Διεθνή
ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τον καύσωνα το τελευταίο δεκαήμερο

ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τον καύσωνα το τελευταίο δεκαήμερο

  • 09 Ιουλίου 2012, 21:53

Ακόμη και ο «πλανητάρχης» δεν γλίτωσε από τον καύσωνα, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πίτσμπουργκ -

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα κατατάσσουν πλέον και επίσημα το πρωτοφανές φετινό κύμα καύσωνα που πλήττει τις μισές σχεδόν αμερικανικές πολιτείες οι ειδικοί, καθώς σε αρκετές πόλεις συμπληρώθηκαν σήμερα 10 ημερες με θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Φαρενάιτ (περίπου 39 βαθμοί Κελσίου). Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται από τα Μεσοδυτικά έως και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Πέρα όμως από την φυσική παράμετρο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως πολλοί από αυτούς τους θανάτους είναι αδικαιολόγητοι και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε καλύτερη συντήρηση και περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού -επενδύσεις που σε πολλές πολιτείες έχουν «παγώσει» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τα δελτία ειδήσεων κάνουν λόγο για πολλούς θανάτους ηλικιωμένων που πέθαναν αβοήθητοι μέσα στα σπίτια τους, καθώς έμειναν χωρίς κλιματισμό λόγω των γενικευμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, που επηρέασαν εκατομμύρια νοικοκυριά.

Δέκα θάνατοι στο Σικάγο αποδόθηκαν στη ζέστη, και τουλάχιστον δέκα σε καθεμιά από τις ανατολικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ. Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε καθεμία από τις πολιτείες του Ουισκόνσιν, του Οχάιο και της Πενσυλβάνια, και ακόμη δύο στο Τενεσί. Η πιο τραγική περίπτωση όμως αφορά σ' ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών, που έχασε τη ζωή του όταν «ξεχάστηκε» μέσα σε ένα αυτοκίνητο, έξω από το σπίτι του στο Γκρήνφιλντ της Ιντιάνα, για «εκτεταμένο χρονικό διάστημα».

Το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 41 βαθμούς Κελσίου (105 βαθμούς Φαρενάιτ) στην Ουάσιγκτον - και τους 46 βαθμούς Κελσίου (107 βαθμούς Φαρενάιτ) στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Καλλιέργειες έχουν ξεραθεί ενώ ασφαλτόδρομοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν παραμορφωθεί από το πέρασμα του καύσωνα.

Το κύμα ζέστης δείχνει σταδιακά να υποχωρεί από χτες, όμως οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να ακολουθήσουν τις ερχόμενες ημέρες, και σε συνδυασμό με την ξηρασία που έχει προηγηθεί θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσουν σοβαρές πλημμύρες. Την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι πολλά σπίτια στην περιοχή εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα ύστερα από τις καταιγίδες της περασμένης εβδομάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια, το Οχάιο, το Νιου Τζέρσι, το Μέριλαντ και την Ιντιάνα ταλαιπωρούνται ακόμη από γενικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν οι καταιγίδες που σάρωσαν την περιοχή πριν από μία εβδομάδα. Αρκετές πόλεις έχουν διαθέσει στο κοινό κλιματιζόμενους χώρους και έχουν παρατείνει τα ωράρια λειτουργίας για τις δημόσιες πισίνες.

Μερικές κοινότητες προσφέρουν γεύματα σε κατοίκους των οποίων το φαγητό έχει χαλάσει αφού τα ψυγεία τους έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Υπάλληλοι στο Σικάγο ακύρωσαν λόγω της ζέστης θερινά μαθήματα σε 21 κτίρια που δε διέθεταν κλιματισμό. Υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν επίσης και περιοχές του Καναδά, με τις θερμοκρασίες την Παρασκευή στο Οντάριο να καταρρίπτουν 11 ημερήσια ρεκόρ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron