Βουλιάζει στην ύφεση ο αναιμικός ευρωπαϊκός Νότος
Αποφασισμένος να συνεχίσει στην οδό της οικονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη Ρώμη, όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν μέτρα για την ανάπτυξη και την περιστολή των ελλειμμάτων και των χρεών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήρε επίσης τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για την Ιταλία όσο και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ να λάβουν και μέτρα για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά η Ισπανία, τα προβλήματα της οποίας δεν φαίνεται να τελειώνουν με την οικονομική βοήθεια των τραπεζών της, καθώς αναγκάζεται να προχωρήσει σε νέα μέτρα περικοπής δαπανών εν μέσω αποκλίσεων από τους στόχους της, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία, ενώ σε μέτρα μέσω φορολογικών αυξήσεων προχώρησε χθες και η Γαλλία. Τεταμένη η κατάσταση και στην Ιταλία, η οποία παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Η Μαδρίτη βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα σχέδιο περικοπής δαπανών έως 30 δισ. ευρώ και αύξησης φόρων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτήν. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί για αρκετά χρόνια, προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει αύξηση του κύριου φόρου κατανάλωσης της Ισπανίας, νέα εισφορά για την ενέργεια, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης, περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, νέα διόδια για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλη μία δραστική περικοπή στις υπουργικές και περιφερειακές δαπάνες, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Ορισμένα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, όταν η ΕΕ θεωρείται πιθανόν ότι πρόκειται να δώσει στην κυβέρνηση άλλον ένα χρόνο για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ κάποια άλλα μέτρα μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να περιληφθούν σε ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο που θα προετοιμαστεί τον Αύγουστο.
Οι υπερχρεωμένες περιοχές της Ισπανίας και οι τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν καίριο πλήγμα από τη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων πριν από τέσσερα χρόνια, έβαλαν την Ισπανία στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι φοβούνται ότι, δεδομένου του μεγέθους της, θα μπορούσε να εκτροχιάσει όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης, εάν καταρρεύσει η οικονομία της.
Τα νέα μέτρα λιτότητας έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ισπανία να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2012. Ωστόσο ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες γι αυτό, φοβούμενοι ότι τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα της χώρας, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση. Τα στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έδειξαν αποκλίσεις στις περικοπές και στα εισοδήματα, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του σημερινού στόχου χωρίς νέες περικοπές.
«Η ιδέα είναι να εφαρμοστούν περικοπές ύψους 3% του ΑΕΠ. Όλα εξετάζονται», δήλωσε μία από τις πηγές. Με το ονομαστικό ΑΕΠ της Ισπανίας να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1 τρισ. ευρώ ετησίως, οι περικοπές θα ανέλθουν έως 30 δισ. ευρώ σε περίοδο αρκετών ετών και θα έρθουν να προστεθούν στα σχέδια εξοικονόμησης περίπου 48 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα λάβει απόφαση για το πακέτο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών. Ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε χθες ότι το Eurogroup θα περιμένει την έκθεση εμπειρογνωμώνων της ΕΚΤ και της Κομισιόν με την υποστήριξη του ΔΝΤ προτού λάβει οιαδήποτε σχετική απόφαση.
Δύο πηγές ανέφεραν προχθές ότι η τελική συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει έως τις 20 Ιουλίου, οπότε μπορεί να οριστεί και νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να υπογραφεί το πρόγραμμα της Ισπανίας.
Αναιμική ανάπτυξη
Νέο φορολογικό τσουνάμι, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 7,2 δισ. ευρώ το 2012, ανακοίνωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να καλύψει την υστέρηση που παρατηρείται στα δημοσιονομικά έσοδα, λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων που παρουσιάζει μετά την εκλογή του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και προβλέπουν μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων και των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για αποφυγή των μέτρων λιτότητας που προωθούν άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η έκτακτη εισφορά στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ -με στόχο τη συγκέντρωση 2,3 δισ. ευρώ σε έσοδα- καθώς και η φορολόγηση μεγάλων τραπεζών και ενεργειακών επιχειρήσεων αποτελούν βασικές παραμέτρου του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, που παρουσιάσθηκε στο γαλλικό Κοινοβούλιο.
Τα νέα φορολογικά μέτρα προβλέπουν, παράλληλα, αυξήσεις στη φορολόγηση μετοχών και μερισμάτων, καθώς και την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. «Για το 2012 και 2013, οι προσπάθειες θα είναι πολύ μεγάλες. Τα πιο εύπορα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει πως οι πλουσιότεροι Γάλλοι θα πρέπει να εισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της, από το 5,2% του ΑΕΠ της πέρυσι, σε 4,5% φέτος.
Αλλά και στην Ιταλία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, σχεδιάζει να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας σχέδια για περικοπές, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση 4,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, στις προθέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων και κατάργηση των περιφερειών με λιγότερους από πενήντα δήμους. Οπως ανακοίνωσε χθες η ιταλική στατιστική υπηρεσία (Istat), το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο στο 8% του ΑΕΠ, από 7% στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στη μείωση των εσόδων και αύξηση 1,3% των δημοσίων δαπανών. Σε ετήσια βάση, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την Ιταλία αυξήθηκε 16%.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Μόντι τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να μπορεί να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η Ιταλία δεν ζητάει οικονομική βοήθεια. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μόντι επιμένει στην απαίτησή του για «μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία. «Εχουμε ανάγκη από τη μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και από κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών... Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια γραμμή και είναι αντιστοίχως έτοιμες να εκχωρήσουν εθνικές αρμοδιότητες», δηλώνει ο κ. Μόντι.
Μείωση δαπανών
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της, από το 5,2% του ΑΕΠ της πέρυσι, σε 4,5% φέτος και στο 3% το 2013, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του δημοσίου χρέους στο 1,8 τρισ. ευρώ ή στο 90% του ΑΕΠ. Ακόμα η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε και μέτρα για μείωση των φετινών δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
19 Ιουλίου 2012, 22:00
Επίθεση σε γραφεία της αστυνομίας στην Δαμασκό
19 Ιουλίου 2012, 21:49
Λονδίνο 2012: "Νοκ άουτ" ο Ναδάλ
19 Ιουλίου 2012, 21:40
"Έβγαλα καρκίνωμα στις φωνητικές μου χορδές"
19 Ιουλίου 2012, 21:29
Δεν τρώνε για να μπορούν να... μεθύσουν!
19 Ιουλίου 2012, 21:20
Βήμα πρόκρισης για τον Αστέρα Τρίπολης
19 Ιουλίου 2012, 21:12
"Χάνεται" ο Κουίνσι
19 Ιουλίου 2012, 21:00
"Ούτε 11άδα δεν σχηματίζει η ΑΕΚ!"
19 Ιουλίου 2012, 20:47
Έδωσε 4.000 ευρώ και κοσμήματα για να της... λύσουν τα μάγια!
19 Ιουλίου 2012, 20:40
ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου οι περικοπές στα εφάπαξ
19 Ιουλίου 2012, 20:38
Νέα δικαίωση δανειολήπτη στην Θεσσαλονίκη