Τεχνολογία
Φωτοβολταϊκά διπλής όψεως με ενισχυμένη απόδοση κατά 50%

Φωτοβολταϊκά διπλής όψεως με ενισχυμένη απόδοση κατά 50%

  • 05 Ιουλίου 2012, 09:57

Μια εταιρεία από το Ισραήλ έκανε τα αποκαλυπτήρια ηλιακού κυττάρου διπλής όψεως που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κατά 10 έως 30%, εάν τοποθετηθεί με τον συμβατικό τρόπο, και έως 50%, εάν χρησιμοποιηθεί με πάνελ κάθετης τοποθέτησης. Η απόδοση αυξάνεται με την αξιοποίηση του ηλιακού φωτός που πέφτει πίσω από το πάνελ, έτσι όσο περισσότερο φως «βλέπει» η πίσω όψη, τόσο περισσότερος ηλεκτρισμός παράγεται. Είναι όμως βιώσιμο ένα τέτοιο πάνελ;

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σήμερα παράγουν ενέργεια «αντικρίζοντας» απευθείας τον ήλιο. Παρότι αυτά σίγουρα εκμεταλλεύονται το ηλιακό φως, χάνουν αυτό που αντανακλάται. Η Bsolar βάλθηκε να διορθώσει το πρόβλημα με τα δικά της πάνελ διπλής όψης, τα οποία παρουσίασε τον περασμένο μήνα σε μια έκθεση στη Γερμανία ανακοινώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή της σε ένα ιαπωνικό πρότζεκτ ισχύος 730 Watt. Ενδιαφέρον για την τεχνολογία έχουν δείξει και τρεις γερμανικές εταιρίες.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Μπουσάν Σοπόρι, ερευνητή στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας, παρότι κι άλλοι επιχείρησαν να κατασκευάσουν τέτοια πάνελ, υπάρχει λόγος που μέχρι σήμερα δεν πέτυχαν. Ο λόγος έγκειται στο χημικό στοιχείο, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ηλιακά κύτταρα διπλής όψεως.

Βασικό συστατικό του κυττάρου της Bsolar είναι το βόριο, που επιτρέπει στα πλακίδια πυριτίου να αιχμαλωτίζουν το φως κι από τις δύο πλευρές. Παρότι το αλουμίνιο χρησιμοποιείται συνήθως για να αποφευχθεί η απώλεια ηλεκτροδίων όταν το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, το βόριο δεν λυγίζει και δεν σπάει στα - όλο και λεπτότερα- πλακίδια, ενώ αυξάνει την αποδοτικότητα. Το ίδιο στοιχείο όμως δεν βρίσκεται εύκολα και είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή.

Εάν η Bsolar μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερο βόριο, τότε το εγχείρημά της μπορεί αν πετύχει, αρκεί η τιμή των πάνελ της να είναι ανταγωνιστική. «Οι τεχνολογίες υπάρχουν», λέει ο Σοπόρι. «Το μεγάλο ζήτημα είναι το επιπλέον κόστος για να γίνει κάτι τέτοιο - πόσο επιπλέον φως μπορεί να συλλεχθεί - και τα οφέλη δικαιολογούν το κόστος;»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron