Ρεπορτάζ
Τον νέο "οδικό χάρτη" του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Βενιζέλος

Τον νέο "οδικό χάρτη" του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Βενιζέλος

  • 01 Ιουλίου 2012, 20:35

Τον νέο "οδικό χάρτη" για το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρωτοφανή εκλογική δίδυμη ήττα, σχεδιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιτρέποντας σε ελάχιστους συνεργάτες του την πρόσβαση στο πλάνο του. Τα ραντεβού στο γραφείο του, στον 6ο όροφο στην Ιπποκράτους, είναι απανωτά το τελευταίο διάστημα -μόνο μία φορά διέκοψε τις διαδοχικές επαφές με στελέχη και βουλευτές, προκειμένου να μεταβεί προχθές στις Βρυξέλλες.

Και αυτό, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νέος οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της παράταξης, που θα έχει εκ των πραγμάτων τη σφραγίδα του, δεν είναι εύκολη υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ, που μεταξύ της κάλπης της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου απώλεσε περίπου 78 χιλιάδες ψηφοφόρους. Άλλωστε η όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης φέρνει συνήθως εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, ενίοτε «λευκές απεργίες» διαφωνούντων στελεχών και στο τέλος... συνιστώσες!

Η πρόκληση

Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να μηδενίσει το κοντέρ, καλώντας τα στελέχη του να δώσουν πρώτα το παράδειγμα και να επανεγγραφούν ως μέλη στις οικείες (και πολύ λιγότερες...) οργανώσεις του, συμμετέχοντας έτσι στη διαδικασία αυτοοργάνωσης. Θα είναι προφανώς μια καλή αφορμή για να τεστάρει εν δυνάμει εχθρούς και φίλους και να κάνει ό,τι όλοι οι αρχηγοί προ ενός Συνεδρίου σε δύσκολη συγκυρία: να ελέγξει την πορεία του!

Έμπιστος συνεργάτης του ομολογεί ότι η σκέψη για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης προβληματίζει την Ιπποκράτους για πολλούς λόγους - δεν είναι απλή η προετοιμασία για τη συνάντηση δύο χιλιάδων και πλέον στελεχών, απαιτεί ισχυρό κονδύλι (που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει) και δεν αποκλείει αρνητικούς αιφνιδιασμούς σε πολιτικό επίπεδο για την ηγεσία.

Έτσι, το επιτελείο του κ. Βενιζέλου φαίνεται ότι προκρίνει τη λύση μιας «ελεγχόμενης» αριθμητικά συνάντησης εντός του δεκαημέρου, όπου θα ανακοινώσει την Επιτροπή Συνεδρίου και τους... σαμουράι του (π.χ. τους κ. Κουκουλόπουλο, Αργύρη, Γερανίδη, Κωνσταντινόπουλο αλλά και τον Κ. Σκανδαλίδη και τον Μ. Ανδρουλάκη).

Στα... μετόπισθεν εκτιμούν ότι θα βρεθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ, από τα κορυφαία στελέχη που συμμετείχαν στην άτυπη Πολιτική Γραμματεία προς τις εκλογές, δεν έχουν πια ρόλο οι κ. Παπαϊωάννου, Ρέππας, Παπουτσής και ο απερχόμενος γραμματέας, Μ. Καρχιμάκης. Αντιθέτως ρόλο έχουν ή αποκτούν στην πράξη εντός των προσεχών ημερών η Φώφη Γεννηματά, που διατηρεί τον ρόλο της εκπροσώπου Τύπου, και οι κ. Χρυσοχοΐδης, Μανιάτης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, που θα δώσουν έμφαση στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο «κόκκινο» είναι οι σχέσεις της ηγεσίας με τους κ. Πάγκαλο και Ραγκούση, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στους «δικούς» του να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, πριν ανακοινώσει την επίσημη πρεμιέρα της αυτοοργάνωσης. Η δε πρόσκληση προς πρώην υπουργούς, όπως ο Α. Λοβέρδος και η Α. Διαμαντοπούλου, παραμένει ανοιχτή με στόχο τη συμμετοχή τους στα, προς το παρόν, «αχαρτογράφητα νερά» της επονομαζόμενης ανασύστασης του κόμματος...

Ανδρέας Λοβέρδος: Διαφώνησε για τη γραμμή και περιμένει


Όχι μία, αλλά δύο φορές πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Ανδρέα Λοβέρδο. Τη δεύτερη φορά (προ ημερών) λέγεται μάλιστα ότι του πρότεινε και αντιπροεδρία.

Η απάντηση που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν διαφορετική από τον κ. Λοβέρδο. «Από τη στιγμή που διαφωνώ με την πολιτική στρατηγική που χαράζεις για το κόμμα, δεν γίνεται να τη στηρίξω και να την υποστηρίξω στη Βουλή. Από εδώ και στο εξής θα περιοριστώ στα καθήκοντά μου στη Β' Αθήνας, όπου με τίμησαν οι ψηφοφόροι μας» φέρεται ότι είπε στον Ευ. Βενιζέλο το προβεβλημένο στέλεχος.

Στήριξε τον σημερινό αρχηγό για την εκλογή του στην ηγεσία το 2007, έκανε πίσω στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου πριν από κάποιους μήνες, δηλώνοντας ότι θα δώσει μάχη υπέρ του Ευ. Βενιζέλου, με τον οποίο διαφώνησε ανοιχτά σε όλες τις συνεδριάσεις όπου συζητήθηκε η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Α. Λοβέρδος υπερασπίστηκε σθεναρά την άποψη ότι πολιτικά στελέχη πρέπει να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας στην πλέον κρίσιμη συγκυρία.

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, αποφάσισε να προτείνει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα εμπιστοσύνης του. Ηταν η... αρχή του τέλους της καλής συνεργασίας και της φιλικής σχέσης που είχαν αποκτήσει χρόνια πριν ως συνταγματολόγοι οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος;

Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λοβέρδος διατηρεί τις προσωπικές φιλοδοξίες του, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει βιαστικές κινήσεις. Θα περιμένει να δει την εξέλιξη της εφαρμογής του... οδικού χάρτη για να παρέμβει.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ στοιχηματίζουν ότι ο μεν αρχηγός του κόμματος δεν πρόκειται να προκαλέσει αντιπαράθεση και το δε πρωτοκλασάτο στέλεχος θα αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα στην Ιπποκράτους (εν είδει λευκής απεργίας), παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο σύνθετο παζλ.

Πώς θα αντιδράσει αν ο κ. Βενιζέλος επανέλθει με νέα πρόταση και ρόλο για τον Α. Λοβέρδο; Με τον ίδιο τρόπο, επιμένει συνεργάτης του...

Άννα Διαμαντοπούλου: Ετοιμάζει βαλίτσες για το εξωτερικό

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να εξοργίσει την Aννα Διαμαντοπούλου κατά τον πρόσφατο σχηματισμό κυβέρνησης; Να επιβραβεύσει προτείνοντας για το Υπουργικό Συμβούλιο έναν από τους βασικούς πολέμιους κατά την ίδια του νόμου της για τα ΑΕΙ, που ψήφισε και η ΝΔ! Δηλαδή τον Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας.

Η πρώην υπουργός σε τηλεφώνημα αμέσως μετά με τον κ. Βενιζέλο αντέδρασε έντονα, δεν έκρυψε τη διαφωνία της και τον «θυμό» της.

Θα αποστασιοποιηθεί, παρότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να την καθησυχάσει και ψάχνει ρόλο να της προτείνει, κατά πληροφορίες; Η κυρία Διαμαντοπούλου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη και συμμετέχει σε σεμινάρια που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την «κλήση» εξάμηνης συνεργασίας της από το φθινόπωρο με δημοφιλές πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Η πρώην επίτροπος -υποστηρίζουν φίλοι της- έχει κάθε λόγο να προχωρήσει και σε άλλους «ορίζοντες», χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα κόψει το νήμα με την κεντροαριστερή παράταξη. Ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει να αξιοποιήσει προνομιακούς συνομιλητές της, όπως τον Γ. Μανιάτη (τον πρότεινε για γραμματέα της ΚΟ), την Εύη Χριστοφιλοπούλου (την όρισε κοινοβουλευτική εκπρόσωπο) και τον Χρήστο Πρωτόπαπα στα επικοινωνιακά.

Πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι θα της προτείνει να αναλάβει επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ -να σημειωθεί ότι η κυρία Διαμαντοπούλου λόγω της καλής σχέσης με τον Μάριο Μόντι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να καλέσει ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσφατα τον κ. Βενιζέλο στη Ρώμη. Ετερη εκδοχή είναι να της ζητήσει να τεθεί επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Η ίδια πάντως, αυτήν τη στιγμή, επιλέγει άλλες «πτήσεις»...

Γιάννης Ραγκούσης: Σηκώνει... ρεύμα μεταρρυθμιστών εντός του ΠΑΣΟΚ

Είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ αυτοί που πιστεύουν ότι το χάσμα μεταξύ του αρχηγού του κόμματος Ευ. Βενιζέλου και του πρώην αν. υπουργού Αμυνας, Γιάννη Ραγκούση, μπορεί να γεφυρωθεί. Προφανώς, ξεχνούν ό,τι έχει υπονοήσει δημοσίως ο ένας για τον άλλο!

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος θα αναμένει τη στάση του Γ. Ραγκούση την ημέρα που θα ξεκινά η... αυτοοργάνωση στο ΠΑΣΟΚ, και ο Γ. Ραγκούσης θα περιμένει την «ανάγνωση» του νέου «Οδικού Χάρτη» της Ιπποκράτους. Μέχρι τότε, οργανώνονται!

Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας, κ. Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν είναι «πολέμιος» του διαλόγου που θέλει να αναπτύξει διαδικτυακά ο κ. Μόσιαλος.

Ταυτόχρονα έχει προσκληθεί και θα αιφνιδιάσει τους άλλους διοργανωτές τυχόν απόφασή του να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση την προσεχή Πέμπτη του Π80, σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Αθηναίων. Το Π80, που απαρτίζεται από στελέχη της Νεολαίας της δεκαετίας του '80 στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, τάσσονται συνήθως υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων και της υπέρβασης των κατεστημένων νοοτροπιών που καθιστούν τελικά ανενεργές ζωντανές δυνάμεις.

Πληροφορίες προσθέτουν ότι ο κ. Ραγκούσης δεν «υποτιμά» την «μήνιν» Βενιζέλου. Εχει κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα προτάσεις για το πολιτικό σύστημα και τον εκσυγχρονισμό του, ενώ συνομιλεί με άλλες «συνιστώσες» της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και σε αυτοδιοικητικά σημαίνοντα πόστα, όπως στους μεγάλους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πάγκαλος - Μόσιαλος: Διαδικτυακές επιθέσεις και παρεμβάσεις

Η σιγή ιχθύος που τηρεί η Ιπποκράτους για τις ευθείες βολές που εξαπολύει ο Θόδωρος Πάγκαλος φαίνεται ότι θα έχει σύντομα ημερομηνία λήξης. Η αυτοοργάνωση που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, αλλά ακόμη... κοσκινίζεται στην Ιπποκράτους, έχει ήδη... εξαγριώσει τον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος μέσω Διαδικτύου άφησε σπόντες για την ηγεσία και συνεργάτες του.

Η Ιπποκράτους κάνει ότι δεν ακούει περί «ΚΟΔΗΣΟ» και άλλων, όμως προετοιμάζει την περιγραφή της «κόκκινης γραμμής» όχι μόνο για τον κ. Πάγκαλο. Είναι προφανές ότι ο ψόγος του κ. Πάγκαλου ότι όταν αυτός δημιουργούσε το '74 την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Ελευσίνα, κάποιοι κυκλοφορούσαν στην Ενωση Κέντρου και στα πέριξ, κάθε άλλο παρά «ενθουσιάζει» την ηγεσία του κόμματος. Το αυτό συμβαίνει και με τις διάφορες κινήσεις που εμφανίζονται από πρώην υπουργούς.

Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του Ηλία Μόσιαλου να ξεκινήσει από το Διαδίκτυο κίνηση, χωρίς να αποκλείει τη φιλοδοξία να μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα με την ονομασία «Δημιουργική Ελλάδα» και με «γενέθλιο πάρτι» στις 6 Ιουλίου, έχει «προκαλέσει» το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι ένα μαζικό κίνημα που θα ανασυγκροτηθεί και μέσα από τις διασπάσεις του!

Όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται να «επιτρέψει» τη συζήτηση προσυνεδριακά για τη θεσμοθέτηση τάσεων - π.χ. της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γ. Παναγιωτακόπουλου αλλά και άλλων. Για τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο», και τον επικεφαλής του Γ. Φλωρίδη, τα σχόλια περί αμετροέπειας συνεχίζονται από την Ιπποκράτους...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron