Οικονομία
Καθοριστικό Eurogroup για Ελλάδα - Ισπανία - Κύπρο

Καθοριστικό Eurogroup για Ελλάδα - Ισπανία - Κύπρο

  • 09 Ιουλίου 2012, 22:00

Δεν θα ληφθούν αποφάσεις δηλώνει ο Σόϊμπλε - Δύσκολη πρεμιέρα για τον Στουρνάρα -

Να αποφύγουν την καλλιέργεια προσδοκιών για αποφάσεις και δραστικές λύσεις από το Εurogroup προσπαθούν με τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε ότι σαφώς θα συζητήσουμε για την Ισπανία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, θα λάβουμε τις πρώτες εκθέσεις της τρόικας για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά «δεν νομίζω ότι θα λάβουμε καμία απόφαση σήμερα, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο».

Στο τραπέζι θα τεθούν και οι αδυναμίες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, που αφορούσαν μεταξύ άλλων και στην δημιουργία τραπεζικού μηχανισμού εποπτείας για να είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Τα θέματα είναι δύσκολα και περίπλοκα και για τη λήψη αποφάσεων ίσως χρειασθούν μήνες προειδοποιούν οι γνωρίζοντες, με τον Σόιμπλε ειδικά για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου να ζητά υπομονή, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν και πάλι τεθεί πολύ υψηλά.

Και αν η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κράτους-μέλους απευθείας από τον ESM, καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην Ισπανία που βλεπει το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται σε ύψη απαγορευτικά, τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν θα φύγει με άδεια χέρια από τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin...

Επιμήκυνση του προγράμματος της Ισπανίας

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αποκάλυψαν στο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να δώσουν στην Ισπανία παράταση ενός έτους, έως το 2014, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%. Μάλιστα δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης παράτασης με αντίτιμο βεβαίως τη λήψη επιπλέον περικοπών.

Στο θέμα της αναθεώρησης του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος αναφέρθηκε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας για θετική πρόταση.

«Υπάρχει μια πρόταση, για την Ισπανία συγκεκριμένα. Πρέπει να εξετασθεί, πιστεύω, με θετικό τρόπο. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι μού φαίνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν τόσο το ενδεχόμενο να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ισπανία για να επιτύχει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της κάτω από το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, όσο και έναν πιο επιεική στόχο για την Μαδρίτη σε ό,τι αφορά το 2012, επιβεβαίωσε και ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία Όλι Ρεν.

Η πρόταση είναι η Μαδρίτη να μειώσει το έλλειμμά της στο 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της φέτος (από 5,3%), στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014, είπε ο Ο' Κόνορ.

Η Επιτροπή είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάιο ότι ήταν έτοιμη να εξετάσει την ελαστικοποίηση των προθεσμιών σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας αλλά και μια επιδεινούμενη τραπεζική κρίση.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας, αρκούμενος όμως να πει ότι στο σημερινό Eurogroup εκτιμά ότι θα καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία για ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα.

«Θα μιλήσουμε για την Ισπανία σήμερα στο Eurogroup. Θα κάνουμε έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα» είπε ο Σόιμπλε, όπως αναφέρει το Reuters.

Σόιμπλε: υπομονή για τις αποφάσεις της Συνόδου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να υπάρξει υπομονή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι οι προσδοκίες σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν και πάλι τεθεί πολύ υψηλά.

«Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών δεν είναι μικρό πράγμα, αυτό είναι ένα γιγαντιαίο έργο», είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του της ευρωζώνης, αναφερόμενος σε ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ πριν από 10 ημέρες.

Περιόρισε δε ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης μπορέσει άμεσα να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες, όπως αυτές στην Ισπανία.

«Αυτό είναι που αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Πολλά από αυτά διαβάστηκαν λανθασμένα, κάτι το οποίο -όπως συμβαίνει συχνά- τροφοδότησε με ψευδείς προσδοκίες τις αγορές», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Έτσι δεν επιτυγχάνεται τίποτα» πρόσθεσε.

Τα βλέμματα στραμμένα στον Γ. Στουρνάρα

Με δεδομένο ότι τα συμπεράσματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής από τις πρώτες επαφές της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει κινούμενος στη λεπτή γραμμή αφ' ενός της δέσμευσης της κυβέρνησης για υλοποίηση των στόχων του μνημονίου και τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και αφ' ετέρου της ανάγκης για αλλαγές στο πρόγραμμα, όπως άλλωστε δεσμεύθηκε μέσω των προγραμματικής συμφωνίας η τρικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, επεσήμανε ότι «θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος πέραν του 2014, προκειμένου να αποφευχθεί η βαθύτερη ύφεση και η μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει αναγκαστικά συναινετικό χαρακτήρα», αφού «αυτή η επιμήκυνση απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα».

Επίσης ο κ. Στουρνάρας έχει υποστηρίξει ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε καμία αλλαγή με τους εταίρους πριν το πρόγραμμα ξαναμπεί σε τροχιά υλοποίησης, -δήλωση που δέχθηκε σκληρή κριτική- καθώς και ό,τι θεωρεί αναγκαίο η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου, που έχει ήδη ψηφίσει, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, «προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Στηριζόμενος σε αυτή τη στρατηγική και επιχειρηματολογία, και έχοντας στη φαρέτρα του και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις οποίες η συχνότητα με την οποία ακούστηκε η λέξη «αποκρατικοποιήσεις» πρέπει να ικανοποίησε τους δανειστές, ο κ. Στουρνάρας θα δώσει την πρώτη μάχη στις Βρυξέλλες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron