Περικοπές χωρίς απολύσεις στον δημόσιο τομέα
Τα συγκριτικά στοιχεία για την απασχόληση στο Ελληνικό Δημόσιο καταδεικνύουν, σύμφωνα πάντα με τους τεχνοκράτες της Τρόικα, ότι ο στόχος του περιορισμού του δημόσιου τομέα χωρίς απολύσεις, στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, είναι απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης έκανε λόγο για μείωση των δομών του Δημοσίου κατά 30% χωρίς απολύσεις -δήλωση στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική. Ωστόσο, τον στόχο αυτόν θεωρεί εφικτό όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα, όπως περιγράφεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο των τεχνοκρατών του κλιμακίου της, που αφορά στην πορεία της απασχόλησης στο Δημόσιο για τα επόμενα 3 χρόνια.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση του 1 προς 5 στον «στενό» δημόσιο τομέα και 1 προς 10 στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, καθώς και η πολιτική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Οι τεχνοκράτες της τρόικας επιβεβαιώνουν τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οι προγραμματιζόμενες αποχωρήσεις, σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα ευρεία αναδιάρθρωση των δομών των υπουργείων, καθιστούν εφικτό τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και σε αριθμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο.
Επισημαίνεται ότι, με τη σημαντική μείωση αυτή και με δεδομένο ότι ήδη έχουν γίνει μισθολογικές περικοπές, το όφελος για το συνολικό κόστος στο δημόσιο τομέα θα είναι σημαντικό, της τάξεως του 30%, και με μόνιμα αποτελέσματα, αφού, στο διάστημα που θα ακολουθήσει, το Δημόσιο θα λειτουργεί σε νέα βάση, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα.
Ο συνολικός αριθμός της απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2010 ανερχόταν στις 846.569 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τεχνοκρατών της Τρόικα, μόνο με τις αποχωρήσεις (και βάσει των στοιχείων που έχουν από την ελληνική Κυβέρνηση) θα διαμορφωθεί στις 722.467 -658 χιλιάδες στην κεντρική κυβέρνηση και 63 χιλιάδες στις επιχειρήσεις όπου συμμετέχει το Δημόσιο.
Λειτουργία με νέους όρους
Η μείωση αυτή του προσωπικού, βέβαια, δημιουργεί πρόβλημα στο δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με την υφιστάμενη μορφή του, δεδομένου ότι από το 2009 έφυγαν από το Δημόσιο -εν όψει νέων μέτρων τότε- περίπου 90.000 υπάλληλοι. Ως εκ τούτου, ακρογωνιαίος λίθος για την λειτουργία του Δημοσίου είναι, εκτός από τον περιορισμό του προσωπικού, να υπάρξει αναδιοργάνωση των δομών με τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων -πρωτίστως σε κάθε υπουργείο-, διαδικασία η οποία επισημαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει.
Το πρώτο υπουργείο όπου οι υπηρεσίες θα «αναμορφωθούν» άμεσα είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του οποίου το οργανόγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε άλλα πέντε υπουργεία.
Ο σχεδιασμός
Για τη λειτουργία βάσει του νέου σχεδιασμού, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ευρείες μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιών, όσο και μετατάξεις μεταξύ υπουργείων, αφού πολλοί οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν εντελώς.
Συνολικά εκτιμάται ότι η μείωση αυτή θα είναι της τάξεως του 30%, ωστόσο το ποσοστό αυτό αποτελεί το μέσο όρο της συνολικής αναμόρφωσης, η οποία σε κάποια υπουργεία θα είναι της τάξεως του 10%, ενώ σε άλλα του 40% ή και του 50%, ανάλογα με τις ανάγκες. Σημαντικό σημείο για την αναδιάρθρωση θα αποτελέσει η αξιολόγηση του προσωπικού που θα αρχίσει το 2013, βάσει της οποίας θα γίνει η κατανομή στις νέες υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι η μεταφορά υπαλλήλων από μια υπηρεσία του Δημοσίου σε άλλη δεν λογίζεται ως πρόσληψη και άρα δεν εμπίπτει στον κανόνα του 1 προς 5, στον οποίο ωστόσο εμπίπτουν οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για παράδειγμα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, παρά το ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι δεν θα «πληγούν» από την αναμόρφωση, θα υπάρξει δραστική αλλαγή στο καθεστώς των συμβάσεων στα επόμενα 4 χρόνια.
Έως το τέλος του 2012
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για την απασχόληση στο Δημόσιο στο επόμενο εξάμηνο, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τεχνοκρατών της Τρόικα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση συνολικά κατά 17 χιλιάδες του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο στο Δημόσιο όσο και στις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Από αυτούς, οι 15 χιλιάδες θα προέλθουν από τον «στενό» δημόσιο τομέα, όπως ζητά η Τρόικα για το τρέχον έτος, οι δε 12 χιλιάδες θα είναι μόνιμοι.
Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία, σημαντικός περιορισμός προσωπικού αναμένεται ότι θα υπάρξει στα Υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, Παιδείας, αλλά και στο Προστασίας του Πολίτη.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
25 Ιουλίου 2012, 22:00
Συνεχίζεται το σίριαλ για Άλβες και Ολυμπιακό
25 Ιουλίου 2012, 21:52
"Πνίγουν" την Τρίπολη τα σκουπίδια
25 Ιουλίου 2012, 21:44
Αλλαγή στον εκλογικό νόμο σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ
25 Ιουλίου 2012, 21:37
Είναι άραγε τόσο άτακτος όσο τον κατηγορεί η Ραφαέλα;
25 Ιουλίου 2012, 21:36
Περίφραξη της Εγνατίας για την προστασία των ζώων
25 Ιουλίου 2012, 21:22
Διαθέσιμο το demo του PES 2013
25 Ιουλίου 2012, 21:20
"Να αποχωρούν νωρίτερα οι δικαστικοί υπάλληλοι στους καύσωνες"
25 Ιουλίου 2012, 21:12
Οδηγίες για... εκδρομείς
25 Ιουλίου 2012, 21:07
Διαλέξτε: Εγκυμοσύνη ή τσιγαράκι;
25 Ιουλίου 2012, 21:04
Ακύρωση του συμβιβασμού Siemens - Δημοσίου ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες