσός υλοποιήσει τα σχέδιά του, θα πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου για το πετρέλαιο της Αρκτικής. Άλλωστε και η ρωσική Gazprom έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις μέσα στους ερχόμενους μήνες.

«Ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ετοιμάζεται, για πρώτη φορά, να στείλει ένα στόλο από τεράστια σκάφη γεωτρήσεων στην ευάλωτη και πανέμορφη Αρκτική, το σπίτι των πολικών αρκούδων», λέει η ακτιβίστρια της Greenpeace Σάρα Έγιεκ. «Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στον πάγο και να πούμε στη Shell να σταματήσει. Γι' αυτό και κλείσαμε τα πρατήρια βενζίνης σε Λονδίνο και Εδιμβούργο».

Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα

Η Greenpeace -και όχι μόνο- φοβάται ότι μια πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική, σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή. «Η Shell γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι θα ήταν αδύνατο να καθαρίσει, μετά από κάτι τόσο ολέθριο», υποστηρίζει η Έγιεκ. «Η Αρκτική πρέπει να σωθεί και να μετατραπεί σε παγκόσμιο καταφύγιο, όπου οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο θα απαγορεύονται».

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε ότι ο όμιλος κατανοεί την αντίθεση ορισμένων οργανισμών στο πρόγραμμα εξερεύνησης ανοιχτά της Αλάσκα και σέβεται το δικαίωμά τους να εκφράζουν την άποψή τους. «Ζητούμε όμως να το κάνουν έχοντας κατά νου την ασφάλεια τη δική τους και των άλλων», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, η Greenpeace έχει μέχρι στιγμής προβάλει ταινία με θέμα μια πολική αρκούδα, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Αρκτική λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, ανάμεσά τους πολλών αστέρων όπως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο Πολ Μακάρτνεϊ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron