Έντεκα κλήσεις σε Γερμανούς για το σκάνδαλο Siemens
Οι κληθέντες υποχρεούνται να εμφανισθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη -
Έντεκα Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens και του τομέα τηλεπικοινωνιών καλούνται από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στην σύνταξη και υλοποίηση της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα κατηγορητήρια που τους αφορούν έχουν ήδη σταλεί από την ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα για μετάφραση στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η κλήση τους, που προβλημάτιζε τις ελληνικές δικαστικές αρχές, αποφασίστηκε τέσσερα χρόνια μετά την ενεργοποίηση της δικογραφίας στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να είναι κατηγορούμενοι οι άνθρωποι που δέχθηκαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, οι μεσάζοντες δηλαδή, και να μην είναι οι Γερμανοί που τα διακίνησαν».
Μεταξύ των μεγαλοστελεχών που θα κληθούν είναι οι Ζίκατσεκ, Κουτσερόητερ, Νιντλ, Κλάινφελντ, αλλά και ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ο οποίος έχει διατελέσει Σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι κληθέντες, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν τις κλήσεις και τα κατηγορητήρια εντός του Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται να εμφανισθούν οι ίδιοι και σε αντίθετη περίπτωση θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Πάντως, η κλήση των γερμανών αφορά πρόσωπα τα οποία έχουν κριθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη, ακόμα και σε δεύτερο βαθμό, ενώ άλλα που δεν έχουν καν κατηγορηθεί έχουν πληρώσει το πρόστιμο που ορίζει ο γερμανικός νόμος για τις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί - σε όσους έχουν καταδικαστεί - δεν ξεπερνάνε τα τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή.
Η υπόθεση της Siemens που ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και επτά χρόνια έρχεται πάλι στο προσκήνιο μετά και το διορισμό συμβούλου του πρωθυπουργού του καθηγητή Ι. Καράκωστα. Τα ευρήματα ως σήμερα της δικογραφίας και ιδιαίτερα οι καταβολές αφορούν μόνο στελέχη του ΟΤΕ (εκτός από τις 200 χιλιάδες στον Α. Μαντέλη) και δεν ξεπερνάνε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένες καταβολές έχουν γίνει μέσω λογαριασμών των πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου.
Οι ανακριτές με δικαστικές συνδρομές έχουν ανοίξει όλους τους λογαριασμούς σε Γερμανία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία και Λουξεμβούργο, με πολύ μικρότερα ευρήματα από τα εκατομμύρια που είχαν υπολογιστεί αρχικά. Δικαστική συνδρομή έχει ζητηθεί και από την Αρμενία για την υπόθεση Σαρμεντέλ.
Η υπόθεση του C4I η οποία έχει διερευνηθεί διεξοδικά με παρέλαση 60 μαρτύρων από την ανάκριση (ανακριτής ο Ι. Φιοράκης), δεν έχει εντοπίσει καταβολές σε κανένα από τα μέλη των επιτροπών που αποφάσισαν να ανατεθεί η συγκεκριμένη προμήθεια στην αμερικανική εταιρεία SAIC με υπεργολάβο τη Siemens.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
22 Ιουλίου 2012, 13:49
Σε απόγνωση και ο φοιτητόκοσμος λόγω της κρίσης
22 Ιουλίου 2012, 13:45
Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μπιλ Κλίντον
22 Ιουλίου 2012, 13:24
Belen και Stefano: Η χαρά του παπαράτσι!
22 Ιουλίου 2012, 13:00
Χρεοκοπία της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο "βλέπει" το Der Spiegel
22 Ιουλίου 2012, 12:50
Θανατηφόρο τροχαίο στην Πατρών - Πύργου
22 Ιουλίου 2012, 12:22
Ήπια επιστροφή στην δραχμή προτείνει ο Γερμανός γγ των Χριστιανοκοινωνιστών
22 Ιουλίου 2012, 12:02
Μανιτάκης: Όχι στις οριζόντιες απολύσεις
22 Ιουλίου 2012, 11:48
Φόβοι για ιρανική επίθεση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
22 Ιουλίου 2012, 11:34
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα
22 Ιουλίου 2012, 10:16
Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην Συρία