Διεθνή
Οι κινήσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού Πάνα προβληματίζουν την ΕΕ

Οι κινήσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού Πάνα προβληματίζουν την ΕΕ

  • 10 Ιουλίου 2012, 15:39

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνήθως πολύ προσεκτική όταν εκδίδει καταδικαστικές δηλώσεις, ειδικά όταν αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις σε ένα κράτος-μέλος. Όμως η προειδοποίηση που εξέδωσε προς την κυβέρνηση της Ρουμανίας στις 7 Ιουλίου ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή: η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες που υπονομεύουν το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Η αλληλουχία των γεγονότων τις τελευταίες εβδομάδες θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία πενταετία, όσον αφορά τον σεβασμό της έννομης τάξης, του δημοκρατικού ελέγχου και της ανεξαρτησίας των δικαστών στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και στο Βερολίνο, όπου Γερμανοί βουλευτές πρότειναν ακόμη και να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου της Ρουμανίας στην ΕΕ.

Το μέτρο αυτό έχει ληφθεί μόνο μια φορά, στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας ανέβηκε στην εξουσία στην Αυστρία. Πέρυσι το Ευρωκοινοβούλιο εξέτασε το ίδιο μέτρο για την Ουγγαρία όταν η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε αμφιλεγόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα που τοποθετούσαν τα δικαστήρια, την κεντρική τράπεζα και τα μέσα ενημέρωσης υπό κομματικό έλεγχο.

«Τα πράγματα όμως είναι ακόμη χειρότερα στη Ρουμανία», γράφει ο «Economist». Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα αγνόησε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το ποιος πρέπει να εκπροσωπεί τη Ρουμανία στις συναντήσεις της ΕΕ, κατάργησε την υπεροχή των αποφάσεων του δικαστηρίου αυτού επί των αποφάσεων της Βουλής, απείλησε δικαστές και αντικατέστησε τον συνήγορο του πολίτη με έναν έμπιστο του κόμματος.

Στις 7 Ιουλίου η βουλή της Ρουμανίας ψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου λόγω κατάχρησης εξουσίας και επέμβασης στις κυβερνητικές υποθέσεις. Δημοψήφισμα για την επιστροφή του στην εξουσία θα διοργανωθεί στις 29 Ιουλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει το «όχι» με ποσοστό σχεδόν 65%.

Η πιθανότητα της ήττας του Μπασέσκου ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Πόντα άλλαξε τους κανόνες του δημοψηφίσματος: δεν υπάρχει πλέον κατώτατο όριο συμμετοχής προκειμένου να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Ο δεξιός Μπασέσκου, που είναι πρόεδρος από το 2004, συγκρούεται με τον Πόντα και το κόμμα του, την Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ενωση. Η σύγκρουση αυτή έχει παραλύσει την διαδικασία λήψης αποφάσεων στη Ρουμανία και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις για χρηματική βοήθεια από το ΔΝΤ λόγω της κατάστασης της οικονομίας της.

«Κανείς στις Βρυξέλλες δεν καταλαβαίνει γιατί η κυβέρνηση Πόντα αγνοεί τόσο επιδεικτικά τους νόμους. Δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να το καταλάβει καθώς ο Πόντα αναμένεται να κερδίσει τις φετινές γενικές εκλογές», γράφει το «Economist».

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Ρουμανίας είναι το πάγωμα των κοινοτικών πόρων.

Η σημαντικότερη συνέπεια όλων αυτών είναι ότι θα εκτροχιαστεί τελείως η προσπάθεια της Ρουμανίας να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron